Hrnko pre PL o Grendelových SMS: Zvolal som výbor pre SIS. Je nepredstaviteľné, aby mu predsedal takýto človek. Polícia zverejnené komunikácie prešetrí

0
Anton Hrnko (Autor: Archív: AH)

V piatok ste na tlačovej konferencii vyzvali predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu SIS Gábora Grendela, aby za svoje konanie, ktoré má odhaľovať stránka lipsicovestado.info, vyvodil osobnú zodpovednosť. Reagoval už nejako na vašu výzvu?

Do dnešného dňa som od pána Grendela zachytil len jednu jedinú reakciu, ktorú poskytol novinárom po mojom tlačovom vyhlásení z piatka. Osobne som sa s ním na túto tému ešte nerozprával. Je až zarážajúce, že okolo témy zostalo také ticho. Charakter celej kauzy by som prirovnal ku kauze Gorila, kde boli tiež na svetlo sveta vynesené informácie spravodajského charakteru. Vtedy sa konali protesty a k téme sa vyjadroval azda každý. A teraz? Teraz zostalo zvláštne ticho, ktoré ma prinútilo konať. 

Aké budú vaše najbližšie kroky, pokiaľ ide o materiály zverejnené na spomínanej stránke? Ako plánujete riešiť problematiku ďalšieho pôsobenia Grendela na čele výboru?

V tomto čase už rokujú príslušné rady, ktoré sa problémom zaoberajú. Pán Diko a aj pán Grendel majú dostatok času na to, aby vyvodili svoju zodpovednosť alebo sa prípadne obhájili. 

Dnes sa mi podarilo získať dostatok podpisov na to, aby predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR pre kontrolu SIS Gábor Grendel tento výbor mimoriadne zvolal. Ak sa preukáže autenticita spomínaných informácií, požiadame ho, aby z čela tohto výboru odišiel. Je pre mňa nepredstaviteľné, aby výboru, ktorý pracuje s obzvlášť citlivými informáciami, predsedal človek, nad ktorého hlavou visí otáznik v pomerne závažnom sprístupňovaní informácií novinárom. Keby mal pán Grendel bezpečnostné previerky, vedel by, že po sprístupnení takýchto informácií médiám alebo akýmkoľvek tretím stranám o tieto previerky príde a už by sa nemohol nikdy s takými informáciami stretávať. V Ministerstve obrany SR som pracoval na režimovom pracovisku,  keby som ja niečo také urobil, okamžite o previerku prídem, môžem odovzdať kľúč od kancelárie a na druhý deň nemusím chodiť do práce. 

Okrem iného, už dlhšie sa zaoberám myšlienkou, že členovia výborov, ktorým sú sprístupňované utajované skutočnosti, by previerku NBÚ mali mať. Táto kauza ma len utvrdzuje v tom, že by sme o tomto probléme mali s kolegami začať rokovať. Najmä v čase, keď sú v opozícii poslanci, ktorí pre svetlo reflektorov a kamier – pre svoje PR, ale najmä pre znemožnenie a diskreditáciu politických oponentov, boli údajne schopní takéto informácie sprístupňovať.

Čo spravíte v prípade, že Grendel pravosť zverejnených materiálov poprie?

Podľa informácií, ktoré mám od policajného prezidenta, polícia predmetné komunikácie uverejnené na webe lipsicovestado.info prešetruje. Zisťuje, či došlo k iným porušeniam zákona, ktoré vyplývajú z komunikácií na spomínanej webovej stránke. Samotný materiál uzrel svetlo sveta nezákonne, a preto nemôže byť použitý ako vykonateľný dôkaz. Nepriamo však môže poukázať na ďalšie fakty, ktoré budú hovoriť o jeho pravosti. Takýmto spôsobom sa môže preukázať aj pravosť komunikácie pána Grendela. V takomto prípade, ak by tieto informácie poprel, nezostáva mi nič iné, len držať palce pánovi Grendelovi pri vysvetľovaní klamstva svojim voličom. A v konečnom dôsledku, ak iné zdroje potvrdia pravosť týchto materiálov, nebudeme váhať dať návrh na jeho odvolanie z tejto funkcie. 

Autenticitu minimálne niektorých SMS správ na stránke lipsicovestado.info už potvrdili viacerí novinári. Aký je váš názor na obsah stránky, ide o autentickú komunikáciu?

Čas postupne ukazuje, že ide o autentické komunikácie. Oceňujem prístup Parlamentných Listov, ktoré o téme komplexne informujú. Viem, že v kauze padli už aj prvé trestné oznámenia na neznámeho páchateľa. Všetko nasvedčuje tomu, že komunikácia je pravdivá. No netrúfam si to zatiaľ tvrdiť. Ozrejmenie autenticity by som nechal na príslušné orgány, prípadne samotné osoby dotknuté ich zverejnením. 

- Reklama -