Druckerova politička tvrdo udrela na Smer: Vznikajú tu chudobinské getá, tvrdí bývalá tvár Markízy

0
Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb SR (Autor: Ivona Orešková)

Prečo ste sa rozhodli pre politiku a prečo práve pre novovzniknutú stranu Tomáša Druckera?

V živote som dostala viacero politických ponúk, z toho tri relevantné, ale jedine o tejto som začala uvažovať hneď po prvom stretnutí.

Oslovilo ma predovšetkým to, že lídrom je manažér, ktorý vie dodať výsledky svojej práce, a mal ich, ale najmä, že osobnosti, ktoré do strany vstúpili, sú ľudia, ktorí vo svojej oblasti už niečo dokázali, vedia, kde je problém legislatívy a zlého nastavenia systému, a teda je im jasné, čo treba opraviť, aby občan dostal za svoje dane konečne fungujúci štát.

Ako dlho sa poznáte s Tomášom Druckerom, ako by ste charakterizovali váš vzťah a ako dlho trvalo, kým ste súhlasili so spoluprácou?

Osobne ho poznám asi tri mesiace, ale už vyše roka som počúvala od veľkej časti odborníkov v zdravotníctve, s ktorými v sociálnej oblasti komunikujeme na odborných konferenciách a seminároch, že až po jeho príchode sa začali v zdravotníctve robiť užitočné a systémové veci.

Rozhodovala som sa reálne asi dva týždne. Tomáš Drucker sa sústreďuje na fakty a výsledky. Ako občana a ako človeka z praxe ma unavovalo počúvať hádky politikov o nich samých, zatiaľ čo podstatné veci pre občanov neriešili.

Ako vnímate škandál s pozemkami Tomáša Druckera?

Myslím, že je to viac nafúknutý ako reálny škandál.

Ste známa ako veľmi rázna žena – či už z čias moderovania politických diskusií, alebo aj zdôvodňovania svojich odchodov z médií, kde ste sa nerozpakovali nahlas povedať dôvody ukončení spoluprác. S odstupom času – reagovali by ste rovnako?

Áno, rovnako. Môj otec mi vštepil do srdca vysokú mieru slobody a mama zas princípy slušnosti. Je to súčasť mojej osobnosti a to zmeniť nemôžem a ani nechcem.

Keď sa vrátime v čase – vy ste v minulosti upozornili v živom vysielaní na obsadenie TV Markíza Gamatexom, ako vnímate dnešný spor TV Markíza verzus Marian Kočner a Pavol Rusko?

Nestačím sa čudovať. Ale na druhej strane som na bývalých kolegov pyšná, že sme ani minútu neváhali, hoci sme nemali žiadne informácie a bránili sme vtedy jediný relevantný slobodný televízny priestor pred rozhodujúcimi voľbami.

Všetci, ktorí nás za to neskôr kritizovali, by sa mali v kontexte dnešných informácií zamyslieť, kde by sme boli dnes, keby sme to neurobili a Kočner by sa bol stal vtedy majiteľom TV Markíza.

Napriek tomu, že pôsobíte, ako sme sa už zmienili, mimoriadne rázne, zapísali ste sa do histórie otvorením Hniezd záchrany. Aký je to pocit vedieť, že práve vy ste tá, ktorá odštartovala projekt Hniezda záchrany a dali ste tak šancu nechceným deťom na život?

Hniezda záchrany sú moja srdcovka. Aj keď som smutná, keď sa v hniezde nájde dieťa, lebo to nie je šťastné, keď sa matka musí vzdať dieťaťa. Ale teším sa, že sa zachránilo a pôjde do náručia adoptívnych rodičov, ktorí na neho roky čakali.

Okrem toho je to jeden z mála projektov, ktorý na Slovensku spojil nespojiteľné: cirkev a liberálov, odbornú i laickú verejnosť, politikov i občanov.

Škoda, že táto spolupráca nefunguje aj v iných dôležitých oblastiach pre občana, pokúsime sa to zmeniť.

Na Slovensku žije každé piate dieťa v domácnosti, ktorá je ohrozená chudobou – vyplýva to z údajov EU SILC 2018 na Slovensku. Ako sa štát vyrovnáva podľa vás s týmto faktom?

Nestavajú sa malometrážne nájomné byty pre pracujúcu chudobu a tak ich štát kumuluje do segregovaných ubytovní na perifériách veľkých miest. Vyrábame si chudobinské getá, bez efektívnej krízovej intervencie a práce v teréne.

Keď sme po medzinárodnej konferencii Dieťa je dar, ktorú som iniciovala v roku 2014, poslali ako predstavitelia vyše 60 treťosektorových organizácií ministrovi Richterovi list s návrhom opatrení, ako to zastaviť, tak sme ani nedostali odpoveď. Krízovú intervenciu má riešiť samospráva, ale len máloktorá to robí.

