Josef Mašín: Konanie prezidenta Trumpa v Sýrii bolo rázne a správne. Ak by zaútočil aj na Severnú Kóreu, stál by som za ním

0
Josef Mašín (Autor: bojovnici.cz)
Vyzerá to, akoby sa USA s Trumpovou administratívou na čele opäť viac zamerali na zahraničnú politiku. Avšak prezident Trump okrem iného sľuboval, že bude riešiť domáce problémy. Dá sa vôbec kvalitne robiť oboje?
 
Obamova zahraničná politika reprezentovaná počas prvých štyroch rokov Hillary Clintonovou a neskôr Johnom Kerrym pod heslom povedieme to z pozadiasa skončila rozpadom Stredného východu, Líbye, utečeneckou lavínou a hroznou zmluvou s Iránom zaručujúcou mu vlastníctvo nukleárnych zbraní v rukách zaprisahaných nepriateľov Izraela a Spojených štátov, ak sa zmienim len o tom najhoršom. Osem rokov Obamovho vplyvu na domácej pôde zanechalo v krajine dvadsať triliónov dolárov dlhu, zdvojnásobenie zadlženia nahromadeného všetkými prezidentmi pred jeho nastúpením do tohto úradu.
 
Rasové a kriminálne delikty, hlavne v štátoch a metropolách vedených demokratmi Obamovho razenia, sa rozrástli do miery nevídanej po generácie. V Chicagu, kde Obama kedysi pôsobil ako komunálny organizátor vo štvrtiach prevažne obývaných černochmi, sa títo dnes zabíjajú navzájom. Za posledných osem rokov ich bolo zabitých viac než amerických vojakov v Afganistane a v Iraku dohromady. Len za prvých sto dní po prísahe prezidenta Trumpa opadlo ilegálne prisťahovalectvo o sedemdesiat percent. Na úroveň nevídanú za posledných sedemnásť rokov. Ilegálne a kriminálne živly sú nekompromisne deportované. Barometer hospodárskeho rastu dosahuje rekordnú úroveň. Ak sa podarí Trumpovi napríklad len zastaviť rýchlosť deštrukcie spôsobenej Obamom, bude to úspech.
 
Izraelský expert na zahraničnú politiku USA Eltan Gilboa pri svojej návšteve Prahy vyhlásil, že Obama na Strednom východe šiel skôr proti záujmom spojencov, Saudskej Arábie, Egyptu, Izraela, a to by mal Trump napraviť. Podarí sa mu to?
 
Prezident Trump má na zlepšenie vzťahov narušených Obamom takmer štyri roky času. Kroky, ktoré na tento účel zatiaľ urobil, sú správne. Verím, že tento zámer sa mu podarí.
 
Ostatne som začul tézu, že za zverejnením mailov Hillary Clintonovej a ovplyvnením prezidentských volieb v USA vôbec nemuselo stáť Rusko, ale mohla to byť práca hakerov z Izraela. Čo vy na to?
 
Túto diskusiu považujem za fake news“ odvádzajúcu od skutočných faktov. Na tom, kto akékoľvek fakty o Trumpovi alebo Clintonovej uverejnil, nezáleží. Pre voličov sú všetky dostupné fakty, nezávisle od ich pôvodu, ak sú pravdivé, potrebné. Koho budú voliť, je ich rozhodnutie. Amerika volila. Negatívne vyjadrenia mexického prezidenta Penu Nieta, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, anglickej premiérky Theresy Mayovej, prezidenta Európskej únie a ďalších o kandidátovi Trumpovi považujem za nehorázne zasahovanie do amerických volieb, horšie ako anonymné uverejnenie pravdivých faktov na WikiLeaks.
 
Sýria zažila najhorší chemický útok od roku 2013 a môžu za to vraj buď sýrska armáda, alebo Rusko. Ako by sa k tomu malo OSN či NATO postaviť?
 
