Hlina pre PL o budúcnosti KDH: Budú nás voliť aj nekresťania a ľudia nás budú mať radi

0
Alojz Hlina (Autor: Jozef Hübel)

Delegáti snemu KDH vás za predsedu hnutia zvolili hneď v prvom kole. Aké boli vaše pocity vtedy a aké sú dnes?

Bol som príjemne prekvapený, ale hneď po pár sekundách ma privalila k zemi zodpovednosť. Ja si ju uvedomujem, je obrovská. Je to zodpovednosť za kresťanskú demokraciu, za konzervativizmus na Slovensku.

Stretli ste sa s neprajníctvom vo vnútri strany?

Taký je život. Nemôžete robiť tak, aby vás každý miloval, takže samozrejme. Ja som však aj na sneme deklaroval, že pre mňa sa vnútrostranícky zápas skončil.

Znamená éra Alojza Hlinu ako predsedu KDH koniec excentrického Hlinu na ulici?

To je dobre nazvané. Teraz je éra KDH, keď je predsedom Alojz Hlina, a verím, že po mne bude éra, keď bude predsedom niekto iný. Za mojej éry bude KDH veľmi životaschopné, dynamické a tvorivé. Čo môže niekedy znamenať aj to, že keď bude na ulici nevyhnutné pôsobiť, tak tu budeme pôsobiť.

Takže bude s KDH väčšia sranda?

Vždy, keď som robil niečo, čo sa niekomu javilo ako extempore, som to nerobil samoúčelne. Vždy to bolo v rámci línie otvárania nejakého problému. Ako opozičný poslanec máte možnosti, aké máte. Možno keď nebudeme v opozícii, tak nebude potrebné otvárať tému, ale riešiť tému. Takže to budeme robiť a vtedy nebudeme potrebovať byť v uliciach.

Aká je vaša vízia pre KDH?

Že KDH bude modernou konzervatívnou stranou ľudového typu. My sme plnohodnotní konzervatívci – ráno, večer, v sobotu, nedeľu, žiadna predajňa s rozličným tovarom. Na Slovensku zase budú ľudia, ktorí budú chcieť voliť konzervatívcov a vtedy budú mať k dispozícii jednu stranu, ktorá ich predstavu o konzervatívnej strane splní.

Čo si myslíte, koľko ľudí na Slovensku dokážete s týmito konzervatívnymi témami a rétorikou osloviť? Koľko percent si v ďalších parlamentných voľbách trúfate získať?

To je vec, ktorú odo mňa žiadny novinár nedostane. Ja nie som poverčivý, ale všimnite si, že žiadny americký príbeh u nás na Slovensku nefungoval. Kolega Lipšic nastúpil do priestoru s veľkou víziou. Počul som veľké vízie aj od iných ľudí, že koľko kto chce fixovať, aké percentá. My budeme fixovať také percentá, aby sme boli naozaj plnohodnotnou súčasťou politickej mapy na Slovensku a mali výraznú účasť na nej.

Hovorí sa o tom, že na politickú scénu by mala preniknúť nejaká nová konzervatívna pravicová strana. Spomína sa v tejto súvislosti najmä primátor Trenčína Richard Rybníček. Časť konzervatívnych voličov v minulých voľbách prevzala aj SaS. Koho považujete za súpera, pokiaľ ide o voliča?

My musíme najmä urobiť nástrel politickej mapy, pretože u nás neexistuje. U nás liberáli nie sú liberáli, sociálni demokrati nie sú sociálni demokrati a my konzervatívci nie sme v parlamente. Svet funguje na tenzii dvoch prúdov. Na jednej strane sú sociálni demokrati, oproti sú, zjednodušene, konzervatívci. Okolo nich ako elektróny obiehajú liberáli. To je taká stručná politická mapa, ktorú si Slovensko zaslúži.

Budeme robiť v konzervatívnom priestore, budeme ho vytláčať, budeme sa snažiť ponúknuť naozaj plnohodnotnú konzervatívnu stranu. Ak bude niekto chcieť voliť konzervatívnu stranu, a tých ľudí je podľa mňa dosť, tak bude mať jasnú možnosť.

Čo to znamená, pokiaľ ide o témy? Bude sa KDH naďalej držať sociálne konzervatívnych tém, ako sú ochrana života či tradičnej rodiny, alebo od niečoho upustí?

Máme program, ktorý máme. Ak sa bude meniť, tak sa k tomu prijme stanovisko. Musíme pomenovať náš status. Sme mimo parlamentu. Môžeme chcieť svetový mier, spravodlivú krajinu, dobrú justíciu, super školstvo, ale, povedzme si pravdu, tých možností, ako to dokázať, máme málo. Potrebujeme jednoducho vrátiť konzervatívcov na politickú mapu, kde sa taktika trochu mení.

Vyberieme si témy a budeme o nich komunikovať intenzívne, aby sme v tých témach priniesli výsledky napriek tomu, že sme mimo parlamentu. Pretože ľudia 27 rokov od revolúcie odmietajú počúvať reči. Veľa ľudí sa naučilo pekne rozprávať a zdá sa, že ľudí to už unavuje. Odmietajú počúvať a chcú výsledky. A ak nám ľudia dajú dôveru a vrátime sa do parlamentu, tak dokážeme viac.

Líder českej kresťanskodemokratickej KDU-ČSL Pavel Bělobrádek viackrát artikuloval tú myšlienku, že kresťanská demokracia by nemala byť len politickým smerom kresťanov pre kresťanov, ale že by sa mala snažiť osloviť aj nekresťanských voličov. Neplánujete túto víziu v KDH presadiť?

Pán Bělobrádek je veľmi milý človek, krátko som sa s ním v Ružomberku stretol, má veľmi dobrý prejav a zdá sa mi, že aj pocitovo si môžeme rozumieť. On povedal veľmi zaujímavú vec, a teda, že hodnoty, ktoré zastáva KDU-ČSL, sú moderné dvetisíc rokov. To je taký zaujímavý bonmot, v ktorom sa v zásade zhodujeme. Aj my chceme budovať modernú konzervatívnu stranu ľudového typu a aj nás budú voliť aj nekresťania… Budú nás voliť aj nekresťania a ľudia nás budú mať radi. Chceme robiť poctivú politiku a ľudom ukázať, že sa to dá.

Problémom dnešnej politiky je, že strašne veľa ľudí, ktorí ju robia, nespĺňa základnú nevyhnutnú požiadavku – mali by ste mať rád ľudí. Toto chceme aj my svojou prácou preukázať. Že nás ľudia zaujímajú, že sa zaujímame o ich problémy, a to nie iba dva mesiace pred voľbami. A hovorím o ľuďoch všeobecne. Nebudeme stranou len pre servisných technikov v pneuservise. Budeme plnohodnotnou ponukou pre konzervatívnych voličov.

KDH je vo veľmi zlej finančnej situácii. Viete, ako ju riešiť?

Finančná situácia je primeraná výsledku. Nie je dobrá, ale ideme ju riešiť. A áno, je to téma dňa, ktorou sa budeme teraz intenzívne zaoberať.

Aké sú vaše najbližšie plány?

(Smiech) Máme už nachystané niektoré veci, ale budeme prezrádzať postupne.

- Reklama -