Droba: Verím, že ľudia nenechajú vyhrať človeka, ktorého kariéra je prepletená so Smerom a komunistami. Spochybnil aj financovanie Kusého kampane

0
Juraj Droba (Autor: archív Juraja Drobu)

Nemali ste ešte ani 30 rokov a už ste mali za sebou založenie úspešnej PR agentúry Omnipublic a nastúpili ste do vtedajšieho Eurotelu ako šéf divízie vonkajších vzťahov. To bol pomerne rýchly začiatok. Ako sa na tie roky dnes pozeráte?

Ako na krásne roky tvrdej práce a nadšenia v komerčnej sfére, pri ktorej som stretol veľa hodnotných ľudí. S mnohými som dodnes ostal v priateľskom vzťahu.

Čo vám tieto skúsenosti dali do ďalšieho života?

Naučil som sa viacerým zručnostiam, ktoré dnes viem zúročiť v politike. Riadenie ľudí, práca s rozpočtom, projektový manažment. A úcta k tým, ktorí tvoria hodnoty a pracovné miesta rovnako ako úcta k zamestnancom. Som zástancom teórie, že šťastný človek podáva aj v práci lepší výkon ako niekto, kto je demotivovaný a robí to iba pre peniaze.

Zaujímavý je aj váš študijný záber. Postupne ste študovali učiteľstvo, potom manažment a nakoniec politické vedy. Zámerne či išlo o náhodu?

Nie. Pramení to z mojej odvekej túžby po poznaní a vedomostiach. Vždy som chcel prísť veci na koreň a vedieť čo najviac o všetkom, čo považujem za dôležité.

Vaše komunikačné schopnosti sú vidieť aj dnes. Pri študovaní vášho programu som napríklad pri téme cyklotrasy pochopil ako pri jedinom kandidátovi, čo konkrétne mienite dosiahnuť. Mnohí sa témy len dotknú, ale volič netuší, čo chcú. Cítite výhodu?

Programy relevantných protikandidátov v podstate neexistujú, s výnimkou Milana Ftáčnika. No ten je dlhodobo prepletený so stranou Smer-SD a vo verejných funkciách sa doteraz držal výhradne taktiky „radšej nič neurobiť, a tak ani nič nepokaziť“. Tento prístup by Bratislavskému kraju vyslovene škodil, lebo práce a tvrdých rozhodnutí je pred nami veľa.

Rudolf Kusý nevie vysvetliť financovanie svojej kampane a je v rukách oligarchov a developerov. Považujem ho za úplne nedôveryhodného. SaS je vo všetkých voľbách známa najlepším programom. Každej oblasti sa venovali tímlídri SaS so skupinami odborníkov. Zapracovali sme mnohé podnety aj od 49 kandidátov, ktorí kandidujú za poslancov VÚC na spoločnej kandidátke stredopravých strán SaS, OĽaNO, SMK, NOVA, OKS a Zmena zdola Jána Budaja. V tom je určite moja výhoda. Nikto za sebou nemá takú silnú stranu, koalíciu ani kandidátku poslancov ako ja.

K cyklotrasám: som jeden z dvoch kandidátov – druhým je Ján Mrva –, ktorí reálne používajú bicykel aj ako dopravný prostriedok v Bratislave, aj na rekreačné účely. Viem, o čom hovorím vo svojom programe a budem to napĺňať.

Cyklotrasy ale určite nie sú najväčším problémom Bratislavského VÚC. Na čo sa chcete v prípade úspechu primárne zamerať?

V prvom rade nám ide o nulovú toleranciu korupcie a s tým spojenú transparentnosť. Musíme župu podrobiť verejnej kontrole, naučiť úradníkov, že konať “v súlade so zákonom” nestačí. Pre mňa je dôležitá aj hospodárnosť a morálnosť rozhodnutí. Veľmi podrobne sa venujeme aj doprave, ktorá má ďaleko od úrovne 21. storočia – chýba zmysluplná integrovaná doprava, kvalitné cesty, koľajová doprava. Výsledkom sú dennodenné zápchy bez akejkoľvek alternatívy. Mobilita obyvateľov je pre dobré fungovanie kraja kľúčová a vyžaduje si zásadný obrat v prístupe k verejnej osobnej doprave.

