Exminister zdravotníctva Zajac pre PL: Drucker spravil len to, čo mu Fico dovolil. Jeho výsledky sú zatiaľ rovné nule

0
Rudolf Zajac (Autor: Reprofoto: TA3)

Prečo ste prijali ponuku SaS byť členom tímu pre zdravotnícku reformu na rok 2017? Čo je kľúčové pre túto reformu?

SaS je jediná, ktorá chce niečo v zdravotníctve obrátiť k lepšiemu. Chcú presadiť dva projekty. Prvý projekt je zmena výberu poistného, ktorá ide úplne mimo môjho záujmu, lebo poistné sa vyberá pomerne dobre. Pán Sulík chce zaradiť zdravotné odvody do odvodového bonusu. Pre druhý projekt je kľúčové, aby sa vrátili k reforme z roku 2002 – 2006 a definovať nárok občana na hradenú zdravotnú starostlivosť. Na čo má pacient právo a aký ma nárok na základe zdravotného poistenia. Bez toho sa nedá viac urobiť. Osobne nemám dôvod SaS neporadiť, ale ja už to nebudem realizovať, ja už som svoje urobil. Zákony platia 13 rokov, nie sú zrušené, takže SaS chce tie zákony využívať tak, ako boli napísané.

Aké sú tri hlavné oblasti, kde je najväčší problém v zdravotníctve?

Problém je evidentný. Pri pomerne slušnom objeme peňazí nemáme kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Nie je dostatočne dostupná a občania nie sú spokojní. Tiež nie sú spokojní ani zdravotníci, lebo nie sú správne ocenení a nie je spokojný ani verejný sektor, lebo systém tvorí deficit. Kto je spokojný so zdravotníctvom?

Takže prácu pána ministra Druckera hodnotíte negatívne?

Nehodnotím ho ani negatívne, ani pozitívne. Hodnotím len jednou vetou. Spravil len to, čo mu Fico dovolil. Zatiaľ nič neurobil, nedá sa čo hodnotiť. Spravil iba zákaz reexportu liekov, ktorý zatiaľ nebol ani potrebný. To, čo hovorí, hovorí každý a ani neočakávam, že sa mu podarí niečo podstatné urobiť, lebo mu to pán Fico nedovolí. Myslím si, že pán Drucker je sympatický a po dlhom čase sa tvári, že je minister, ktorý sa tvári, že by aj niečo chcel, ale zatiaľ výsledky sú rovné nule.

Čo si myslíte o tvrdeniach, že v zdravotníctve sa nachádzajú rôzne skupiny, ktoré z neho ryžujú obrovské peniaze?

Každý robí v tom zdravotníctve to, čo mu umožní zákon. Nikto neurobí viac alebo menej. Pokiaľ sa zákonom na to vytvára priestor, tak budú všetci ryžovať. Jediný, kto neryžuje, je pacient. Ak sa zo zákonov dajú preč tie diery, ktoré niekedy boli utvorené aj úmyselne, tak prestanú tie skupiny ryžovať. Všetci do jedného z toho systému mačkajú a menej do toho dávajú, a to len pre to, lebo to môžu robiť. Je to jedno, či je to niekto z Hornej Dolnej, alebo Penta. Pokiaľ začnú platiť zákony, tak vymiznú tieto problémy, typu tety Anky, Cétečka a ostatné.

Nemohlo by byť vnímané vaše pôsobenie ako člena tímu SaS kontroverzne, hoci ste boli považovaný za úspešného ministra?

Ja som jasne povedal, že nechcem byť v politike, že nechcem byť politicky činný, nechcem byť poslanec a ani minister. A aj strana SaS potvrdila, že takéto plány nemá. Už je len teda na SaS, či chce počúvať moje názory, alebo nie. Jedna vec je, čo ja im budem hovoriť a druhá, čo oni budú aj robiť. Môj hlas je iba poradný.

Aká je vaša predstava na riešenie Univerzitnej nemocnice v Bratislave?

V zásade pokiaľ neuvidím nejaký relevantný audit alebo nejakú analýzu, ktorá povie, aká je prechodnosť, aká je efektivita a produktivita práce, či naozaj potrebujeme nové postele, alebo musíme reštrukturalizovať tie, ktoré máme, tak dovtedy môžem hovoriť v rovinách, čo by bolo. Jediné, čo môžem povedať, je, že už sa vynaložili veľké prostriedky, ktoré boli zbytočné. Napríklad PPP projekt nemocnice za tri milióny eur, tiež projekt iNELS za obrovské peniaze a nie je z toho zatiaľ nič, iba vyhodené peniaze. Ak sa niekto postaví a povie, že má relevantné dáta, tak sa viem vyjadriť, ale v tejto chvíli sú to iba reči.

V súčasnosti sa vracajú v zdravotníctve poplatky. Považujete to za isté zadosťučinenie vašej práce?

Nie. Tie, ktoré chcú vrátiť, sú úplne nezaujímavé a marginálne. Je to dobré iba z výchovných dôvodov, že si ľudia uvedomia po 15 rokoch, že keď je niečo bezplatné, nie je to zadarmo. Najviac sa uvažuje o poplatkoch za uprednostnenie a prvú pomoc. To je v poriadku, ale nie je to rozhodujúci krok. Je to dobré, ale nie rozhodujúce. Podstatné je definovať nárok poistenca na typ a úhradu zdravotnej starostlivosti. To je kľúč, bez toho sa to nepohne ďalej.

- Reklama -