Hlina pre PL o novom projekte KDH: Dobre vychované dieťa vám pomôže v starobe. Vrátil sa aj k Slotovmu opileckému mlieku

0
Alojz Hlina (Autor: TASR)

Prieskumy preferencií signalizujú, že KDH je – dá sa napísať – na hranici zvoliteľnosti. Ako to hodnotíte?

Prieskumy nebudem komentovať, to je zásada číslo jeden. Zásada dva, nebudem komentovať agentúry, ktoré ich robia. A zásada číslo tri je, že zásada číslo dva neplatí vtedy, keď niektorá agentúra je prudko neprofesionálna. Začíname mať troška problém s jednou agentúrou, ktorá je v brutálnom konflikte záujmov. Zatiaľ nevyužijem zásadu číslo tri, ale ak to bude takto pokračovať, nevylučujem, že áno. KDH je na orbite, obrazne hovorím, že orbit znamená prekonanie atmosféry, za ním už viete voľne plávať. Najväčšiu energiu potrebuje na prekonanie atmosféry, teda kým prekonáte päť percent. Keď z 10 ľudí deväť vie, že kresťanskí demokrati – konzervatívci patria na politickú mapu Slovenska, tak naozaj začíname mať problém s hrami, ktoré robí jedna agentúra.

Spomínali ste „brutálny konflikt záujmov“ niektorej agentúry. Viete byť konkrétny?

Ešte dávame šancu tomu, že niektorí ľudia sa upokoja. V prípade, že nie, verejnosť bude mať právo vedieť viac o jednej agentúre. Ale zatiaľ si ešte počkáme v tejto veci.

Ide o agentúru Polis?

Nekomentujem.

Najsilnejšia vládna strana spustila novú kampaň, jej bilbordy hlásajú, že Smer drží slovo. Myslíte si to aj vy?

Akurát som išiel po ceste, keď lepili bilbord o zamestnanosti. Keby lepili bilbord o stabilite cien energií, vystúpil by som z auta a pomohol by som ho chlapcom nalepiť, lebo ten bilbord, to je sabotáž. To je to isté, ako keby ste napísali: ‚Nechali sme vás okrádať‘. Neviem, kto toto poradil Robertovi Ficovi nalepiť si takýto šialený slogan.

Skúste bližšie vysvetliť vaše porovnanie s okrádaním.

Ceny energií celosvetovo klesajú, to nespochybňuje nikto. Pokles súvisí s viacerými faktormi. V každej normálnej krajine, ktorá má normálne nastavený systém, ak klesajú ceny energií, tak klesajú ceny aj tomu, kto reálne platí faktúru. Slovensko je špecifické, lebo na faktúre sa spotrebiteľovi pokles cien neobjaví. O čo klesnú ceny, o to viac zhltnú tí, ktorí sú zaangažovaní. Paradox je, že premiér sa ešte tým chváli, že toto urobil. Čiastočne budem hyperbolizovať, ale hovorí sa tomu štokholmský syndróm, keď obeť začne mať rada svojho únoscu. Neviem si vysvetliť, že niekto prizná na bilborde, že nechal som vás okradať, lebo ceny sa neznížili – a niektorí ľudia ešte tomu začínajú tlieskať.

Prečo podľa vás prišli tieto bilbordy práve teraz? Čo signalizuje toto načasovanie?

Môže to súvisieť aj s vnútrostraníckymi záležitosťami, s prípravou na ďalší politický zápas, s posilňovaním pozície. Poviem pravdu, tiež som ešte tú „knižku“ nedočítal. Som zvedavý, čo má byť na konci tohto celého.

Prezident Andrej Kiska doteraz najostrejšie vystúpil proti predsedovi vlády Robertovi Ficovi, pozval si aj vyšetrovateľa Gorily Mareka Gajdoša. Ako vnímate tieto prezidentove kroky z ostatných dní?

Správne. Som rád, že prezident niečo robí, som rád, že aj opozícia dokázala prekročiť v niečom svoj tieň. KDH, OĽaNO, SaS a páni Beblavý a Simon sa dohodli, že urobíme 17. novembra spoločnú akciu na Námestí SNP v Bratislave.

Bude to vo forme protestu?

Dohodli sme sa, že sme pripravení a spoločne niečo urobíme. Na tom sme sa dohodli včera (v stredu – pozn. red.). Na budúci pondelok bude stretnutie v rovnakej zostave znovu, kde sa presne dohodneme na obsahovej stránke. Bude to zaujímavé, vytvorí sa priestor, aby ľudia mohli prísť povedať, čo si myslia.

Najbližšie nás čakajú župné voľby. Politický analytik Ján Baránek pre PL.sk povedal: „Bude to aj o neparlamentnej strane KDH, či potvrdí, že patrí do parlamentu, a že je to silná celoslovenská strana, alebo sa naopak potvrdí úpadok KDH.“ V tomto kontexte pripravuje sa KDH s veľkou vážnosťou na župné voľby?

Pána Baránka nebudem komentovať.

Moja otázka znie: Začala sa už v hnutí príprava na župné voľby?

Samozrejme, že sa začala.

