Dostál pre PL: Kotlebovci sú fašisti škodiaci Slovensku. Ukazujú svoje konšpiračné videnie sveta

0
Ondrej Dostál (Autor: Reprofoto: Facebook )

Okolo kontroverzného vystúpenia Igora Matoviča, počas ktorého pomery v parlamente prirovnal ku koncentračnému táboru, sa zdvihol poriadny rozruch. Vy ste už v minulosti na znak protestu proti fašizmu prišli do národnej rady so židovskou hviezdou. Ako hodnotíte tento prejav lídra Obyčajných ľudí?

Podľa mňa by sme mali používať primerané analógie. Nech novelu rokovacieho poriadku či niektoré prejavy zo strany koaličných partnerov alebo vedenia parlamentu beriem akokoľvek kriticky, tak sa mi nezdá primerané prirovnávať pomery v národnej rade k pomerom v koncentračných táboroch.

Spomenuli ste novelu upravujúcu rokovací poriadok, tzv. „náhubkový“ zákon. Aký máte naň názor?

Vnímam ho ako oslabenie demokratických pravidiel a je možné, že niektoré ustanovenia sú aj v rozpore s ústavou. Predpokladám, že opozícia sa obráti na ústavný súd a ten to posúdi. Bez ohľadu na to, či to je alebo nie je protiústavné, tak obmedzovanie diskusie v parlamente je vždy krokom nesprávnym smerom. V tomto prípade na to ešte nebol ani žiadny reálny dôvod, pretože národná rada nemá problém, že by sa v nej diskutovalo príliš dlho.

Opozičné návrhy zákonov u koalície neprechádzajú. Ako hodnotíte súčasný dialóg či vzťahy práve medzi koaličnými stranami a opozíciou?

To ako niekto hlasuje, to je, samozrejme, na konkrétnych poslancoch či ich poslaneckých kluboch či stranách. Niektoré veci sú mi ale nezrozumiteľné. Práve teraz (rozhovor bol zhotovený 27. 10. v doobedňajších hodinách, pozn. redakcie) poslanci rozhodli, že nepodporia moju novelu zákona, ktorá v podstate vládny program napĺňala. Predlžovala lehotu na zverejňovanie zmlúv z piatich rokov na desať. Je to vec, ktorú má vláda vo svojom programe. Keď sa to nezrealizuje teraz, tak vznikne obdobie niekoľkých mesiacov, kým bude schválená nejaká vládna novela infozákona a povinné osoby, ktoré zverejnili zmluvy v minulosti, ich budú môcť stiahnuť. Týchto päť rokov uplynie 31. decembra. Toto sú presne tie veci, ktorým vôbec nerozumiem!

Prečo podľa vás koalícia nepodporuje opozičné návrhy či novely zákonov, ktoré tematicky vychádzajú z ich programu?

Neviem, na to sa treba spýtať koalície. Na jednej z prvých schôdzí som s kolegami predložil novelu zákona o štátnom občianstve. Vtedy nám bolo vyčítané, že nerokujeme a neuchádzame sa o podporu koaličných poslaneckých klubov. Odvtedy keď predkladám alebo spolupredkladám nejaké návrhy zákona, tak zvyknem osloviť aj vládnu koalíciu a požiadať ich o podporu. Chápem, že na niektoré veci máme úplne odlišné názory, ako je napríklad náš návrh na zrušenie zákona o nadobúdaní poľnohospodárskych pozemkov. V tomto prípade je úplne jasné, že o tomto zákone majú oproti nám úplne iné predstavy, a vôbec sa tomu nečudujem. Ale prečo neprešiel návrh zákona, ktorý má predlžovať lehotu na zverejňovanie zmlúv, tak to je pre mňa nezrozumiteľné.

Ako sa pozeráte na nedávno schválenú novelu protiextrémistických kódexov?

Podporujem to, podporil som to aj v rozprave a považujem to za správne opatrenie. Antiextrémistické ustanovenia boli v trestnom zákone aj doteraz a touto novelou sa v podstate iba parlament snaží zefektívniť využívanie nástrojov a tých ustanovení trestného zákona, ktoré už existovali.

Ozývajú sa aj kritické hlasy, podľa ktorých táto novela obmedzuje slobodu slova. Čo hovoríte na tieto názory?

Považujem za vtipné, že extrémisti sa dovolávajú slobody slova, keďže, ak by sa ujali moci, tak by ju úplne zlikvidovali.

ĽSNS prišli do parlamentu so zákonom, podľa ktorého by mali byť mimovládky sponzorované z cudziny označené ako zahraniční agenti. Vy ste do parlamentu dokonca prišli v tričku s nápisom Pozor! Zahraničný agent. Ako sa pozeráte na túto iniciatívu z radov kotlebovcov?

Tento návrh ukazuje charakter kotlebovcov a ich konšpiračné videnie sveta. Takíto ľudia chcú týmto paranoidným videním sveta škodiť Slovensku a rozprava v parlamente ukázala, že o ľuďoch sa vyjadrovali hrubým a dehonestujúcim spôsobom. Kotleba v rozprave hovoril o neslovanskom výzore ľudí ako Mesežnikov (Grigorij Mesežnikov, politický analytik, pozn. redakcie) či Zala (Boris Zala, europoslanec, pozn. redakcie) a to je fašistická rétorika. Bol to návrh fašistov a to je asi toľko, čo sa dá k tomu povedať.

Niektorí poslanci zo Sme rodina vyjadrili podporu návrhu zákona ĽSNS o mimovládkach. Čo na to hovoríte?

V niektorých spôsoboch uvažovania si sú Sme rodina Borisa Kollára a fašisti Mariana Kotlebu veľmi blízki. A to určite platí aj v ich otázke vzťahu ohľadom mimovládnych organizácií a ich fungovania v spoločnosti.

Myslíte si, že v budúcnosti sa môže medzi týmito dvoma stranami vybudovať určité spojenectvo?

V mnohých veciach majú podobný pohľad na svet a myslím si, že ich spolupráca sa bude rozvíjať aj naďalej.

- Reklama -