Hoďte drobáky. Vláda sa naučila, čo uspokojí voliča, hodnotí ekonóm Vitkovič

0
Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer-SD) a Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: TASR)
Koalícia oznámila, že sa dohodla na návrhu rozpočtu pre budúci rok. Koaliční lídri sľubujú, že porastie minimálna mzda, budú trináste aj štrnáste platy a na svoje si prídu aj dôchodcovia a to všetko za podmienok, že schodok rozpočtu bude na úrovni 0,83 % HDP. Považujete splnenie týchto opatrení za reálne? 
 
Podľa môjho názoru nie je problém z rozpočtu zaplatiť to, čo navrhujú. Všimnite si, čo navrhujú. Je to ten tradičný sociálny balíček. To je veľmi jednoduché. Hoďte im „drobáky“ navyše, ale hlavne im niečo hoďte, aby boli spokojní. To je taktika všetkých týchto vlád, ktoré prišli po Dzurindových vládach, ktoré robili ešte väčšie psie kusy, samozrejme. Oni sa naučili, že ľuďom nemôžete dávať veľa naraz, nie všetkým a musíte mať prečítaných tých, ktorí vás volia. Čiže ak počúvame o uľahčení práce dôchodcom, vieme, o čo ide, rovnako, keď vidíme zvyšovanie starobných dôchodkov o pevnú sumu, aj keď majú byť zvyšované o nejaký veľmi nízky inflačný nárast, ktorý by bol malý. Takisto vlaky zadarmo, vieme o čo ide. Rovnako aj 13. plat. Ten ale niektoré veľké slovenské podniky dávajú ľuďom už 15 rokov, aj keď nie veľký, ale dávajú. 
 
Jednoducho povedané, tu sa robí niečo, čo už je alebo sa tu dávajú lízanky skupinám, ktoré ich pôjdu voliť. Osobne si myslím, že sociálny balíček nie je žiaden veľký výdavok a pán minister financií na to nájde peniaze aj z toho dôvodu, že my budeme tento aj budúci rok veľmi slabo čerpať eurofondy,  pretože sme si to tu, slušne povedané, celkom dobre zamotali. Už dnes vidieť, že chýbajú tieto  prostriedky v rozpočte a na druhej strane oni potom nechýbajú pri vykazovaní primárneho deficitu, lebo sa do neho, samozrejme, nepočítajú. Lenže, keď nečerpáte, nemáte ani spolufinancovanie rozpočtu, takže nemáte ani tento nárok. 
 
Predpokladám, že tento aj budúci rok dokážu „vylízať“ tú štatistiku s tým, že primárny deficit dokážu dostať na nejakú smiešnu hodnotu. Mimochodom, žiadne iné sociálne dávky ako detské prídavky už roky poriadne nezvyšujú, takže oni si kupujú vlastne iba voličské skupiny, ktoré sú kúpiteľné takýmito veľmi jednoduchými trikmi. 
 
Vydrží vláde takýto systém „hádzania drobákov navyše“, ako ste to nazvali, alebo sa to bude musieť zmeniť? 
 
Mne chýba niečo úplne iné. Tam sa nevie, kam ďalej. Teraz sa pokúšajú nejaké nové politické útvary ako Beblavého iniciatíva alebo Progresívne Slovensko o akési redefinovanie Slovenska. Ako pán Štefunko vravel, poďme konečne von z postkomunizmu, ale ani oni nevedia, čo ďalej a šliapu si po jazyku v tom svojom slaboduchom materiáli, ale to je jedno. Táto koalícia na to nemá gule. Ja nevidím žiaden programový dokument, či už od Smeru, alebo inej strany, ktorý by, aj keď s chybami, hovoril: Toto tu najbližších 20 rokov budeme musieť riešiť a takéto sú východiská, fakty a odborné predpoklady, na ktorých sa zhodnú všetci, ktorí tomu rozumejú. 
 
