Generál Šedivý odhadzuje korektnosť. Po útokoch v Bruseli povedal PL, kde je problém

0
Generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálneho štábu českej armády, pedagóg Vysokej školy CEVRO Institut (Autor: Archív)

V utorok 22. marca 2016 opäť zaútočili teroristi, tentoraz v centre Európskej únie, v Bruseli. Pripravovali podľa vás tento útok už dlhší čas alebo je to odveta za dolapenie parížskeho atentátnika Abdeslama? Ku ktorej verzii sa prikláňate?

Myslím si, že to pripravovali už predtým. Zatknutie Abdeslama mohlo len urýchliť realizáciu. Dokonca aj informácia po jeho zatknutí hovorila o tom, že pripravoval nejaké ďalšie údery. To znamená, že ten proces tam prebiehal aj v minulosti.

Urýchliť uskutočnenie mohla obava teroristov, že Abdeslam akciu prezradí?

Napríklad. Je to možné. Ale výber miest aj spôsob realizácie ukazujú, že príprava musela prebiehať oveľa dlhšie ako len niekoľko dní po Abdeslamovom zatknutí.

Podcenili niečo belgické bezpečnostné orgány, keď po dolapení uvedeného teroristu sa možno dalo niečo podobné očakávať, nejaký odvetný úder? Alebo sa podobnému útoku dá len veľmi ťažko zabrániť?

Všeobecne zlyháva bezpečnostná politika Európskej únie, pokiaľ vôbec nejaká existuje. To nemôže byť otázka len jedného štátu, ale musí sa to riadiť centrálne. Európska únia je bez diskusií absolútne nepripravená na podobné záležitosti. Nielen Európska komisia, ale aj Európsky parlament sa zaoberajú všetkými ostatnými vecami, len nie bezpečnosťou. Je to systémové zlyhanie.

TÉMA: Brusel

Český europoslanec Luděk Niedermayer v ČRo Plus uviedol, že sa domnieva, že koordinácia jednotlivých európskych bezpečnostných služieb nie je na dostatočnej úrovni, a tak výmena informácií úplne nefunguje…

Nie je to len otázka výmeny informácií. Celkový systém zlyháva. V tom je najväčší problém. Toto by sme mali vziať do úvahy a celá slávna Európska komisia by sa mala zamyslieť nad tým, či tam vôbec má čo robiť. Už strašne dlho prešľapujeme na mieste a výsledky sú tragické.

Mám tu ešte jeden výrok českého europoslanca. Konkrétne Stanislava Polčáka, ktorý na Facebooku napísal, že musí s poľutovaním konštatovať, že belgická vláda bezpečnostné zložky dlhodobo podceňovala. Máte podobné poznatky?

Dá sa povedať, že celá Európska únia, respektíve Európania podcenili svoju bezpečnosť. Pretože množstvo opatrení prijímajú na úrovni Európskej únie – ako riadiť Schengen, prijímanie utečencov. Neboli sme na to vôbec schopní reagovať ako Európska únia. Potom môžeme belgickú vládu kritizovať od rána do večera, ale ten problém je daný tým, ako funguje celý systém Európskej únie. Jednotlivé štáty, pretože sú vystavené tlaku zvonku a ten tlak Európska únia nekoriguje, majú pomerne obmedzené možnosti. Neberiem to teda ako zásadné zlyhanie Belgicka, ale systémové zlyhanie Európskej únie.

Európsky tajomník českej vlády Tomáš Prouza k tomu povedal: „Musíme jednoznačne pritvrdiť. Vidíme, že niektoré krajiny nezvládajú boj s radikalizáciou mládeže. Sú krajiny, ako napríklad Anglicko, ktoré vyhosťujú radikálnych imámov a nedopustia, aby v mešitách niekto kázal tvrdo proti Európe a vyzýval na džihád. Budeme musieť byť oveľa drsnejší, než sme boli.“ Takže predsa len vidí rozdiely v prístupe jednotlivých európskych krajín, že niekde sa to dá a inde túto záležitosť podcenili…

To je pravda. S tým súhlasím. Otázkou však je, čo sa stane, keď sa spustí pomerne silná kritika zo strany Európskej únie o tom, že sa tým porušia nejaké demokratické princípy a zásady humanitárnej pomoci a podobne. Namiesto toho, aby sme prijali jednotnú politiku, že každého, kto sa dopustí akéhokoľvek trestného činu, okamžite vyhostíme, bez akýchkoľvek dlhých diskusií. V tomto sme neboli schopní prijať nejaké jednotné stanovisko. Veľká Británia je oveľa radikálnejšia, čo je evidentné. Zároveň to však pôsobí pomerne veľké rozpory medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou. Výsledky sú aké sú.