Treťou hlavnou prioritou je zlepšenie dostupnosti a kvality služieb pre seniorov. Plnohodnotné zapojenie starších ľudí do života je pre Bratislavský samosprávny kraj mimoriadne dôležitá téma, na ktorú sa zabúda. A to nielen preto, že počet seniorov rastie, ale najmä preto, že aj staršia generácia má nárok na vyššiu kvalitu života. Katastrofálny nedostatok aj stav zariadení pre seniorov som zažil  na vlastnej koži a považujem za jednu zo svojich priorít to zmeniť.


Vy ste ocenili gesto Martina Klusa, ktorý sa v záujme zdolania Mariana Kotlebu vzdal kandidatúry na post predsedu Banskobystrického VÚC v prospech Jána Luntera. Spravili by ste to aj vy, keby aj v Bratislave existoval takýto jasný protivník a nemali by ste reálnu šancu?

V rovnakej situácii by som neváhal ani sekundu. Porážka extrémistov je absolútna priorita a vtedy musí ísť všetko bokom. Na Martina som hrdý. Ukázal charakter a porážku extrémizmu povýšil nad osobné ambície. Hodiť za hlavu rok poctivej a tvrdej práce je určite veľmi ťažké. O to viac si cením jeho rozhodnutie vzdať sa v prospech Jána Luntera a zvýšiť tak šance, že sa Banskobystrický kraj zbaví človeka, ktorý štyri roky blokoval jeho rast a robil mu hanbu. Je zlé, že vládna koalícia pod vedením Smeru dala Kotlebovi do rúk opäť šancu tým, že zrušila dvojkolové voľby.

V Bratislave je to každý proti každému či každý za seba?

V našom kraji nemáme silného extrémistu a prebieha štandardný politický boj. Voliči si budú môcť vybrať medzi tými, ktorí už mali niekoľko šancí a 20 rokov sa „motajú“ v rôznych funkciách alebo tými, čo ešte šancu nedostali a sú pripravení vyhrnúť si rukávy a makať.

Je 6,5 percenta straty na Milana Ftáčnika ešte dobehnuteľných?

Samozrejme. Pravicový volič sa dnes rozhoduje medzi mnou a Kusým. Ak by v Bratislavskom kraji vyhral de facto kandidát Smeru Ftáčnik, bol by to veľmi zlý signál aj pre parlamentné voľby. Pri očakávanej nízkej účasti v týchto voľbách nehrajú prieskumy až takú podstatnú úlohu. Do volieb ideme s tým, že sa nám podarí zmobilizovať tradičných voličov SaS. Tých je podľa posledných parlamentných volieb v Bratislavskom kraji okolo 25 percent. V praxi to znamená 90-tisíc hlasov a odhadujem, že županské kreslo vyhrá ten, kto ich získa 35-tisíc.

Ak zaberieme všetci spolu aj s voličmi strán našej koalície (okrem SaS ešte OĽaNO, SMK, OKS, NOVA a Zmena zdola Jána Budaja), nie je nereálne, aby sme v tomto boji 18 kandidátov predbehli všetkých ostatných. Zmena je možná, len treba obetovať pätnásť minút času a ísť voliť a spojiť sily za kandidáta pravice.

Ako si vysvetľujete Ftáčnikov náskok v liberálnejšej Bratislave? Veď v posledných voľbách na primátora pohorel…

Aj v liberálnejšej Bratislave je skupina voličov Smeru. Vo vlaňajších parlamentných voľbách získala táto strana v Bratislave vyše 18 percent. A v okrese Malacky a Pezinok ešte oveľa viac – 27, resp. 24 percent. Naľavo od stredu kandiduje Milan Ftáčnik sám a hlasy jeho voličov nikto netriešti. Verím, že ľudia v našom kraji nenechajú vyhrať človeka, ktorého kariéra je skrz-naskrz prepletená so Smerom a
s komunistami.

