Exminister Palko: Fica vyhnala ulica. To sa naposledy stalo komunistom. Vidíme primitivizmus, ktorý vytvára dojem, že Sorosovo pôsobenie je úplne neškodné

0
Vladimír Palko. (Autor: Peter Števkov)

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a matka jeho priateľky Martiny Kušnírovej veria, že medzinárodný vyšetrovací tím dokáže smrť ich detí nezávisle vyšetriť. Vyšetrovanie slovenskej polície označili za zmanipulovanú frašku. Čo si o tom myslíte? Ako hodnotíte postup polície a ďalších orgánov činných v trestnom konaní ako bývalý minister vnútra?

Rodinným príbuzným zavraždených ľudí a ich nedôvere úplne rozumiem. Slovenská polícia platí zníženou dôveryhodnosťou určitú daň za to, čo vyplávalo na povrch po vražde. Mám na mysli podnikateľské prepojenie ľudí z najbližšieho okolia premiéra Fica s talianskymi podnikateľmi, ktorých médiá bežne spájajú s talianskou mafiou. Polícii na dôvere nepridáva ani zjavná skutočnosť, že bývalý premiér Fico mal zrejme informácie o daňových deliktoch prezidenta Andreja Kisku od štátnych orgánov a tieto potom používal v politickom boji proti prezidentovi.

Takto polícia dopláca na politiku. Škodí aj príbuzenské prepojenie policajného prezidenta s ľuďmi vo vedení známej súkromnej bezpečnostnej agentúry, ktorým sa podnikateľsky darí. Prenikajú informácie o spoločnom podnikaní manželky vplyvného príslušníka NAKA s osobami, ktoré prechádzajú kriminálnymi spismi, ktoré NAKA viedla.

Pritom sa nedá povedať, že vyšetrovanie vraždy je zmanipulované. Len čo by sa o to niektorí funkcionári polície pokúsili, iní by informácie o tom vyniesli. Myslím si, že polícia vyvíja veľkú aktivitu.

Je nejaká verzia vyšetrovania, ktorá sa vám zdá pravdepodobná?

Verzií je určite viac, ale informácie z vyšetrovania neprenikajú na verejnosť. Generálny prokurátor prisľúbil vytvorenie spoločného medzinárodného vyšetrovacieho tímu, čo pripúšťa náš trestný poriadok. Nie je však známe, čím jeho členovia zo zahraničia prispejú, teda či to budú vyšetrovatelia vyšetrujúci v iných krajinách, alebo pôjde o nejaký druh technickej pomoci.

Myslíte si, že by vraždu objednala ’Ndrangheta? Predsa by museli tušiť, že vražda vyvolá rozruch a stiahne na nich pozornosť… Zvlášť ak by Kuciak vraha poznal, tak by asi ťažko pustil do domu niekoho z mafie…

Nevieme, či talianska stopa je práve tá, na ktorú sa polícia najviac spolieha. O talianskej stope sa najviac hovorí v médiách.

Nakoľko je na Slovensku rozšírená korupcia a do akej hĺbky je do nej zapojený Smer? Nie je tiež na vine systém eurodotácií?

Korupcia je obrovský problém a desaťtisíce ľudí v uliciach sú dôkazom, že ľudia sa dožadujú spravodlivosti. Nedávno som hovoril s podnikateľom z oblasti stavebníctva o podmienkach, za akých sa získavajú štátne zákazky. Hovoril o dvadsiatich až tridsiatich percentách hodnoty zákazky, ktoré sa musia odovzdať za jej získanie. Povedal, že jeho aktivity preto klesli o 90 percent.

Eurofondy sú ďalšia kopa peňazí, o ktorú je možné sa uchádzať podplácaním. V tomto zmysle sú eurofondy na vine, ale nepriamo. Priamymi vinníkmi sú predsa skorumpovaní ľudia.

Čo si myslíte o slovách Viktora Orbána, ktorý povedal, že v súčasnom dianí na Slovensku vidí rukopis Georgea Sorosa a jeho organizácií? Tie podľa neho útočia na vlády krajín, ktoré sa migrácii bránia – vrátane Maďarska, Česka a Slovenska. Soros chce podľa neho premeniť Európu na kontinent migrantov… O snahe o destabilizáciu hovoril aj Ján Čarnogurský…

Georgea Sorosa považujem za kontroverzného, pretože financuje protirodinné ideológie v mnohých krajinách sveta. A naozaj je aj podporovateľom neobmedzenej imigrácie. Mám za zlé prezidentovi Andrejovi Kiskovi, že sa s ním stretol. Nemyslím si však, že Soros všade pôsobí priamočiaro proti existujúcim vládam a že priamo on organizuje ich zvrhnutie, ako to naznačoval napríklad Robert Fico pred niekoľkými dňami. Túto predstavu považujem za trochu primitívnu. Takýto primitivizmus potom nechtiac pomáha vytvárať opačný dojem, teda že Sorosovo pôsobenie je úplne neškodné, čo nie je pravda.

