Foraia nahradil ešte väčší Forai, minister Čislák stratil súdnosť. Miroslav Beblavý pre PL nielen o zdravotníctve

0
Podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý (Autor: SITA)

Prišli ste s podnetom na Marcela Foraia, ktorý nakoniec z funkcie šéfa VšZP odstúpil. Čo vás k tomu viedlo?

Tak ako v minulosti, aj tu to bola snaha chrániť verejný záujem. V minulosti som napríklad upozornil na zneužívanie funkcie manažérmi štátnej diaľničnej spoločnosti, za čo dostali pokutu vo výške ročného platu. Upozornil som tiež na klientelizmus v Burze cenných papierov či štátnej firme MH Development, po čom nasledovalo odvolanie ich šéfov, a pri MH Development aj začatie trestného stíhania Národnou kriminálnou agentúrou. Aj pri Všeobecnej zdravotnej poisťovni ma viedla snaha chrániť verejné financie. Pán Forai preukázateľne uzatváral zmluvy so svojou 77-ročnou tetou, ktorá sa po tomto odhalení z väčšiny svojich firiem stiahla. Jej firmám stúpli tržby podľa údajov z Finstatu a zbierky listín medzi rokmi 2011 a 2014 o 420 percent. Bol som presvedčený, že týmto by sa mal zaoberať minimálne parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Čo si myslíte o novom šéfovi VšZP, najmä po medializovaných kauzách, keď bol ešte riaditeľom Univerzitnej nemocnice?

Myslím si, že Foraia nahradil ešte väčší Forai. Minister Čislák stratil súdnosť. Na miesto odvolaného Marcela Foraia vymenoval človeka, ktorý ako šéf bratislavskej nemocnice musel byť odvolaný za nevýhodný predaj pozemkov. Pán Vaďura je navyše zapletený aj do kauzy škandalóznych platov v štátnej poisťovni, keď s ním bola uzavretá rovnaká zmluva ako s  Foraiom.

V rôznych zdravotníckych kauzách figuruje Smer, resp. košická skupina. Čo si myslíte o vplyve Košičanov v zdravotníctve?

Ukazuje sa, že ani vynútený odchod Pavla Pašku z funkcie predsedu parlamentu po kauze CT neznamená koniec kauzám v zdravotníctve. Ako napísal novinár Filip Obradovič: „Ten, kto kradne v zdravotníctve, okráda chorého o adekvátnu a dostatočnú zdravotnú starostlivosť. Ten, kto okráda chorého, znižuje jeho šancu na vyliečenie. Ten, kto znižuje šancu na vyliečenie chorého, zvyšuje zároveň riziko, že príde o svoj život.“ Jediná šanca, ako darovať pacientom v slovenskom zdravotníctve dlhší a lepší život, je začať odstrihávať chobotníce, ktoré zázračne znásobujú hoci aj päťtisíc eur na osem miliónov na počkanie. A to dnes znamená odstrihnúť od zdravotníctva Smer.

Myslíte si, že, teoreticky, by sa odhaľovaním týchto káuz mohol vplyv strany Smer oslabiť? Hoci volebné prieskumy tomu zatiaľ nenasvedčujú…

Tu platí heslo: „Vyhraj voľby, a môžeš všetko“. Verím, že občania Slovenska sa v rozhodujúcej chvíli budú vedieť postaviť a povedať tejto generácii politikov – stačilo. Povedali to v roku 1998 Vladimírovi Mečiarovi, a môžu to povedať aj v roku 2016 Robertovi Ficovi.

Z dávnejšej kauzy piešťanského CT vznikli obvinenia voči niekoľkým osobám. Renáta Zmajkovičová je však „v suchu“. Čo si o tom myslíte?

Neviem posúdiť detaily prípadu, ale priami účastníci, napríklad doktor Suchánek, hovoria, že pani Zmajkovičová je rovnako zodpovedná ako obvinení.

Kauzy ako Forai alebo piešťanské CT sú len kvapkou v mori pomerov v slovenskom zdravotníctve. Čo to podľa vás o stave nášho zdravotníctva vypovedá?

Keď bola čelnému predstaviteľovi strany Smer pre zdravotníctvo Richardovi Rašimu položená otázka, či slabé výsledky zdravotníctva nie sú o efektivite systému (čiže o zlom riadení a rozkrádaní), odpovedal: „Nie je to o efektivite. Chýba prevencia, aby sa predchádzalo ochoreniam. Poviem vám príklad z Fínska. Zásadne sa zvýšila spotreba rýb a krajina sa stala lídrom v liečení kardiovaskulárnych chorôb.” Ako na to napísal jeden môj kamarát: „Jedzte ryby, aby sme my mohli viac kradnúť.“ Bez toho, aby sme odstrihli od zdravotníctva stranu Smer, nevidím šancu na zlepšenie dnešného stavu.

