Hrnčiar pre PL: Matovič je ťažký klamár a to, čo robí, je choré. Vládna koalícia bola jediným riešením pre Slovensko

0
Andrej Hrnčiar. (Autor: pk)

V parlamente schválili novelu pozmeňujúcu rokovací poriadok. Niektorí opozičníci hovoria o cenzúre či obmedzení slobody slova. Čo hovoríte na tieto kritické ohlasy?

V novele o rokovacom poriadku nie je ani jedno jediné ustanovenie, ktoré by bolo nejako výnimočné alebo by nebolo aj v iných vyspelých demokratických krajinách. Sú to jednoducho len nové pravidlá a opozícia hovorí o nejakom „náhubkovom“ zákone neoprávnene. Stále platí imunita, poslanci môžu rozprávať čokoľvek chcú. Keďže s príchodom niekoľkých jednotlivcov do národnej rady sa prestali rešpektovať základné a aj nepísané pravidlá a rokovací poriadok sa začal hrubo zneužívať, tak ho bolo skrátka potrebné zmeniť.

Igor Matovič sa obáva, že počas svojich vystúpení nebude môcť používať rôzne vizuálne pomôcky ako tabuľky či grafy…

Keď bola rozprava o rokovacom poriadku, s Igorom Matovičom si to vybavovali samotní opoziční poslanci, napríklad Boris Kollár, Peter Pčolinský či Milan Krajniak. Oni presne identifikovali, kto je hlavným zdrojom problémov v parlamente. Nemyslím si, že parlament by mal byť miestom, kde sa má hrubým spôsobom urážať dôstojnosť poslanca a medzi sebou si nadávať. Igor Matovič vizuálnym spôsobom zasahoval do práv a súkromia kolegov-poslancov a vulgárne sa o nich vyjadroval. Takéto správanie nepatrí na pôdu parlamentu.

Zrejme narážate na situáciu, keď Peter Pčolinský skritizoval v pléne politickú kultúru Igora Matoviča a ten ho nazval debilom…

Áno.

Myslíte si, že takéto správanie môže uškodiť opozícii?

Už aj z týchto vyjadrení je jasné, že koalícia, o ktorú sa snažili pravicové strany, by nebola funkčná a nemala by dlhé trvanie. Povedal som to aj vo faktickej poznámke práve vtedy, keď Matovič povedal Pčolinskému, že je debil. Každá takáto hádka v rámci opozície ma utvrdzuje, že súčasná koalícia bola jediným možným riešením pre Slovensko. Opozícia je na to, aby držala spolu a určitým spôsobom kontrolovala a kritizovala vládu, no oni sa hádajú medzi sebou a sú v nej také hlboké rozpory, že ako koalícia by naozaj dlho nevydržali.

Čo by podľa vás pomohlo opozícii?

Neprináleží mi sa k opozícii vyjadrovať či dávať jej nejaké rady. No slovenskej politickej scéne by pomohlo, ak by sme bojovali na základe určitých programových priorít a názorov a nie osobnými útokmi a dehonestáciou od kolegov. Práve aj nový rokovací poriadok môže pomôcť a sfunkčniť parlament. Skrátka, ak chce poslanec vystúpiť, mal by hovoriť k veci a vyjadrovať sa k problematike.

V súčasnosti sa ale zdá, že na Igora Matoviča sa to valí z každej strany. Andrej Danko ho chce potrestať za prirovnanie parlamentu ku koncentráku a zároveň ho vyšetruje aj výbor pre nezlučiteľnosť funkcií…

Po prvé treba povedať jedno. Zákon platí pre každého, no môžeme polemizovať, ktorý zákon je dobrý alebo zlý, lebo sú aj také, a tie sa treba snažiť opraviť. No ako ústavný činiteľ nemôžem povedať, že zákon dodržiavať nebudem, lebo ho nepovažujem za dobrý. A čo robí Igor Matovič? Dopredu vyhlasuje, ako nezaplatí pokutu, ak poruší zákon, a to, ako ho nebude dodržiavať. On sám, ten, čo by mal ísť príkladom, si robí, čo chce a zákony pre neho nič neznamenajú. Zákon, na základe ktorého výbor pre nezlučitelnosť funkcií vyšetruje pána Matoviča, nepovažujem za dobrý. Týka sa napríklad aj kolegyne Kataríny Cséfalvayovej, ktorá si zabudla pozastaviť živnosť a urobila presne to isté, čo aj Igor Matovič. Bola konateľkou spoločnosti, ktorá nevykazovala žiadnu činnosť. Tento zákon ale skrátka takto platí, uznala to a povedala si, že pokutu musí zaplatiť. Skrátka to bez reptania urobí. Igor Matovič je ťažkým klamárom. Má zaplatiť desať či dvanásť platov a povie, že to neurobí a dá to na ústavný súd, to je nemysliteľné. To, čo robí na slovenskej politickej scéne, je skrátka choré!

Na pána Matoviča máte jasný názor. Je podľa vás v opozícii nejaká silná až líderská osobnosť?

Nechcem sa vyjadrovať k tomu, kto by mal byť šéf opozície, lebo samozvaných lídrov bolo už dosť. Musí to skrátka prirodzene vyplynúť. To, čo sa deje u kolegov v opozícii, nevnímam pozitívne a dokazujú to aj prieskumy. Dlhodobo sa ukazuje, že vládna koalícia má v celkovom súčte vyššiu podporu ako opozícia. Podľa mňa s nimi nie sú spokojní ani samotní voliči. 

- Reklama -