EÚ je na najlepšej ceste k EÚSSR. A čo urobil Juncker, to je zlatý klinec. Bavorský krajinský šéf AfD Bystroň v rozhovore pre Parlamentné listy

0
Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

Do októbrových volieb v Belgicku ide islamská strana, ktorá by vraj do budúcna chcela v krajine zaviesť právo šaría. Má táto strana podľa vás šancu uspieť?

V tom sa len zrkadlí stupeň islamizácie Belgicka. Je to síce malá krajina, ale s mnohými cudzincami z islamských krajín, ktorí sa neintegrovali. Naopak, teraz sa snažia presadzovať svoj životný štýl aj politickými prostriedkami.

Sú podobné tendencie aj v Nemecku? 

Aj v Nemecku už existuje podobná strana. Zatiaľ nemá šancu prekročiť päťpercentnú hranicu. Ale ak bude islamizácia krajiny pokračovať rovnakým tempom ako v uplynulých dvoch rokoch, tak je možné, že aj táto strana získa väčší vplyv. Momentálne ju však v Nemecku moslimovia nepotrebujú – ich záujmy hája veľmi agresívne Zelení, SPD a CDU.

Vedie sa pomerne veľká polemika, či moslimovia a islam k Nemecku patria alebo nie. Nemecký prezident nedávno vyhlásil, že moslimovia k Nemecku patria, že sú súčasťou spoločnosti. Minister vnútra uviedol, že moslimovia, ktorí v krajine žijú, samozrejme, k Nemecku patria, ale islam nie. Povedal, že Nemecko je utvárané kresťanstvom. Kancelárka Merkelová sa však už pred tromi rokmi vyjadrila, že islam k Nemecku patrí. Ako to vidíte vy a ako sa na to podľa vašich skúseností díva verejnosť?

Tu sa neustále miešajú rozdielne roviny:

Historicky islam, samozrejme, k Nemecku ani k Európe nepatrí. Naopak – po stáročia bol islam hrozbou pre Európu. Po stáročia sme s ním bojovali.

V súčasnosti, samozrejme, k Nemecku islam už fakticky patrí – už len vzhľadom na to, že tu žije niekoľko miliónov moslimov.

Otázkou je, či to tak chceme a ako s islamom zaobchádzať. Väčšina Nemcov si neželá, aby sa kódex správania šaría, ktorý je s islamom spätý, aplikoval v nemeckej spoločnosti.

Vo februári sme sa bavili o demonštráciách, ktoré sa konali napríklad v nemeckom Cottbuse, a to v reakcii na zvyšujúcu sa kriminalitu migrantov. Čo sa týka tej kriminality, nastala nejaká zmena? A aká je nálada v uliciach? Konajú sa ďalšie demonštrácie, o ktorých možno médiá neinformujú?

Iste. V meste Kandel sa demonštrovalo niekoľkokrát. Došlo tam k obrovskému škandálu, keď ministerská predsedníčka spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Malu Dreyerová na mítingu proti demonštrantom explicitne pozdravila ľavicových teroristov z Antify, ktorí potom napadli políciu a niekoľko policajtov zranili. Ale nikto z médií to neškandalizoval. Bohužiaľ, veľká časť novinárov sú ľavičiari a na podstatnej časti médií má dokonca SPD prostredníctvom svojich firiem podiel alebo ich vlastní.

Pred niekoľkými dňami sa v médiách objavila informácia o novej migračnej trase cez Balkán. Zvládne podľa vás Európa a konkrétne Nemecko ďalší prílev migrantov?

V tomto kontexte je veľmi alarmujúce, že Brusel chce prijať krajiny západného Balkánu do EÚ. Už teraz – a to s nimi máme ešte hranice – k nám prúdia tisíce migrantov.

V otázke migrácie pritvrdzuje Rakúsko, Taliansko a údajne aj francúzsky prezident Macron. Ovplyvní to podľa vás prísun migrantov do Európy alebo je to v niektorých prípadoch len „gesto“?

To nie je gesto, ale logická reakcia na vzniknutú situáciu. Lenže tieto kroky nestačia. Treba začať riešiť návrat veľkej časti tých migrantov do krajín, z ktorých prišli, inak nám tu s nimi tie problémy zostanú.

V rozhovore pre jeden francúzsky časopis známy módny návrhár Karl Lagerfeld uviedol, že ak Angela Merkelová bude pokračovať vo svojej ústretovej migračnej politike, vzdá sa nemeckého občianstva. Povedal doslova, že Merkelovú neznáša, lebo prijímaním utečencov umožnila vzostup práve AfD. Čo na to hovoríte?

No jasné, pán Lagerfeld je taká afektovaná osoba z módneho sveta, ktorá neznáša kdekoho. V Süddeutsche Zeitung to spísali, o kom všetkom už povedal, že ho nemá rád, bolo to na pol strany.

Známy návrhár si rozhodne nedáva servítku pred ústa. Už pred časom v súvislosti s masovým prílevom migrantov na adresu Merkelovej povedal: „Nemôžete zabiť milióny židov a potom do krajiny na ich miesto priviesť milióny ich najhorších nepriateľov – akokoľvek delia od seba tieto udalosti desiatky rokov.“ Toto jeho vyhlásenie vyvolalo obrovskú diskusiu a z mnohých miest veľký nesúhlas. Ako sa na to dívate?

Absolútne správna výpoveď. Má logiku. A je dobré, že sa dostala do médií – nech už ju vyslovil ktokoľvek.

Napokon aj samotná Merkelová nedávno priznala, že sa v Nemecku zdvihla vlna antisemitsky motivovaných zločinov a že ich páchateľmi sú väčšinou utečenci z arabských krajín. Poradí si s tým Nemecko?

Bohužiaľ, mainstreamové médiá pracujú intenzívne na tom túto pravdu neustále prekrúcať a obviňovať z antisemitizmu našu stranu. Je to veľmi perverzné a neuveriteľné, ale deje sa to ustavične. 

Keď odbočíme od tejto témy, veľkú nevôľu hlavne v postkomunistických krajinách vyvolalo slávnostné vztýčenie sochy Karla Marxa. Okrem napríklad Václava Klausa a politikov z ďalších krajín východného bloku to kritizovala aj vaša AfD. Čo k tomuto kroku podľa vás zástupcov Nemecka viedlo a majú teda pravdu tí, ktorí to označujú za facku postkomunistickým krajinám?

Samozrejme, že je to facka všetkým obetiam komunizmu – ako inak chcete interpretovať vztýčenie štvormetrovej sochy Marxovi? Všetci si pamätáme, ako sa tie sochy u nás zvaľovali z podstavcov. Nikdy by nám nenapadlo, že zažijeme, ako v Európe niekto bude takú sochu zase stavať. No a že ju odhalí šéf Európskej únie, to je predsa zlatý klinec. EÚ je na najlepšej ceste k EÚSSR.

autor: David Hora

- Reklama -