Poslanci KDH žiadajú hlavu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Myslíte si, že by mal vo svojej funkcii, nielen pre už spomínané kauzy, skončiť?

Strana Sieť vyzývala na odchod ministra Čisláka už v marci tohto roku. Už vtedy bolo zvláštne, že napriek tomu, čo si vypočul od prezidenta, ostal vo funkcii. Pritom zožal veľmi priamu, adresnú, presnú a zdrvujúcu kritiku jeho pôsobenia vo funkcii. Ak by mali vo vládnej strane trochu citlivejšie štandardy, tak by dnes minister zdravotníctva nemusel čeliť žiadnemu pokusu o odvolávanie. Chcem však zdôrazniť, že padnúť by mal nielen minister Čislák, ale aj šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Pažinková, na čo stačí rozhodnutie vlády. Podľa zákona o zdravotných poisťovniach totiž vláda odvolá predsedu úradu pre dohľad aj z iných závažných dôvodov, ktoré zákon menuje. To sa môže stať v prípade konania, ktoré vyvoláva alebo je spôsobilé vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jej funkcie. Je pri tom známe, že pani Pažinková spolu s manželom zbohatli v oblasti zdravotníctva vďaka spojenectvu so Smerom o milióny eur.

Nedávno ste poukázali aj na Etický kódex poslanca parlamentu. Čo si myslíte o prijímaní darov a ich nahlasovaní? Nie je to len ďalší výsmech občanov a akési požehnanie korupcie?

Takzvaný etický kódex považujem najmä za predvolebné divadlo strany Smer, ktorá počas štyroch rokov svojho vládnutia vytrvalo odmieta schválenie účinného zákona o konflikte záujmov. Ten by obsahoval skutočné majetkové priznania funkcionárov a reálnu šancu, že za porušenie zákona budú potrestaní. Smer tak koná napriek svojmu predvolebnému záväzku, ktorý dali ľuďom všetky súčasné parlamentné strany. Je však nebezpečné, že návrh Etického kódexu je nielen predvolebné divadlo, ale v dnešnom znení aj legalizuje úplatky. Poslanci parlamentu budú môcť na základe neho prijímať dary, ak ich počas výkonu funkcie budú používať na verejné účely. To je v praxi legalizácia úplatkov pre papalášov.

Strana Sieť je vo volebných prieskumoch hneď druhá za Smerom. Neublížili jej ani dávnejšie útoky Igora Matoviča na Radoslava Procházku. Naopak, koalícia OĽaNO-NOVA sa oslabuje. Čo to vypovedá o stave slovenského voliča a perspektíve do budúcnosti?

Keď ponúkate do verejnej služby novú generáciu, mala by byť nová nielen obsahom, ale aj spôsobmi. Ľudia sú každé štyri roky konfrontovaní so znôškou kadejakých osočení, osobných súbojov, šarvátok, súbojov v blate. Je to plné zákerných zákulisných, niekedy skoro až spravodajských ťahov a manipulácií. Chceme sa od toho oslobodiť, a nebolo by prekvapením, keby tieto spôsoby chceli poslať do minulosti aj ľudia.

Aký máte vzťah s Igorom Matovičom? Pozdravíte sa v parlamente?

To nie je o tom, či sa zdravíme. Všetci, ktorí sa v politike pohybujú, vedia, že ak bude Igor Matovič sedieť v parlamente so silným mandátom, žiadna vláda bez Smeru nevznikne. Smer je vážny politický problém, a treba ho nahradiť, ale z hľadiska zmeny, ktorú potrebujeme, je Igor Matovič rovnaký problém ako Robert Fico.

Keď sme pri Ficovi, zastavme sa pri aktuálnej téme utečeneckej krízy. Tu je premiér nekompromisný.  Ako by podľa vás malo Slovensko riešiť utečeneckú krízu?

Na začiatku by som rád zdôraznil, že nechceme šíriť strach. Sme presvedčení, že ide o veľkú výzvu, ale máme na to, aby sme to zvládli. Za jeden zo zásadných problémov pri utečeneckej kríze považujem nesprávnu komunikáciu vlády, a to smerom dovnútra aj v Európe. Chýbala mi návšteva Roberta Kaliňáka v Gabčíkove, kde minister mohol ľuďom vysvetliť, že niekoľko stoviek utečencov ich neohrozí. V komunikácii v rámci Európy som nevidel snahu predstaviť konkrétne, proaktívne kroky, ktoré by okrem iného uľahčili našu vyjednávaciu pozíciu. Stretol som v Bruseli veľa ľudí, ktorí sympatizovali s naším nesúhlasom s kvótami, ale nikoho, kto by súhlasil s tvrdením, že ponúkame riešenia. Preto som presvedčený, že Slovensko by malo byť schopné viesť rokovania, chrániť svoje záujmy a nájsť s našimi partnermi v Európskej únii nejakú formu kompromisu.
 

- Reklama -