Postoj NATO i OSN je pre aktérov na Strednom východe bezvýznamný. Sekretár NATO vydá vyhlásenie, že bol spáchaný zločin a že niekto by mal niečo urobiť. Možnože pripomenie aj predchádzajúci plynový útok alebo Ukrajinu a povie, že Putin je bad guy“ (zlý človek), ktorý to nemal pripustiť. Bezpečnostná rada OSN sa zíde a napíše rezolúciu, ktorá ten zločin odsúdi a pripomenie, že oni už kedysi napísali akúsi konvenciu, ktorej sa však Sýria nedrží. Padne asi návrh poslať tam nejakého pozorovateľa, samozrejme, ak budú na to peniaze. Rezolúcia však nebude prijatá, pretože Rusko pre jej prijatie nebude hlasovať. Obe organizácie neplnia svoje poslanie. Návrh pre USA: zastaviť peňažný kohútik pre organizácie, ktoré neplnia úlohy, na ktoré boli vytvorené. Avšak konanie prezidenta Trumpa bolo v tejto situácii rázne a správne.
 
Rusko má podľa Pentagónu nové rakety s plochou dráhou letu, ktoré sú pre USA aj Európu veľmi nebezpečné. Ako by na to mali spojenci reagovať?
 
Americký vojenský arzenál musí udržať svoj technický náskok aj v budúcnosti. Prezident Trump vo svojom rozpočte predložil Kongresu návrh na dosiahnutie tohto cieľa. Spojenci Európania sa však vyhýbajú plneniu svojich povinností voči NATO, aj keď ich zaväzujú len na udržanie už tak nedostatočného statusu quo. Príkladné je vyhlásenie nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej z minulého týždňa. S ohľadom na dnešnú svetovú situáciu, Stredný východ, Juhočínske more, terorizmus, Ukrajinu, okamžité a účelné zvýšenie požiadavky z iba dvoch percent HDP na dve a pol percenta by bolo namieste.
 
Mali by USA preventívne zaútočiť na Severnú Kóreu, ako to navrhuje generál Jack Keane?
 
Generál Jack Keane má za sebou úctyhodnú kariéru. Teraz je penzista a komentátor. Jeho návrh sa mi páči. Takýto čin by sa v dnešnom svete nezaobišiel bez kritiky spojencov, ktorí nevedome čakajú na svoju demisiu v súťaži s radikálnym islamom, a oponentov, ako sú Irán a Severná Kórea. Toto ťažké rozhodnutie je teraz v rukách prezidenta Trumpa. Ten je jediný, kto po uvážení všetkých okolností môže rozhodnutie urobiť. Ak by sa rozhodol pre tento krok, stál by som za ním. Situácia s pribúdajúcim časom bude problematickejšia.
 
Nedávno sa udial teroristický útok v Londýne, teraz v Petrohrade a Štokholme. Ako by sa dali udržať na uzde islamskí radikáli, ktorí sa menia v teroristov?
 
Takéto činy zostanú súčasťou budúcnosti západného civilizovaného sveta. Infiltrácia západných civilizácií islamským radikalizmom má korene v migrácii obyvateľov z krajín nekompatibilných s morálnymi a kultúrnymi hodnotami úspešných západných civilizácií. Budúce zhoršovanie stavu sa dá v Európe len spomaliť, a to radikálnou zmenou imigračnej politiky vládnucich tried a zastavením ekonomickej imigrácie z krajín, kde západné, pôvodne kresťanské hodnoty ľudských vzťahov neexistujú. Výhovorka takzvaných ekonómov snažiacich sa opodstatniť bezhraničnú imigráciu náhradou pracovných síl a slovami, kto bude platiť naše penzie“, je cesta snehovej gule.
 
Podľa jednej malej zmienky v knihe Jána Nováka Zatím dobrý“ ste predali vojenské vybavenie do nemenovanej africkej krajiny. Ako ste premýšľali o etickej stránke takéhoto obchodu?
 
Studená vojna proti Sovietskemu zväzu a jeho vazalom, až na výnimky v Kórei a Vietname, ktoré stáli Ameriku vyše stotisíc životov vojakov, sa prevažne viedla na hospodárskom poli na celom svete, teda aj v Afrike, a to rôznymi prostriedkami. Svetový komunizmus sa zrútil pod hospodárskym tlakom západných demokracií. Som rád, že som sa toho mohol zúčastniť.
 

 

- Reklama -