Viete prezradiť nejaké konkrétnosti, v ktorých krajoch budete stavať vlastných kandidátov na županov a v ktorých chcete podporiť iných kandidátov? Vieme, že niektoré opozičné strany už predstavili mená svojich kandidátov…  

Všetko je v procese. My ako KDH sme nechytili ten efekt prvého. Niektoré strany začali diktovať mená, my sme do toho nevstúpili, my sme v čiastočne vyčkávacom móde. Možno budeme vedieť v niečom prekvapiť, ale naozaj by som nechcel predbiehať vnútrostranícke procesy.

Zvažuje KDH, že by postavilo na župana v niektorom kraji vlastného kandidáta?

Znovu musím odpovedať – a viem, že to vy, novinári, nemáte radi, toto sú veci vnútrostraníckeho charakteru a ja to rešpektujem. Keď budeme definitívne dohodnutí na komunikačnom výstupe, budeme informovať. 

Kedy by sme mohli vedieť viac v tejto veci?

Nebojte sa, nič neutečie, vuckárske voľby nie sú zajac. Pripravujeme sa na nich tak, aby sme relevantne zabojovali.

Čo si myslíte o návrhu dvoch koaličných strán Smer a Most-Híd zrušiť dvojkolovú voľbu županov?

Nesúhlasíme s tým, je to účelový krok, s ktorým sa nedá súhlasiť. Takto meniť podmienky je neštandardné. V zásade to spôsobí, že Kotleba bude županom v Bystrici a tipujem, že Smer s Maďarmi sa dohodne a ostatní župani budú smeráci a zástupcovia Mosta.

Zákon však nebude schválený, pokiaľ nezíska súhlas SNS. Aký je váš tip, ako sa zachovajú národniari?

Neviem, ako dlho je ochotná SNS robiť podržtašku. Žasnem. Pán Danko preto, aby sa mohol voziť na limuzíne, je ochotný zapredať sa pre hocičo. Čudujem sa však snskárom, nie všetci sú totiž na Slotovom opileckom mlieku odchovaní, sú tam aj národovci srdcom. Je pre mňa záhadou, dokedy sú oni ochotní tomuto asistovať. 

Práve SNS navrhla prísnejšie pravidlá pre cirkvi, keď sa zvyšuje kvórum plnoletých z 20 000 na 50 000. Súhlasíte?

V princípe to má logiku, s detailmi sa musíme oboznámiť. Viete, dnes sú také časy, že ľudia tak ľahko naletia, vyberajú im peniaze z vrecka, nechajú sa ľahko oblbnúť, cez masmédiá a rôzne sociálne siete sa dá vytvoriť kritická masa niekoľkotisíc ľudí, a to je rizikové. Principiálne má tento návrh logiku.

Vy ste predstavili projekt DVD, dobre vychované dieťa. Čo má byť jeho podstatou?

Nechcem sa hrať na proroka, ale mám obavu, a to je vlastne reálne konštatovanie situácie, že DVD dôchodok – kde DVD znamená dobre vychované dieťa – bude v zásade jeden z mála funkčných systémov. Nebude sa dať rozkradnúť. Je najvyšší čas vytvoriť predpoklady, aby sa dal takýto systém zaviesť. Najgarantovanejší dôchodok je dobre si vychovať dieťa a máte dôchodok krytý zlatom. Samozrejme, sme vyspelá spoločnosť a budeme rešpektovať, že nie každému je dopriate mať dieťa. Nie každé dieťa je zdravé. Ale vyspelá spoločnosť má aj mechanizmy na úpravu takýchto prípadov. Gro filozofie je, že musíme si dobre vychovať dieťa a môžete sa spoľahnúť, že vám pomôže v starobe. My to budeme postupne predstavovať, ale myslím si, že je to fantastická myšlienka.

Môžete povedať aspoň jedno konkrétne opatrenie, ako si to máme predstavovať?

My sme si vedomí nášho postavenia, sme mimoparlamentná strana. Ideme to okrem iných vecí definovať do nášho programového dokumentu Nový november. Keď prejde, rozpracujeme ho do detailov aj s časovou postupnosťou a postupne budeme predstavovať.

Vy ste boli známy počas vášho pôsobenia v parlamente, že ste občas excentricky poukázali na neduhy v spoločnosti. Ako hodnotíte správanie súčasnej opozície, ktorá napríklad aj počas predsedníctva Slovenska v Rade Európy zaparkuje karavan pred národnú radu?

Keď som bol poslanec, do rokovacej sály som inak ako v obleku neprišiel. Z vizuálnych pomôcok som používal len malé pomôcky. Tam mám troška rozdielny názor od niektorých mojich kolegov, čo sa hodí v rokovacej sále. Čo sa týka externej komunikácie mimo rokovacej sály, zakazovať ľuďom prejavovať svoj názor je cestou do pekla. Či ho prejaví takou formou alebo onakou, už on nesie zodpovednosť. Môže to byť prejav smiešny, trápny alebo super. Záleží na prípade. Pristúpiť však na cestu zákazu sa mi zdá smiešne, nehodiace sa do demokratickej krajiny. Demokratická krajina má mať svoje mechanizmy vnútornej regulácie, ale regulovať to ofenzívne, to si nemyslím, že by nás ctilo. 

- Reklama -