Janka Cigániková: Reakcie štátu prišli neskôr, ako som si predstavovala. Nie som si istá, či máme dosť testov a ventilačných masiek

0
Poslankyňa NR SR za SaS Jana Cigániková (Autor: df)

Ste expertkou SaS na zdravotníctvo, v nemocniciach ste strávili dosť času, keď ste pred niekoľkými mesiacmi zisťovali, ako fungujú. Ako podľa vás zvláda Slovensko situáciu s koronavírusom?   

Nie som nadšená, reakcie štátu prišli neskoršie, ako som si predstavovala. Na druhej strane ma potešil bratislavský župan Juraj Droba, ktorý veľmi prezieravo zavrel školy, na to reagoval primátor hlavného mesta Matúš Vallo,  ktorý zavrel ďalšie inštitúcie. Oddnes je vládou  vyhlásená mimoriadna situácia v celom štáte. Štát zlyhal v úvode v rámci logistiky. 

 

Logistikou máte na mysli napríklad to, že ľudia darmo hľadali na internete čísla horúcich liniek, a keď sa to niektorým podarilo, nevedeli sa dovolať?

Iste, ľudia sa nevedia dovolať na tie horúce linky, uvidíme, či sa situácia zmení po avizovanom posilnení liniek. Čo nefungujúce linky spôsobia? No, keď máte doma dieťa, ktoré kašle a má teplotu, čo urobíte? Zoberiete ho do nemocnice, a keď máte koronavírus, tak ho rozšírite. Z toho vyplývajú nepríjemné situácie pre okolie, lekárov a celý zdravotnícky personál.

 

Ďalšie zlyhanie spočíva z pohľadu verejnosti určite v tom, že z nejakého dôvodu netestovali všetkých ľudí, u ktorých bolo podozrenie na nákazu koronavírusom. Prečo?

Zdá sa, že je problém sa vôbec k testom dostať. Nedá sa pochopiť, že niekto strávi v nemocnici štyri dni a oni mu neurobia test! Mám podozrenie, že testov a testovacích kapacít máme  nedostatok. Verím, že to dnešný krízový štáb vyrieši a bude komunikovať so štátnymi aj so súkromnými laboratóriami, aby všetci, ktorí len môžu, boli certifikovaní, robili jeden test za druhým, čo sa dnes nedeje. Z toho vyplýva ďalšie podozrenie – máme tak málo prípadov, lebo  sa málo testuje. Ak by to bola pravda, je to najhorší variant. 

 

Máte nejaký nápad na zlepšenie logistiky? 

Áno. Ďalšia vec, pri ktorej spozornievam, je, že my nemáme ľudí, ktorí by chodili ľudí testovať  domov. Úplne najlepšie riešenie by bolo, keby ľudia ostali doma a ku nim prišla mobilná jednotka, ktorá by chodila s ochrannými jednotkami testovať ľudí priamo domov a testy by im  spravila na mieste, buď vodič so sestričkou alebo laboratórnym technikom, s niekým, kto tie testy dokáže urobiť a s ochrannými prostriedkami. Lenže opäť sme pri tom – my tie ochranné  prostriedky pre zdravotníkov evidentne nemáme. Za mňa teda zlyháva štát v zásobe ochranných prostriedkov pre zdravotnícky personál, nehovoriac o ľuďoch ako takých, v logistike, preto treba zlepšiť túto situáciu okamžite, ako je to možné. Oceňujem však zatváranie škôl a mimoriadny stav.

 

Ľudia sú takpovediac bezmocní – lekári si často zobrali dovolenky alebo ochoreli,  pacienti nemajú kam volať, keď majú problém. Videli sme aj v správach, že čísla na Zelenú linku či úrad verejného zdravotníctva sú permanentne obsadené. Čo iné ostáva tým ľuďom, ako sa vybrať do nemocnice na pohotovosť alebo infekčné oddelenie? To  asi nemá takto vyzerať…

Mala som pocit, ako keby jednotlivé organizácie štátu spolu nekomunikovali. Chápem, že ide o nečakanú situáciu, ktorá nastala prvý raz a verím, že to teda zastupujúci minister zdravotníctva, premiér Pellegrini chytí do rúk tak, ako to chytil bratislavský župan Droba. To, že najprv nemáte komu zavolať – aj keby všeobecný lekár nechýbal v ordinácii pre dovolenku či PN – aj tak má  ordinačné hodiny a venuje sa pacientom, nemá čas dvíhať telefóny. Osobne som skúšala  vygúgliť číslo na Zelenú linku, presne ako v tých reportážach, nedá sa dovolať a ako hovoríte,  nakoniec sa tí ľudia v najlepšom úmysle zdvihnú a idú do nemocnice buď na infekčné  oddelenie, alebo pohotovosť, kde ich nechajú čakať vonku, a to je to najhoršie riešenie. Som presvedčená, že mobilné jednotky sú ideálnym riešením.

 

Slovenské zdravotníctvo je v katastrofálnom stave. Pred voľbami na to upozorňovali  azda všetky politické strany. Teraz má toto zdravotníctvo pred sebou výzvu, s ktorou si nevedia poradiť ani iné štáty. Lekári už podľa našich zistení upozorňujú pacientov, nech nejdú na operácie, ak to nie je akútne, lebo sa vystavujú zbytočnému riziku, rušia pacientom termíny odborných vyšetrení. Myslíte si, že čoskoro dôjde k situácii, keď koronavírus zatvorí niektoré nemocnice?

Toto sa malo spraviť už dávno. Ako vieme, koronavírus je nebezpečný pre starších pacientov a pacientov s pridruženými diagnózami. Aj z tohto pohľadu jednoducho absolvovať nejakú  operáciu a znášať pridružené komplikácie, a k tomu, nedajbože, dostať koronavírus – to je  nemysliteľné riziko a nerozumiem, prečo sa vôbec robia plánované operácie, ktoré nie sú akútne. Tu jednoznačne pacientom aj poskytovateľom zdravotnej starostlivosti odporúčam odložiť operácie, ktoré nie sú nevyhnutné. Trošku sa aj obávam, či máme dostatočný počet pľúcnych ventilátorov. Keď si pozriete napríklad Taliansko, tam zomreli ľudia, ktorí mali nad 55 rokov.

 

Tí ľudia sa doslova udusili pri zápale pľúc.

Áno, presne, ako vravíte – udusili sa. A preto by ma aj  zaujímalo, či  máme dostatočný počet pľúcnych ventilátorov, aby sme zvládli väčší počet takýchto pacientov. Toto sú základné  problémy: či máme čím liečiť pacientov, teda či nemocnice majú ventilátory alebo by ich mali urýchlene nakúpiť v  zrýchlenom konaní, a či je dostatok ochranných materiálov pre zdravotnícky personál. Verím, že si, samozrejme, neodstavíme ešte aj zdravotníkov tým, že by boli infikovaní a nemal by ani kto liečiť.

 

Ešte raz sa opýtam – majú podľa vás pravdu odborníci, ktorí prognózujú, že dôjde k zatvoreniu niektorých nemocníc?

Aj bez koronavírusu je otázka času, kedy sa nejaká nemocnica zavrie. Určite hrozí zatváranie najmä menších nemocníc, kde sa bojím nedostatku personálu. Preto by som na mieste Petra Pellegriniho nedelila teraz prioritu medzi štátnych a súkromných poskytovateľov… Na oddeleniach nemôžu liečiť kuchári ani učitelia, zdravotnícky personál si treba v tomto kritickom období určite udržať zdravý.

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -