Dúfam, že zvolení poslanci nebudú len papagájovať, povedal Kollár a vysvetlil neúspech v eurovoľbách

0
Boris Kollár (Autor: TASR)

Výsledok vašej strany vo víkendových eurovoľbách nie je taký, ako ste očakávali. Ako si vysvetľujete konečný zisk 3,2 percenta hlasov?

Veľmi jednoducho. Naši voliči sú jasne fokusovaní na naše sociálne témy – pomôcť ľuďom, ochrana rodiny a podobne. Toto sme im celé štyri roky hovorili, bojovali za nich a toto od nás očakávajú.

Nikdy, respektíve málo od nás počuli o zahraničnej politike, o Bruseli. K týmto témam sme sa až tak nevyjadrovali, nemáme ich ako nosné.

A tým pádom naši voliči tieto voľby jednoducho vypustili. Som rád, že neprešli k iným stranám, vidieť to aj na výsledkoch. Proste ich vypustili. Nie je to ich téma.

Takto to zhodnotil aj Grigorij Mesežnikov, že vaši voliči európsku agendu nepovažujú za prioritnú.

Asi tak, súhlasím.

Čiže o rok v parlamentných voľbách očakávate inú situáciu a vyššiu podporu?

Na budúci rok to bude úplne inak. Keď príde k urnám 60 percent voličov, to sa prejaví. Myslieť si, že KDH má desať percent, je nezmysel, ale ich voliči prišli k urnám všetci. Keď bude voliť 60 percent obyvateľstva Slovenska, dostanú tri percentá.

Ako hodnotíte celkový výsledok volieb? Povedzme to prerozdelenie 14 slovenských mandátov…

Nechcem to príliš hodnotiť, ľudia by si povedali, že som urazený. Mne ostáva len dúfať, že zvolení poslanci nebudú len papagájovať, čo chce Brusel, a že nezapredajú Slovensko.

Čo by ste dnes spravili inak? Viac by ste akcentovali túto európsku tému?

Asi by som s tým začal rok pred voľbami a vysvetľoval by som občanom, našim voličom, oveľa skôr, prečo je potrebné ísť voliť. Viac by som sa zameral na našich voličov, aby sa na to nevykašľali, snažil by som sa ich viac motivovať, aby prišli v ten deň k urnám.

Už ste vysvetlili svoj volebný výsledok vedeniu hnutia Európa národov a slobody?

Už sme si medzi sebou písali, teraz sa o tom budeme baviť. Nejaké oficiálne listy ešte pôjdu, musíme si to vykomunikovať a dohodnúť sa ako ďalej.

Skomplikovali ste si po víkende svoje postavanie v tomto hnutí Mattea Salviniho?

Nechcem špekulovať o veciach, ktoré ešte nie sú témou dňa.

Ako sa pozeráte na úspech tejto frakcie vo voľbách v iných krajinách EÚ?

Matteo Salvini vyhral v Taliansku, Marine Le Penová porazila vo Francúzsku Macrona a zvíťazila… Myslím si, že je to veľký úspech.

Vyhodnotíte si svoj výsledok interne? Budete z toho niečo vyvodzovať, napríklad aj personálne?

Určite to vyhodnotíme, vyvodíme dôsledky. Úplne inak budeme viesť kampaň do budúcich eurovolieb. Prídeme s iným spôsobom vedenia kampane. Ale nevylučujem ani personálne dôsledky.

Myslíte si, že za úspechom PS-Spolu bolo nespochybňovanie EÚ ako úspešného projektu, ako to interpretovali oni sami?

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou podporou pre Európsku úniu. My rovnako hovoríme, že je to dobrý, úspešný projekt. Len máme pocit, že niektoré veci treba opraviť, nie búrať.

Tvrdíme, že keď cez váš dom cez okno prebehla víchrica, tak nejdeme zbúrať dom, ale chceme opraviť okno. A to je rozdiel medzi nami. Oni sú spokojní so všetkým, chcú viac Európy, chcú odvádzať viac kompetencií a my tvrdíme nie.

Autor: Ľudovít Kusal

- Reklama -