Galko pre PL: Rozospaté dieťa vám o polnoci presne povie o svinstve v kauze Bašternák. Prezradil, čo presne chce od Fica

0
Ľubomír Galko (Autor: TASR)

S kolegom Jozefom Rajtárom ste podali podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií na začatie konania voči predsedovi vlády Robertovi Ficovi týkajúce sa jeho bytu v Bonaparte. Fico vám odkázal: „V roku 2012 som si za vlastné peniaze prenajal byt, ktorý spĺňa reprezentačné účely.“ Doplnil, že vtedy ukázal denníku Sme nájomnú zmluvu, výšku nájomného a preukázal schopnosť spoločne s manželkou nájom platiť. „Denník Sme ma vtedy označil za pána transparentného a konštatoval, že cena za prenájom je absolútne štandardná.“ Takéto vysvetlenie vám nestačí?

Nie, lebo teraz sa píše rok 2016. Chceme, aby výbor skontroloval, či všetky platby dodnes sa aj reálne uskutočnili. Zároveň žiadame, aby výbor prijal rozhodnutie, či znížená suma nájomného zhruba o 50 % oproti trhovým cenám nie je neoprávneným darom či dokonca úplatkom pre predsedu vlády ako verejného funkcionára.

Váš osobný názor: Myslíte si, že predseda vlády vôbec platí peniaze za prenájom svojho bytu v komplexe Bonaparte?

Nerád by som ho krivo obviňoval. Ak však svoje platby nezdokladuje, nebude sa môcť on ani nikto iný čudovať, že práve toto si mnohí občania Slovenska začnú myslieť.

Bude podľa vás premiér Fico spolupracovať s výborom pre nezlučiteľnosť funkcií?

Uvidíme, nechajme sa prekvapiť. Ak nemá čo skrývať, mal by spolupracovať.

Aký postoj očakávate od koaličných poslancov z výboru v tejto veci?

Len nech sa teraz pekne ukážu, budú mať príležitosť. Uvidíme, či si vedia „vyšliapnuť“ len na opozičných poslancov a pred predsedom vlády zrazia opätky, alebo sú pripravení pristupovať ku každému rovnako.

Váš kolega Jozef Rajtár povedal, že „toto (podnet na výbor) je poslednou možnosťou na prešetrenie nájomného vzťahu premiéra s Bašternákom“. Čo bude nasledovať potom, ak ani posledná možnosť nevyjde? A úprimne, myslíte si, že kauzu Bašternák niekedy na Slovensku spravodlivo vyšetria?

Je to jedna z posledných možností, nie úplne posledná. Ak to nevyjde, poradíme sa, ako budeme ďalej postupovať. Úprimne? Pokiaľ bude ministrom vnútra Robert Kaliňák, kauza Bašternák, podľa mňa, vyšetrená nebude, lebo on na tom mieste zotrváva práve preto – aby si to postrážil. Ak by padol, určitá šanca tu je. V polícii je totiž dostatok čestných a slušných policajtov – aj medzi vyšetrovateľmi, stačí, aby sa nejaký utrhol a proces sa spustí. Pokiaľ je však Kaliňák v kresle, toto sa podľa mňa nestane.  

S akým záverom kauzy Bašternák by ste boli osobne spokojný?

Spravodlivým. Kto kradol a podvádzal, nech ide do väzenia a treba mu zhabať majetok. A to by sa malo týkať aj všetkých tých, čo mu v tom pomáhali alebo ho kryli – bez ohľadu na to, či to boli podnikatelia, úradníci alebo politici. Všetkým tak, ako si zaslúžia.

Očakávate, že minister vnútra Robert Kaliňák, keď už ustál všetky doterajšie tlaky, abdikuje v tomto volebnom období?

Toto neviem v súčasnosti odhadnúť. Skôr si myslím, že sa tam bude držať zubami-nechtami až do konca volebného obdobia. Mali by sa však zobudiť koaliční partneri strany Smer-SD, strana SNS a predovšetkým strana Most-Híd. A spomenúť si, čo sľubovali ľuďom vo voľbách a aj potom neskôr, keď vstupovali do vládnej koalície. To, že budú vlastným telom chrániť takého človeka, ako je súčasný minister vnútra, medzi ich sľubmi určite nebolo. Práve naopak – niečo o slušnosti, hrdosti a charaktere hovorili.

Mala podľa vás séria letných opozičných protestov význam? Čo môžeme považovať za jej výsledok?

Mala veľký význam. Dnes, už aj keď zobudíte malé dieťa o polnoci, tak vám ešte rozospaté presne povie, aké svinstvo sa udialo v kauze Bašternák. To, že ľudia ovládajú podrobnosti tohto smeráckeho škandálu, je veľmi dobré. Ešte dôležitejšie je však to, že voliči v priamom prenose vidia, ako sa v tejto megakauze správajú jednotliví politici a ich strany. Svet sa totiž nekončí dnes a nezastaví sa ani týmto jedným volebným obdobím. Som presvedčený, že politikom ich súčasné postoje pri tejto kauze v budúcnosti voliči zrátajú – nepomôže im žiaden marketing a ani vznešené heslá, ako to bolo pred poslednými voľbami.  A je tu ešte jeden moment. To, ako sa vládna koalícia postavila ku kauze Bašternák, ako sa Fico odmietol vysťahovať zo svojho bytu, viedlo aj k tomu, že si prezident Andrej Kiska povedal, dosť, stačilo a jasne sformuloval svoj postoj. To má pre spoločnosť tiež veľký význam. Dovolím si povedať, že opozičné iniciatívy a opozičný tlak mali aj preto svoj zmysel. 

- Reklama -