Protesty proti Ficovi boli naozaj spontánne. Poznám veľa ľudí, ktorí sa ich zúčastnili a škodlivosť Sorosovho pôsobenia si uvedomujú. Ľudí pobúrila bohorovnosť, s akou vládni predstavitelia spravujú štát. Spoločné podnikanie blízkeho spolupracovníka premiéra Fica, predsedu Bezpečnostnej rady SR Viliama Jasaňa, s osobami z mafiánskych talianskych rodín je predsa nemysliteľné, hlavne ak o nich tajná služba dávala informácie ústavným činiteľom.

S tými osobami podnikala aj Ficova poradkyňa Trošková a s jedným z nich mala dokonca intímny pomer. Na verejnosť prenikli aj informácie, že nemeckí diplomati namietali proti prítomnosti Troškovej na stretnutí Fica s kancelárkou Merkelovou, ale Fico námietky ignoroval. Keď k tomu pridáme fakt, že zavraždený novinár Ján Kuciak o týchto veciach písal, je samozrejmé, že ľudí to naštvalo a Fica zmietli.

Katolícky kňaz Marián Kuffa však hovoril vo svojej kázni o tom, že niektorí z tých, ktorí protestujú v uliciach, tancujú na hroboch zavraždených a podporujú genderizmus a podobné veci. Fico odmietol podporiť ratifikáciu Istanbulského dohovoru a odporuje kvótam na imigráciu. Vidíte tam nejakú súvislosť?

Mariána Kuffu poznám osobne a trochu s ním aj spolupracujem. Je súčasťou skupiny, ktorá si dala názov Slovenský dohovor za rodinu a bojuje proti ratifikácii Istanbulského dohovoru, keď tento dokument zavádza do nášho právneho systému genderovú ideológiu. Často sa ako hosť zúčastňujem na podujatiach Slovenského dohovoru za rodinu, na ktorých sa zúčastňujú tisícky veriacich. Prispievam tam svojou prednáškou o storočí neomarxizmu.

Marián Kuffa neodsudzuje demonštrácie proti Ficovi, hovorí, že „tí, ktorí sa chcú vzoprieť zlu, sú na tých demonštráciách správne“. Kuffa sa len dotýka jednej viditeľnej rozporuplnej skutočnosti, o ktorej hovorím aj ja. Tie desaťtisíce ľudí, ktoré demonštrujú proti Ficovi, tvoria celé politické spektrum. Je tam ľavica, pravica, kresťania, je tam všetko.

Keď sa pozrieme na skladbu rečníkov, napríklad na hlavných mítingoch v Bratislave, vidíme tam trochu posun do ľavicového liberálna. Najväčší posun uvidíme, keď sa pozrieme na to, aké médiá podporujú toto spontánne vzopätie. Sú to hlavne veľmi liberálne denníky. Práve tieto denníky útočili nesmierne surovo na Mariána Kuffu od samotného počiatku jeho angažovania sa proti Istanbulskému dohovoru. Boli to veľmi neslušné útoky, ktoré z Kuffu robili zástancu týrania žien, hoci Kuffa je známy už desaťročia práve tým, že sa o týrané ženy stará. No a tie isté médiá sa stavajú do roly obhajcov slušnosti v zápase proti Ficovi. Myslím si, že Kuffa naráža na toto.

Rozumiem aj starostiam o to, čo by bolo po predčasných voľbách. Fico sa pred časom postavil do úlohy hrádze proti Istanbulskému dohovoru. Ale proti nemu je s výnimkou Sulíkovej SaS aj každá opozičná strana. Okrem toho, Ficov odpor voči Istanbulského dohovoru nie je absolútny. Z toho, čo hovorí, vyplýva, že len čo by sa odstránili isté pochybnosti, tak by proti nebol. Skrátka necháva si pootvorené vrátka. A vôbec, vydávať Sorosa a Fica za dva názorové protipóly – to nesedí.

Prečo nie?

