Exveľvyslanec v Rakúsku prezradil, čo môže Hoferovi nahnať víťazné hlasy

0
Bývalý český veľvyslanec Jan Koukal (Autor: Hexxa)

To, že by sa zrušili prezidentské voľby, sa stáva ojedinele. Čo hovoríte na rozhodnutie rakúskeho ústavného súdu opakovať hlasovanie v druhom kole?

Príjemné prekvapenie je, že v európskom, susednom štáte, má súlad s ústavou takú váhu, že súd rozhodne aj proti existujúcemu mainstreamovému establishmentu. Zvlášť, keď vezmem do úvahy, v akej vypätej atmosfére sa konalo druhé kolo volieb a čo do poslednej chvíľky vytvárali oficiálne rakúske médiá, štandardné politické strany a ich európski priatelia.

Chce sa mi povedať “klobúk dole” a toto rozhodnutie je dôležité nielen pre rakúsku demokraciu. Na druhej strane musím s ľútosťou konštatovať, že niečo také si od nášho ústavného súdu neviem predstaviť, zvlášť po niekoľkých posledných úplne politických rozhodnutiach.

Koho tento fakt viac favorizuje? Hofera alebo Van der Bellena?

Keby ústavný súd nerozhodol a zostala istá pachuť, alebo ak chcete pochybnosť nad formálnou správnosťou volieb, bola by to výhoda pre Slobodných (FPÖ), t.j. stranu pána Hofera. Takto pôjde predovšetkým o mobilizáciu oboch táborov.

V politických vyjadreniach kandidátov sa mnoho nestalo. Istou výhodou pre Van der Bellena by mohol byť posledný vývoj v rakúskej sociálnej demokracii (SPÖ). Pôsobí to aspoň mediálne ako konsolidácia a čerstvý vzduch. Znamená to, že by sa časť voličov mohla vrátiť k socialistom a podľa vedenia voliť Van der Bellena.

Na druhej strane sú výroky nového predsedu natoľko ústretové až podliezavé Bruselu, že sa volič môže opäť prikloniť ku Slobodným. Veľa bude závisieť od času, ktorý budú mať rakúski politici k rôznym prejavom do nového termínu. Voliča iste ovplyvní aj rétorika reprezentácie EÚ. Čím agresívnejšia voči Británii, tým viac hlasov pre Hofera.

Ak vyhrá Hofer, aký signál to bude pre strednú Európu?

Myslím si, že stredná Európa, okrem papagájovania mainstreamových pozícií od niektorých politikov, s tým nemusí mať žiadny problém. To ale neplatí pre EÚ, keďže to iste posilní eurokritické hlasy v ďalších krajinách.

Skepsa a rozčarovanie z fungovania EÚ a jej kŕčovito postov sa držiacich predstaviteľov dodá určite odvahu kritizujúcim voličom aj v ďalších krajinách. Tak ako brexit by sa už dnes dal využiť na posilnenie rešpektu k názorom prichádzajúcim zo strednej Európy, aj nová situácia v Rakúsku by mohla zmeniť mnohé štandardy našich vzťahov a nanovo viac samostatne a svojprávne definovať priority nášho regiónu. Mohlo by sa toho stať ďaleko viac, lenže to je zatiaľ iba “mohlo”.

autor: Josef Petrů

- Reklama -