Erdogan si môže robiť, čo chce. Kurdský lekár odkryl, čo ho láka najviac. Európanov to môže vystrašiť

0
Kurdský lekár Yekta Uzunoglu. (Autor: Jan Rychetský)

Z Turecka po nevydarenom pokuse o prevrat prichádzajú správy o rozsiahlych čistkách v rôznych oblastiach spoločnosti. Čo je podľa vás na tom najhoršie?

Najzávažnejšia je skutočnosť, že čistka sa začala hneď na druhý deň po pokuse o prevrat, stanné právo pritom bolo vyhlásené ešte len vo štvrtok. Ani nie dvadsaťštyri hodín po pokuse o prevrat sme zaznamenali, že bolo prepustených takmer štyridsaťosemtisíc štátnych zamestnancov zo všetkých odborov a ministerstiev. Najtragickejšie ale je, že ide aj o oblasť školstva a že učiteľom, rektorom a dekanom boli odobraté ich oprávnenia. Rýchlosť čistiek navyše znamená, že zoznam musel existovať už dlho pred pokusom o prevrat, a vytvoriť taký zoznam ľudí zo všetkých oblastí, je podozrivé. Erdogan pokus o puč len zneužil na to, aby mohol hneď na druhý deň uskutočniť svoj zámer.

Medzi konšpiračnými teóriami sa objavil aj názor, že všetko bolo inscenované samotným Erdoganom. Môže na tom niečo byť?

To si nemyslím, ale je tu dôvodné podozrenie, že o príprave puču vedel a urobil všetky opatrenia na to, aby prevrat neuspel, aby potom mohol realizovať svoj vlastný plán. Tým, že o puči vopred vedel, sú si znalci pomerov istí.

Aká bude po potlačení puču a vyhlásení výnimočného stavu situácia tureckých Kurdov?

Erdogan už pred rokom prerušil všetky rokovania s Kurdmi, ktoré dovtedy jeho vláda viedla, pretože sa po voľbách kurdská strana dostala do snemovne. Erdogan sa vystrašil a začal hrať na vojnovú afinitu svojich voličov, čo mu vyšlo a jeho popularita ako bojovníka začala stúpať. Vojnový stav s Kurdmi pretrváva a pokus o puč to neovplyvní, ale predpokladám, že represie budú mnohonásobne väčšie ako predtým. Turecká vláda okrem iného pod diktátom Erdogana vyhlásila, že nebude dodržiavať európsku konvenciu o ľudských právach. To je dosť odstrašujúci signál, spravodlivé súdy neboli ani doteraz, ale teraz sa dá očakávať, že sa nebudú dodržiavať ani lehoty zadržiavania alebo budú zatknutí týraní.

Čo bude súčasný vývoj politickej situácie v Turecku znamenať pre konflikt s tzv. islamskou republikou?

Doteraz aspoň niektoré noviny smeli písať o tom, čo zistili ich investigatívni novinári o spolupráci Turecka s islamskou republikou. Ak je tu dnes stanné právo, je priestor pre cenzúru a Erdogan bude môcť kontrolovať médiá, ako sa mu zachce.

Ohrozí Erdoganov postup dôveryhodnosť Turecka ako partnera ostatných členských krajín NATO?

To, že Turecko nie je dôveryhodným partnerom, NATO vie, a že túto realitu ignoruje, je iná vec. Aj Európska únia ignoruje porušenie základnej listiny ľudských práv, vie o tom, ale nemeckej vláde ostrá konfrontácia s Tureckom nevyhovuje, a to hlavne z ekonomických dôvodov, pretože Nemecko je v súčasnosti najväčším obchodným partnerom Turecka. To znamená, že súčasná nemecká vláda sa robí, že nevidí porušovanie ľudských práv v Turecku, len kvôli svojim hospodárskym záujmom.

Čo to bude znamenať pre dohodu o riešení utečeneckej krízy?