Neoficiálne má podľa niektorých individuálnych prieskumov niektorých kandidátov dokonca ešte vyšší náskok. Je to pravda?

Neviem sa vyjadriť k prieskumom iných. Pri takej nízkej účasti, ako sa v týchto voľbách očakáva, nemôžu byť veľmi presné. Ak prídu voliť pravicoví voliči, viem voľby vyhrať.

Vy si robíte prieskumy aj sám alebo sa spoliehate na zbery agentúr?

Nerobíme si iné prieskumy ako agentúrne. Vieme, čo chceme, kam smerujeme a ako sa tam dostať. Výsledky priebežných prieskumov by nás len rozptyľovali. Mojím cieľom je iba víťazstvo.

Na koho sa chcete zamerať v posledných dňoch kampane? Na nerozhodnutých voličov či na voličov konkurencie?

Ako som už hovoril, našou hlavnou úlohou je zmobilizovať voličov SaS. Nerozhodnutým voličom máme čo ponúknuť. Hovoríme jasné nie korupcii, neodbornosti a fušerstvu. Máme ambiciózny, ale pritom reálny program, vytvorili sme pevnú koalíciu a ako jediní ideme do volieb aj s plnou kandidátkou poslancov. Racionálne rozmýšľajúci človek to musí prinajmenšom vážne brať do úvahy. Ľudia cítia, že majú nárok na viac.

Pýtam sa hlavne pre vašu nedávnu kritiku kandidáta Rudolfa Kusého nielen pre kvantitu billbordov či náklady na kampaň…

Nekritizujeme Kusého voličov, kritizujeme samotného kandidáta. Je jasné, že na jeho financovaní niečo smrdí. Jeho kampaň je najdlhšia a minul na ňu zrejme najviac zo všetkých. Niektoré marketingové agentúry to odhadujú už teraz minimálne na 300-tisíc eur, padol aj odhad 500-tisíc. Zaujímalo by ma, odkiaľ tie peniaze berie. Z platu starostu? To asi nie. Financie nemá ani od žiadnej strany. Jeho vysvetlenia sú pre mňa smiešne. Akože naozaj staví všetky rodinné peniaze na veľmi neistý výsledok? Voliči by sa ho mali spýtať, komu by v prípade víťazstva musel ísť po ruke a splácať ten nehorázny 300-tisícový dlh.

Ktoré témy vyselektujete ako finálne, predvolebné?

Témy máme jasne dané v programe. Okrem tých hlavných, ktoré som už spomínal, chceme napríklad veľmi rýchlo začať pracovať aj na tom, aby sa zlepšilo prostredie, v ktorom žijeme. Bratislava je takmer najprašnejšie a najhlučnejšie mesto na Slovensku. S tým musíme niečo urobiť. Zeleň u nás zatiaľ prehráva boj s asfaltom aj betónom a tento trend chceme otočiť.

Verím, že voličov zaujme aj náš plán znovu otvoriť záchytky. Dnes musia zo zákona opilcov voziť záchranári do zdravotníckych zariadení. Tam na nich ale nie sú dostatočne pripravení, zbytočne viažu kapacitu lôžok aj personálu. „Pobyt“ na záchytke by si ale museli platiť tak, ako to už kedysi fungovalo. Výrazne tým odbremeníme záchranárov, nemocnice, ale aj samotných pacientov.

KDH, koaličný partner pre SaS a OĽaNO v tohtoročných župných voľbách, podporilo všetkých kandidátov na post županov zo SaS či OĽaNO, okrem vás. Vraj ste príliš liberálny a bolo by to ako keby KDH postavilo v Prešove Štefana Kuffu. Mrzí vás táto nedohoda? Snažili ste sa  o tom s Alojzom Hlinom hovoriť?

Ako liberálne zmýšľajúceho človeka ma to nemrzí. KDH sa správa ako korektný partner. Mňa osobne síce nepodporili, zároveň ale nepostavili proti mne vlastného kandidáta a nepodporili ani žiadneho iného. Naopak, sú súčasťou koalície poslancov, ktorá so mnou ide do volieb. S Alojzom Hlinom sme hovorili niekoľkokrát, naše osobné vzťahy sú veľmi dobré, poznáme sa viac ako 25 rokov. Som rád, že otočil kolesom a vrátil KDH medzi slušné strany do opozície. Vidím to ako základ pevnej koalície aj do veľkých parlamentných volieb.