Takzvaný Islamský štát, ktorý sa k útoku prihlásil, na tom podľa dostupných správ teraz nie je dobre. Nie je to prepojené? Nebude v súvislosti so zhoršovaním jeho pozície či dokonca jeho úplnou prehrou nebezpečenstvo teroristických útokov v Európe silnieť? Pretože bojovníci ISIS sa rozpŕchnu po svete a najmä po Európe a zamerajú sa na tieto teroristické útoky, takže budú ešte častejšie?

Toto je veľké nebezpečenstvo. Keď budú, ako ste správne povedali, prehrávať, napríklad pod tlakom bombardovania štátov koalície – do ktorej, mimochodom, patríme aj my – usúdia, že v tej Sýrii či Iraku nemôžu vyhrať a vrátia sa do svojich domovských štátov. Alebo tí, ktorí na to budú určení, sa presunú najpravdepodobnejšie do západnej Európy a tam budú pokračovať v boji proti „križiakom“. Toto musíme logicky vziať do úvahy a počítať s tým. Tento proces prebieha. Čo sa odohráva na pozadí migračnej vlny, je jeden z tých cieľov, ktoré Islamský štát mal už v minulosti. Tými porážkami na území takzvaného Islamského štátu sa to ešte zvýrazňuje. Musíme počítať s tým, že časť z tých, ktorú vytlačia zo Sýrie a Iraku, sa začne objavovať tu u nás. O to je to nebezpečnejšie.

Čo to znamená pre ČR? V Čechách sa našťastie zatiaľ nič nestalo, ale vylúčiť teroristický útok sa úplne nedá. Objavujú sa rôzne nápady. Napríklad vojnový veterán zo zálivu František Gábor navrhoval dve veci – zjednodušenie možnosti pri výnimočných situáciách povolať záložníkov bezpečnostnou radou kraja, pretože v súčasnosti to musí povedať 30 dní dopredu. A požiadať prípadne nejakú skúsenú krajinu v boji s terorizmom, ideálne Izrael, či by nám nemohla vycvičiť strážnikov či policajtov, aby vedeli, ako sa majú zachovať v prípade teroristického útoku. Čo na to hovoríte?

Myslím si, že sme schopní si vycvičiť ľudí sami. Povolávanie záložníkov je otázkou bezpečnostného systému. Neviem úplne presne, do akej miery by ich mohli hajtmani povolávať. To by sme vytvorili niečo ako krajskú gardu, čo si nie som istý, či by fungovalo. Ale kraje by mali robiť všetko preto, aby sa naplnili krajské jednotky, ktoré sú pri krajských veliteľstvách. Aby tam bolo čo najviac záložníkov. A mali logicky v prvom rade právo ich používať na svojom teritóriu, čo by spĺňalo túto predstavu.

Na záver, aby sme neskončili úplne beznádejne, chcem upozorniť na správu z Mali, kde českí vojaci odrazili útok teroristov na hotel. To potvrdzuje vaše slová, že Česi sú schopní si vycvičiť kvalitných ľudí sami a že v boji proti terorizmu nie sú len neúspechy…

Naši vojaci a policajti sú dobre pripravení. V tom problém nevidím. Ten je v tom, že politická reprezentácia sa venuje bezpečnostným otázkam v takých vlnách. Raz hore, raz dole. To celý systém destabilizuje. Vidíme to na armáde, dokonca došlo k zastaveniu náborov do armády. To robí veľké problémy pri koncepčnom rozvoji. Mali by sme sa bezpečnostnými vecami zaoberať v rámci celého politického spektra. Nemala by to byť otázka súťaženia na politickej úrovni. Naopak, mali by sme v tomto ťahať za jeden povraz. Koalícia aj opozícia.

- Reklama -