Erdogan už pred pučom vyhlásil, že v tejto veci bude postupovať podľa seba a že dohodu dodržiavať nebude. Teraz má úplne voľné ruky, a keď je v krajine stanné právo, nemôžeme sa spoliehať na novinárov, ktorí by nás o praktikách na mieste informovali. Erdogan vie, že bezvízový styk s EÚ v súčasnej konštelácii Európskej únie neprejde, zároveň ale patrí k tým „vzácnym“ politikom, ktorí všetko využijú vo svoj prospech. Keď teda EÚ bude hnevať, pustí utečencov do Európy.

Myslíte, že teraz Erdogan aj oficiálne zavedie v Turecku prezidentský systém?

On už pred niekoľkými mesiacmi protiústavne vyhlásil prezidentský štát. Nie je pritom pochýb, že je to protiústavné, ale odvtedy sa chová, akoby turecká ústava neexistovala. A nie je náhodou, že už bola uvalená väzba na dvoch ústavných sudcov, ktorí určite nespolupracovali s pučistami, ale mali len odvahu Erdogana kritizovať za to, že ignoruje ústavu. Ústava je de facto už niekoľko mesiacov nefunkčná a rovnako dlho má Turecko prezidentský systém. Skôr by som ale použil iný výraz, ako je prezidentský systém – je to sultanát.

V súvislosti s pučom sa v Turecku začalo hovoriť o znovuzavedení trestu smrti…

To je sekundárny vplyv všetkého, čo sa v Turecku odohralo. Ak niekoho zabijú pri výsluchu alebo potom následne popravia, v tom nie je veľký rozdiel. Keď som videl fotografie zadržaných generálov a plukovníkov, bolo vidieť, že boli mučení. S pučom, samozrejme, nesúhlasím, tí ľudia spáchali trestný čin, ale to nikoho neoprávňuje na to, aby ich utýral na smrť.

Aký vplyv môže mať potlačenie pokusu o prevrat a upevnenie Erdoganovej pozície vo vzťahu Turecka s Ruskom?

Nemyslím, že teraz vzťahy budú na takej úrovni ako pred zostrelením ruského lietadla. Takúto dôveru Ruska už Turecko mať nebude, aspoň nie, kým bude vládnuť Erdogan. Možno kvôli strategickým otázkam dôjde k nejakým spoločným kompromisom, ale dôverný vzťah už to nebude.

V prejavoch tureckého prezidenta zaznieva dosť silno protiamerická nota. Čo to môže znamenať pre vzťah oboch členských krajín NATO?

Myslia si, že s antiamerikanizmom dáva Erdogan hlavne signál smerom k Rusku, ale pán Lavrov je takým erudovaným a skúseným diplomatom, že na také primitívne hry Erdoganovi neskočí. Samotná Amerika sa teraz nachádza pred voľbami, takže žiadnu zásadnú reakciu nemožno čakať. Keby to bolo pred rokom, určite by Erdogan nemal odvahu k takýmto vyhláseniam, aké teraz vysiela smerom k USA.

Každý erudovaný odborník na Turecko vie, že za takmer každým prevratom v Turecku v minulosti stáli Spojené štáty. Aj pri tom súčasnom existujú isté indície, že by aj za ním mohli stáť USA. Erdogan to určite zneužije na to, aby armádu viac pripútal po čistkách k svojej osobe, to znamená k prezidentskej funkcii. Prvé signály tu sú, bezpečnostná rada podliehajúca Erdoganovi už urobila opatrenia, ako je likvidáciu prezidentskej gardy.

Môže v dlhšom časovom horizonte viesť súčasná polarizácia tureckej spoločnosti k väčšiemu konfliktu, napríklad k občianskej vojne?

Občianska vojna v Turecku je v dlhšom časovom horizonte nevyhnutná, pretože takú polarizáciu žiadny právny štát, ktorý poznám, nemá. Keď je dnes stotisíc ľudí z úradov a škôl na ulici a tí ľudia majú zákaz pôsobiť, a pritom majú rodiny, ide možno o zničený život pol milióna ľudí. Taká polarizácia skôr alebo neskôr povedie k otvorenému boju, to sme videli v Iraku aj v Sýrii.

- Reklama -