Fico si na Kiskovi vyzuruje svoju zlosť a závisť. Vyfúkol mu flek, kde sa chcel schovať a nechať Titanic s názvom Smer utopiť sa bez neho, tvrdí Matovič

0
Líder OĽaNO Igor Matovič (Autor: df)

Ako vnímate súčasný vzťah medzi Kiskom a Ficom? Minulý týždeň zazneli po dlhšom období akejsi studenej vojny aj trochu tvrdšie vyjadrenia…

Schyľuje sa zrejme k celkom zaujímavému sústu pre bulvárne médiá. Každopádne je to vážne. Jednoducho Fico je zúfalý z toho, že ho Kiska pred pár rokmi vypoklonkoval z fleku, na ktorý si brúsil zuby a myslel si, že tam sa nejako schová, a Titanic s názvom Smer sa utopí bez neho. Dnes si Fico podľa mňa uvedomuje, že tento Titanic nemôže opustiť a že tam bude kapitánom až naveky.

Takže svoju zlosť a závisť si na prezidentovi bude vyzurovať asi ešte veľmi dlho a bude to mať zaujímavú podobu. Akoby sa nám vracajú časy spred dvadsatich rokov, keď to isté robil Vladimír Mečiar s prezidentom Kováčom.

V debate Denníka N ste minulý týždeň spomenuli, že dokumenty týkajúce sa Andreja Kisku a KTAG, ktoré neskôr zverejnil anonym Yegor, ste mali k dispozícii už dva mesiace predtým. Zvažovali ste, že by ste tieto dokumenty zverejnili?

Najprv som chcel ísť za pánom Kiskom, lebo som si uvedomoval, že ide o únik informácií odniekiaľ, odkiaľ by nemali unikať. Chcel som ho s tým oboznámiť a následne to zverejniť. Ale medzičasom to nejaký Yegor z Ukrajiny poslal všetko médiám.

Predseda vlády Robert Fico (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska Zdroj: TASR

Zmienili ste sa, že neskôr poviete viac aj k tomu, kto za vami s týmto informáciami prišiel. Kedy to máte v pláne?

Som otvorený, môžem o tom bez problémov hovoriť na NAKA.

A pre médiá?

Pre médiá nie. Myslím si, že to treba povedať v prvom rade na NAKA. Pre médiá až potom, ako to poviem na NAKA.

Vyjadrili ste sa, že podporu OĽaNO v budúcich prezidentských voľbách bude mať Kiska iba v prípade, keď kauzu okolo KTAG dostatočne vysvetlí. Čo by ste chceli konkrétne počuť, aké vysvetlenie budete považovať za dostatočné?

Vzhľadom na závažné podozrenia si myslím, že voliči si zaslúžia poznať úplnú pravdu. To znamená, že by mal dohodnúť s dodávateľmi jeho reklamnej kampane, aby mohol zverejniť úplne všetky doklady, ktoré sa kampane týkajú. Presne ako čo bolo zaúčtované, aké zmluvy boli podpísané, nech naozaj tu nie je ani náznak tajomstva, ktoré by sa chcelo skrývať.

Mal by sa podľa vás prezident za situáciu s KTAG ospravedlniť?

Keď zverejní spomínané veci a ukáže sa, že urobil prešľap, tak, samozrejme, áno. Ak sa ukáže, že všetko je čisté, tak sa ospravedlňovať nemusí. Bohužiaľ, zatiaľ ešte všetko zverejnené nebolo a myslím, že pán prezident by mal toto dotiahnuť do konca.

Líder hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko počas tlačovej konferencie pred budovou ministerstva vnútra. Zdroj:TASR

Čo hovoríte na to, že Progresívne Slovensko v tlačovej diskusii pri odovzdávaní podpisov kategoricky neodmietlo potenciálnu vládu so Smerom?

Je mi to aj ľúto, lebo mi to pripomína, ako začínala Procházkova Sieť. Tá nebola schopná ani jasne odpovedať na otázku, či je niečo biele, že áno je, ale hovorili, javí sa to ako biele. To je zbytočné. Ja by som od Progresívneho Slovenska namiesto odpovede v duchu „Chceme vytvoriť alternatívu bez Smeru“ očakával odpoveď „V žiadnom prípade nepôjdeme so Smerom“.

Cez víkend od vás zaznelo, že nastal čas podať mimoparlamentnej strane SMK pomocnú ruku a ich prostredníctvom aj samotným obyvateľom južného Slovenska. Prečo práve teraz? Do volieb je ešte pomerne ďaleko a na druhej strane sklamanie maďarských voličov z pridania sa Mosta-Híd k Smeru a SNS bolo predsa cítiť oveľa skôr.

Rovnako Slovákom aj Maďarom na Slovensku treba dať nádej, že sa tých zlodejov, ktorí nám vládnu, zbavíme. A nezbavíme sa ich inak ako spoločnými silami. Mečiara sme sa zbavili až vtedy, keď si Maďari povedali, že nám pomôžu a ja si myslím, že aj teraz, ak by sa tá neskorumpovaná časť maďarskej politickej scény pridala na stranu demokratickej opozície, tak by to iba prospelo veci. Zároveň vo vzťahu k tejto menšine platí, že ak o ňu prejavíme záujem, tak čím viac sa o nich budeme zaujímať my, tým menej sa budú oni pozerať poza hranice a snívať o niečom inom.

Líder SMK József Menyhárt Zdroj:TARS 

Predseda vládneho Mosta-Híd Béla Bugár reagoval na vaše vyjadrenia s tým, že je až dojímavé, ako Igor Matovič v roku 2016 objavil Maďarov na Slovensku. Zároveň vám odporučil, že ak chcete skutočne pomôcť Maďarom, mali by ste napríklad zahlasovať za uvoľnenie dlhovej brzdy, aby sa mohli na juhu Slovenska, a nielen tam, postaviť diaľnice a rýchlostné cesty. Čo na to hovoríte?

Pán Bugár mi odkazuje, že ja som Maďarov objavil v roku 2016. Tak on ich objavil, bohužiaľ, už pred tridsiatimi rokmi a za ten čas sa tu prevaľuje v parlamente, robí si kšefty a zneužíva dôveru Maďarov. Dnes už aj slovenskí Maďari, ktorí volili Bugára, zistili, že to je obyčajný kšeftár, ktorý je ich schopný podviesť vo voľbách. Sľubiť, že určite nepôjde so Smerom a nakoniec so Smerom ide bez najmenších problémov. Pán Bugár je pre mňa politická mŕtvola na odchode, ktorú nemám dôvod nijako špeciálne komentovať.

Viete si predstaviť, že by ste za uvoľnenie dlhovej brzdy zahlasovali?

V žiadnom prípade nie. Nemôže žiaden zlodej od nás chcieť, keď najprv vykradne našu spoločnú špajzu, aby si potom ešte na náš dom zobral hypotéku. 

- Reklama -