Expert Naď sa pre PL.sk rozhovoril o dnešnom samite. Do diskusií výrazne zasiahnu aj štáty V4, ktoré ešte môžu narobiť poriadny rozruch

0
Jaroslav Naď (Autor: Reprofoto, Facebook)

Aký význam má tento samit? Ide o povinnú jazdu alebo prinesie konkrétne výsledky?

Nemyslím si, že ide o povinnú jazdu pretože takéto neformálne samity na najvyššej úrovni nie sú pravidlom. Je to veľmi dobrá príležitosť na to, aby si Európske štáty povedali otvorene veci tak, ako sú.

Aké najdôležitejšie otázky sa na samite budú riešiť?

Samozrejme, jednak fungovanie Únie bez Veľkej Británie, respektíve nastavenie vyjednávacej pozície smerom k tejto krajine. Po druhé to určite bude migrácia a po tretie očakávam, že štáty tzv. južného krídla EÚ prídu s návrhmi, ako posilniť svoju ekonomickú situáciu, napríklad vytváraním fondov na podporu podnikania a pod. Jednoducho, budú sa preberať aj ekonomické otázky. Štvrtá téma je do istej miery prekvapením, nedávno by som ju ešte neočakával, je to budúcnosť európskej obrannej politiky.

Čo si predstavujete pod pojmom budúcnosť európskej obrannej politiky?

Očakávam, že viaceré krajiny prídu s prvotnou ideou diskutovať o vzniku európskej obrany. Osobne si myslím, že je to nepripravená diskusia, ktorá nemá veľmi veľkú pravdepodobnosť úspechu. Krajiny V4 však túto tému už na rôznych stretnutiach opakovane komunikovali a myslím si, že minimálne český a možno aj maďarský premiér ju otvoria a budú požadovať nejaké kroky, ktoré by smerovali k spoločnej európskej obrane. Čo si pod tým predstavujú, je veľmi ťažké povedať, pretože je veľmi nepravdepodobné, aby to vzniklo presne v takom zložení ako európske ozbrojené sily.

Luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn pred samitom vyhlásil, že Maďarsko by malo byť vylúčené z EÚ, pretože sa k utečencom stavia veľmi negatívne. Čo si o tom myslíte?

Je to zvláštne vyjadrenie. Nemyslím si, že by Maďarsko malo byť v súčasnosti v takej situácii, aby malo byť nejakým spôsobom prinútené opustiť EÚ. Je to skôr politické vyhlásenie, ktoré reaguje na niektoré nie príliš šťastné vyhlásenia Viktora Orbána. Určite však neprišiel čas na to, aby Maďarsko bolo za tieto vyjadrenia sankciované takýmto spôsobom. Je to prehnané vyjadrenie a rád by som si ho prečítal celé. Obávam sa, aby to nebolo len vytrhnuté z kontextu, lebo toto tvrdenie sa mi na luxemburského vysokého vládneho predstaviteľa nezdá byť adekvátne.

Orbán a Kaczynsky avizovali, že spustia na samite európsku kontrarevolúciu? Ako vnímate túto snahu?

Z obidvoch strán sú to populistické vyjadrenia, ktoré sa ľahko hovoria svojim domácim voličom, ale ťažšie sa budú komunikovať na najvyššej úrovni medzi partnermi v rámci EÚ. Asi smerujú hlavne k otázkam migrácie, kde budú chcieť politiku, ktorú Európska únia voči migrantom zaviedla komunikovať veľmi negatívne. Som zvedavý, aké budú reálne kroky, lebo takýchto silných a veľkohubých vyjadrení bolo už veľmi veľa, potom sme však nevideli žiadne reálne výsledky.

Bude im slovenský premiér Robert Fico držať stranu?

Vo viacerých otázkach, tak ako je to v poslednom období už štandardom, budú mať Vyšegrádske krajiny spoločne odkomunikované postoje a budú ich spoločne presadzovať. Poväčšine budeme teda ťahať za jeden povraz. V niektorých otázkach to tak však nebude, pretože tie záujmy zase nie sú úplne rovnaké. Najviac sa ale obávam toho, aby politické vyjadrenia smerujúce pre domácu verejnosť a domáceho voliča nenarušili rozumnú komunikáciu v rámci európskeho spoločenstva na samite. Napríklad hovoriť o európskej armáde dnes, keď je veľmi ľúbivé politicky sa vyjadrovať o obrane a bezpečnosti, je zaujímavé vnútropolicky, ale v reálne na to nie sme pripravení a ako krajina by sme ani neboli ochotní plniť si všetky naše záväzky tak, aby takáto obrana mohla vzniknúť.  

- Reklama -