Na svojej stránke hovoríte o tom, že župa potrebuje “nulovú toleranciu ku korupcii. Nulovou toleranciou ku korupcii by sa dalo ušetriť 15 až 20 percent peňazí a mohli by sme ich použiť na ďalšie projekty”. Chcete tým naznačiť, že dnes sa na župe zle obstaráva a že sa dá nakupovať o pätinu lacnejšie? Ktoré zákazky myslíte?

Stačí si spomenúť na opravy budov bez verejného obstarávania, verejné obstarávanie rekonštrukcie divadla Aréna, marketingové služby a mnohé ďalšie. A je to presne o tom. Keď budeme robiť reálne súťaže a našou snahou bude vysúťažiť najlepšiu ponuku a nie ísť niekomu na ruku, určite ušetríme. Tie peniaze vieme potom investovať do zlepšenia konkrétnych vecí v kraji.

Ešte jedným vaším citátom si pomôžem. Bratislavskému kraju chýba moderná vízia, chýba odvaha realizovať veľké projekty.” Vy by ste podporili formou štatútu významnej investície projekty HB Reavis a J&T Real Estate, ak by ste mali tú kompetenciu? Sú toto tie veľké projekty?

Toto práve nie je najlepší príklad. Developeri vo všeobecnosti majú tomuto mestu čo vracať, postavili množstvo budov, ku každej prístupovú cestu, ale riešenie vplyvu výrazného nárastu počtu obyvateľov na malom priestore už prenechávajú na komunál, mesto či župu. Nemyslím si, že tieto konkrétne projekty by mali dostať takýto štatút.

Odvahou k veľkým projektom som myslel napríklad prepojenie okrajových častí mesta električkovou alebo integrovanou vlakovou dopravou. To sú plány hodné politikov, ktorí vidia ďalej ako na koniec svojho volebného obdobia. Ich realizácia trvá roky, je komplikovaná a mimoriadne komplexná. Ľudia vo Vrakuni alebo na Boroch by to raz určite ocenili.

Malo by sa pri kancelárskych či bytových projektoch vôbec hovoriť v tomto význame ako o mimoriadnych projektoch, ktoré môžu dokonca siahnuť na súkromné vlastnícke právo inej osoby?

Myslím, že pri bežných projektoch to nie je potrebné.

Je pre vás dôležitejší genius loci alebo developerský potenciál na danom mieste?

Ako všetko ostatné, ani toto nie je len čierne alebo biele. Vždy sa treba snažiť o to, aby sa jedno s druhým skĺbilo. Existuje veľa príkladov, kedy to vyšlo. A budú spokojní všetci. Genius loci je však niečo, čo si musíme na mnohých miestach v kraji strážiť pred developermi.

Ktoré kúty župy boli súčasným županom najviac opomínané a chcete sa im venovať?

Posledné štyri roky župa stagnovala. Na to, že župan so železnou pravidelnosťou obchádzal všetky obce kraja, je výsledkov pramálo a starostovia majú naňho ťažké srdce. Opomínané boli mnohé miesta a budovy, pozrite sa napríklad na schátranú synagógu v Senci. Pozrite sa na príšernú dopravu v obciach v bezprostrednom okolí Bratislavy. Chápem, že všetko stojí peniaze, ale vybudovať pár kruhových objazdov, aby bola doprava plynulejšia a bezpečnejšia, sa naozaj dá. Len treba chcieť.

Čo by ste chceli ako predseda kraja po sebe vidieť pri skončení funkčného obdobia?

Chcel by som, aby vďaka konkrétnym zrealizovaným projektom ľudia lepšie pochopili, na čo im župa slúži. A aby vedeli, čo od nej môžu čakať a žiadať. Bonusom bude, ak si povedia, že ten Droba urobil kus dobrej roboty.

- Reklama -