Čo podporuje Soros? Jeho témami sú podpora potratov, homosexualizmu, genderovej ideológie, legalizácie prostitúcie, podpora imigrácie. Fico je našťastie proti imigrácii, ale je tvrdým obhajcom legálnosti potratov. Presadil ústavnú ochranu manželstva muža a ženy, ale jeho strana bola asi prvá na Slovensku, ktorá presadzovala registrované partnerstvá. Čo sa gendera týka, na ministerstve práce a sociálnych vecí, ktoré vedie minister Richter, jeden z najbližších Ficových spolupracovníkov, pôsobí ako vedúca odboru rodovej rovnosti Oľga Pietruchová. Pietruchovú možno bez nadsádzky nazvať vášnivým ideovým lídrom všetkých protirodinných ideológií na Slovensku.

Skrátka Fico ukazuje dve tváre. Raz predvedie zdvorilý úklon voči cirkvi, inokedy sa zase obklopuje ľuďmi ako Trošková, ktorá je známa aj svojimi erotickými fotografiami.

Akú rolu hrá Most-Híd? Je bližší Sorosovi alebo Orbánovi?

Most-Híd je úplne pragmatická strana, ktorej je najbližší jej záujem. Nemožno ju však hodnotiť len negatívne. Jej predsedovi Bugárovi sa podarilo uskutočniť myšlienku strany, ktorú budú voliť Slováci aj Maďari. Spoločná účasť vo vláde takejto strany a SNS je jednoznačne pozitívny fakt. V minulosti boli verbálne útoky SNS proti maďarským politikom neodmysliteľnou súčasťou agendy SNS.

Tento jeho prístup sa nepáči Viktorovi Orbánovi. Bugár s ním nemá dobré vzťahy. Orbán má bližšie k mimoparlamentnej SMK. Čo sa Sorosa týka, Bugárovi je zrejme ľahostajný.

Zachránil Fico svojou rezignáciou na post premiéra svoju moc alebo on či vláda aj tak padne? Aký vývoj môžeme očakávať?

Odchodom Fica z úradu vlády a jeho nahradením novým premiérom Pellegrinim a tiež odstúpením ministra vnútra Kaliňáka došlo k splneniu pôvodných požiadaviek jednak prezidenta Andreja Kisku, jednak organizátorov demonštrácií. Zneli takto: buď rekonštrukcia vlády, alebo predčasné voľby. Odchod lídra Smeru aj druhého najmocnejšieho muža, ktorým bol Kaliňák, nemožno označiť za kozmetické zmeny. Došlo teda k rekonštrukcii vlády.

Požiadavky demonštrantov sa síce medzitým zmenili na jednoznačnú požiadavku predčasných volieb, ale tým sa začali líšiť od postoja prezidenta, ktorý ich zvyšovať nemohol, pretože by ho mohli obviniť z neserióznosti. Preto prezident novú Pellegriniho vládu vymenoval. Tým za ňu aj prevzal zodpovednosť. Po týchto udalostiach účasť na demonštráciách klesla, a tak sa pravdepodobnejším variantom javí, že nová vláda vydrží až do riadneho termínu volieb v roku 2020. Ale po šokujúcom vzopätí ľudí za posledný mesiac nie je možné s istotou tvrdiť nič.

Fico už nikdy nebude tým, čím bol. Jeho odchod z funkcie premiéra bol predsa potupný, ulica ho vyhnala. To sa naposledy stalo komunistom pred tridsiatimi rokmi. Zostáva predsedom strany Smer, určitý vplyv mu zostal, ale jeho strana zrejme nastúpila na dlhú cestu postupného úpadku.

Doc. RNDr. Vladimír Palko, CSc. absolvoval štúdium matematiky v roku 1981 na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V rokoch 1991 – 1992 bol námestníkom riaditeľa Federálnej bezpečnostnej informačnej služby. V rokoch 1998 – 2010 bol poslancom Národnej rady SR. V rokoch 2002 – 2006 pôsobil ako minister vnútra. Bol dlhoročným podpredsedom Kresťanskodemokratického hnutia. Je autorom 12 vedeckých prác z matematiky a informatiky v domácich aj zahraničných časopisoch. Od roku 2010 pôsobí na Paneurópskej vysokej škole ako prodekan. Napísal knihu o úpadku západnej civilizácie, prenasledovaní kresťanov a zlyhávaní kresťansko-demokratických strán v Európe s názvom Levy prichádzajú.

- Reklama -