Prečo to robí len máloktorá samospráva, keď ide o jej občanov, v čom je podľa vás problém?

Samospráve musíme pomôcť, aby bola schopná a ochotná podieľať sa na financovaní svojich odkázaných občanov, ale potom ju nemôžeme zaťažovať nepripravenými príkazmi, ako sú obedy zadarmo, keď vieme, že budú drahšie než pred tým, keď vieme, že samospráva to nevie urobiť za štvrť roka.

Nebudeme dávať obedy zadarmo pre deti rodičov, ktorí to nepotrebujú, ale ich dáme dieťaťu s autizmom, ktoré nie je v škole, ale v sociálnom zariadení a toto populistické opatrenie ho vynechalo, hoci jeho mama žije z minimálnej mzdy.

Populácia na Slovensku starne a to je ďalší problém. Vlani žilo v našej krajine prvý raz viac seniorov než detí. Pravda je, že domovy pre starostlivosť kapacitne nestačia, problém je potrebné riešiť. Máte konkrétnu predstavu?

Všetky vlády od revolúcie majú veľký dlh voči odkázaným seniorom.

Tým seniorom, ktorí už nevládzu chodiť vlakmi „zadarmo“ a vianočný dôchodok je im na nič, lebo starostlivosť o nich stojí dva až tri ich dôchodky, na ktoré im polovicou svojho rodinného rozpočtu musia prispievať deti, ale pritom „iní“ seniori, ktorí mali šťastie dostať sa do verejného zariadenia, platia len dôchodok, lebo zvyšok nákladov na ich starostlivosť zaplatí samospráva z našich spoločných zdrojov.

Špičky Smeru novým zákonom z dielne Viery Tomanovej totiž rozdelili slovenských odkázaných seniorov na verejných a neverejných a založili finančnú diskrimináciu.

Správa Najvyššieho kontrolného úradu z minulého roka konštatuje, že už dnes je dlhodobá starostlivosť pre slovenského občana nedostupná. Tak čo bude o 10 rokov, keď počet seniorov nad 85 rokov narastie o 64 %?

Treba ten systém z hlavy postaviť na nohy a prerozdeľovať aj súčasné zdroje adresnejšie a efektívnejšie.

S ktorými politickými stranami nemáte problém v budúcnosti spolupracovať a naopak, s kým by ste mali veľký problém?

Dobrá voľba nebude v žiadnom prípade spolupracovať s extrémistickými stranami, ktoré presadzujú xenofóbiu, násilie a rasizmus, a s tými, ktoré by chceli Slovensko otočiť medzinárodne z integrovaného európskeho či z euroatlantického priestoru. Všetky ostatné strany, s ktorými nájdeme hodnotové a programové prieniky, sú pre nás prijateľné na spoluprácu. A to je to, čo mne dlhé roky v politike chýba: spolupráca na podstatných témach krajiny naprieč politickým spektrom.

Ako reagujete na informácie, že strana Tomáša Druckera má mať rovnakých mecenášov v pozadí ako Smer? Určite ste to preberali s predsedom strany.

Ako hovorí Tomáš Drucker, je to hlúposť!

Aký je váš pohľad na premiéra Petra Pellegriniho a predsedu Smeru Roberta Fica? Fico nazval Druckera hadom na prsiach, Drucker už spoluprácu s Ficom jasne odmietol. Súhlasíte s tým?

Dobrá voľba sa vymedzila jasne a zreteľne voči osobe Roberta Fica. Podľa mňa špičky tejto strany nesú časť morálnej a politickej zodpovednosti za to, v akom stave sa ocitli rezorty vnútra a spravodlivosti, ale aj atmosféra v krajine.

A čo sa sociálnej témy týka: podľa mňa zradili princípy sociálnej demokracie a aj časť svojich voličov. Lebo rozdávať ľuďom odrobinky v sociálnych balíčkoch, ale zanedbať nutné systémové riešenia a základ, to nie je sociálny štát a ani istota.

A tým základom je dostupnosť ošetrenia a kvality v zdravotníctve, dostatok finančných a ľudských zdrojov pre dlhodobú starostlivosť s plánovaným nárastom odkázaných ľudí vzhľadom na demografiu, dostupnosť sociálnych služieb, vrátane terénnych.

Úprimne?  Až po nástupe Petra Pellegriniho si nás reálne vypočuli. Ale až potom, ako sme sa spojili s SK8 (Združenie samosprávnych krajov – pozn. PL.sk), až potom urobili niektoré zmeny, o ktoré sme ich roky prosili. A nebyť volieb, možno ani to by sa nestalo. 

Stratili sme však 10 rokov, keď sme celý systém na rast demografie mohli nastaviť aj overiť. Preto sa musia podstatné kroky urobiť v prvej polovici volebného obdobia.

Autor: Lucia Balichová

 

- Reklama -