Oni (vládna koalícia) sa z roka na rok plazia po voľbách a ak bude opozícia taká neschopná, aká bola, čo bude, tak sa doplazia až do roku 2020 napriek všetkým problémom a škandálom. Pretože tieto „lízanky“ si vždy nájdu svojich príjemcov. Som presvedčený, že nasledujúce parlamentné voľby táto koalícia postupne prehrá na hlavu, lebo pri podhadzovaní lízaniek týmto skupinám, ktoré ich volia, zabúdajú úplne na degenerovanú strednú vrstvu v mnohých regiónoch. Zabúdajú na ľudí a tí od nich už ani nič nechcú. Stretol som na Slovensku v tých (ekonomicky) slabších regiónoch ľudí, ktorí otvorene hovorili: My od štátu už nič nechceme. Veľa ľudí sa už odstrihlo od systému, ak ste si všimli a nemyslím tým, že odchádzajú do zahraničia.  
 
Prečo sa tieto problémy úpadku strednej vrstvy podľa vás neriešia? 
 
Podľa mňa sa tu politika mení na také zabávanie sa medzi slaboduchými pokusmi takzvanej bratislavskej kaviarne, aj keď nechcem urážať, o čosi nového a starými „fotrami“, ktorí presne ako na Sicílii kontrolujú celú situáciu. Veľká časť ľudí ide mentálne preč z tohto systému a podľa môjho názoru to bude znamenať veľké prekvapenia v budúcom politickom vývoji. 
 
Vrátim sa ešte k tomu sociálnemu balíčku. To nie je problém spraviť. Dokázala by to hocijaká vláda na Slovensku, ktorá má kalkulačku, ak to tak poviem. Dalo by sa s „balíčkami“ vystupovať každý mesiac, ale koľkých ľudí sa tieto veci týkajú, a koľkí ľudia tým reálne zaťažia rozpočet. Tieto „lízanky“ veľa nestoja, ale samozrejme, vyvolávajú pozornosť. Oni (vládni politici) sa naučili jednu vec, a to ich naučil nebohý pán Fiľko: Dávajte im tieto „lízanky“, roztrieďte si ich na skupiny, z ktorých každá niečo chce, každá je heterogénna voči inej skupine, čiže sa nedohodnú na nejakej spoločnej požiadavke, a každému voľačo dajte. 
 
Mimochodom, vyšla prognóza nemeckých inštitútov na vývoj na najbližšie tri roky. Tu na Slovensku sa to prezentovalo, že nás čakajú úžasné veci, ale až také úžasné veci nás nečakajú. Ak si niekto myslí, že to bude pre Slovensko znamenať nejaký blahobyt alebo, že eurozóna a jej nemecký motor pôjdu donekonečna, tak to je omyl, tak to, samozrejme, nefunguje. 
 
Ako to potom teda bude?
 
Neviem, čo na to viac povedať. My (Slováci) sa máme dohrabať k minimálnej mzde 500 eur v roku 2020. Ak toto je cieľom celého chodenia do Bruselu a rozprávania v Bratislave, tak možno, ale osobne si myslím, že 60 % ľudí na Slovensku to už ani nevníma. Otvorene, najväčšou otázkou budúcich parlamentných volieb a je jedno, kedy budú, sa stane volebná účasť. Videli sme v Nemecku, že sa po veľkých výzvach aj zo strany prezidenta vyškriabali cez 76 %. Uvedomme si, že v roku 1976 pred 40 rokmi, bola volebná účasť 91 % a to tam boli tri, štyri strany. 
 
Trendom je veľký pokles volebnej účasti a podľa môjho názoru tie strany, ktoré sú na Slovensku v koalícii, vsádzajú iba na dve veci. Na „lízankovanie“ vybraných skupín obyvateľstva a na to, že tak znechutia ľudí korupciou, ktorá sa nerieši, že pri nízkej volebnej účasti s patričným vymodelovaním opozície dokážu zase zostaviť nejaký vládny zlepenec, ale podľa mňa sa dočkajú toho, že to bude úplne inak. 
 
- Reklama -