Doktor Lipták opäť hviezdi: Peniaze beriem ďalej, Kiska je zapredanec, Merkelová pomáha fašistom, zato Kotleba… Čítajte, budete otvárať oči

0
Peter Lipták (Autor: Peter Lipták)

O USA a Rusku

Boli ste blokovať americký konvoj, prečo ste sa tak rozhodli?

Som jedným z iniciátorov a autorov Medzinárodnej petície ZA MIER – Posolstva dobrým ľuďom Ameriky, v ktorej sa píše: „Vojaci USA choďte domov, dali ste sa oklamať a šírite vojny korporácií, zlo a nešťastie po celom svete. Nezabíjajte ľudí! Nerobte z ľudí utečencov! Nechajte ich žiť v ich domovoch!“ Preto som privítal možnosť osobne informovať USA vojakov o pre nich isto novej myšlienke, že ľudí vo svete viac zaujíma mier než ich vyhrážanie sa vojnou. Pokúsil som sa týchto ľudí slúžiacich zlu, možno iba z vlastnej núdze a nie vlastnou vinou, varovať a pomôcť im na cestu nápravy. Nakoniec všetci ľudia sa musíme spájať proti skutočným pôvodcom zla, musíme sa zobudiť a odmietnuť všetky ich manipulácie. 

Znamená váš odpor ku konvoju, že odmietate členstvo Slovenska v NATO?
NATO považujem za zločineckú organizáciu.  Koná v rozpore s Chartou OSN a v rozpore s Chartou OSN zabíja ľudí, dobýva a okupuje nezávislé členské krajiny OSN a kradne im ich surovinové zdroje. NATO chápem ako spolok nevzdelaných vidieckych bitkárov, ktorí si privlastňujú a ovládajú celú dedinu. Každý sa ich bojí a aj slušní ľudia musia tolerovať ich násilnosti voči druhým, lebo sa boja o seba a svoje rodiny a musia im platiť výpalné. Som presvedčený, že z tohto dôvodu strachu o našu krajinu musíme byť dnes aj my členmi NATO. Našťastie v súčasnosti silnie Rusko a iné nezávislé krajiny, vytvára sa multipolárny svet, a tak verím, že aj malé štáty ako Slovensko budú mať čoskoro možnosť vybrať si skutočnú slobodu a demokraciu a pestovať priateľské vzťahy so všetkými  ostatnými národmi. Verím, že bude možné nastoliť skutočnú medzinárodnú spoluprácu a spravodlivosť. Nakoniec verím aj v pozitívne zmeny v USA, kde silnie odpor občianskej verejnosti proti tomuto kriminálnemu režimu. Nemalú nádej vkladám aj do blížiacich sa volieb v USA, kde možno nezávislý obchodný magnát Donald Trump v pozitívnom zmysle zamieša karty.

Ste v nejakom bližšom kontakte s ľudmi, ktorí sa tejto akcie zúčastnili?

V rámci tejto akcie došlo k spojeniu extrémnej pravice s extrémnou ľavicou a medzi týmito mantinelmi sa nachádzali ostatné súčasti slovenskej spoločnosti. Došlo k celonárodnému konsenzu. Bolo nás tam asi 200, ale napríklad aj na klasickom serveri SME nás podporilo viac ako 75% ich čitateľov. Takže áno, ako lekár som v blízkom kontakte s ľuďmi a takto, vyjadrením svojich názorov, som sa dostal ešte do oveľa bližšieho kontaktu so všetkými ľuďmi na Slovensku, doteraz neznámi ľudia ma zdravia aj na ulici a vyjadrujú podporu našim spoločným myšlienkam spojenia za mier. A aj ja začínam evidovať a spoznávať mnohých nových ľudí, objavujem aj na ostatných našich spoločných stretnutiach doteraz skrytú krásu rôznych odvážnych ľudských bytostí, a často sú to „iba“ tzv. obyčajní ľudia. Na akcii v Brode sa ukázalo, že začína fungovať účinná metóda obrany občanov proti moci. Proti metóde „Rozdeľuj a Panuj“ sme vytiahli pre moc nečakanú novú „Kartu Integrácie,“ teda spojenia všetkých síl naprieč celým politickým spektrom. Odmietli sme umelé rozdelenie na pravicu a ľavicu, stmelili nás spoločné národné a ľudské záujmy v súčasnej brutálnou hrozbou sa vyznačujúcej situácii.

Aký je váš postoj k vojne na Ukrajine?

Negatívny.

Kto je na vine?

Geopolitické záujmy USA.

Akú politiku by Slovensko voči Ukrajine a Rusku malo zvoliť?

Usilovať sa o bližšiu spoluprácu s Ruskom v ekonomickej aj vojenskej oblasti. A tiež je dôležitá spolupráca s ČR a Maďarskom, kde zvlášť aktivity prezidenta Zemana a ministerského predsedu Orbána môžu byť pre nás veľmi dôležité. Voči Ukrajine by sme mali jednoznačne odmietnuť fašistickú Porošenkovu a Jaceňukovu administratívu a mali by sme požadovať náhradu za ekonomické škody, ktoré nám privodila nezmyselná obštrukčná politika Ukrajiny voči Rusku. A treba zdôrazniť, že to je politika proti spoločným rusko-slovensko-ukrajinským hospodárskym záujmom. Za poškodzovanie našej ekonomiky by mala Ukrajina zaplatiť. Slovensko by tiež malo viac podporovať demokratické, protifašistické sily na Ukrajine, t.j. odpor v Donbase a tiež v Zakarpatsku, s ktorým máme spoločnú históriu. Mali by sme uznaním Krymu dať jasne najavo, že nepatríme k miestnym európskym „bitkárom.“ To všetko je ale možné úspešne urobiť ku prospechu Slovenska iba v majstrovskej koordinácii s priebehom globálnych geopolitických zmien. A toto je výzva pre slovenskú vládu, ale aj nás občanov, aby sme sa dokázali zjednotiť.

O utečeneckej kríze a slovenskej politike

Ako vnímate problematiku utečeneckej krízy?

Je to celkom umelo a so zlým úmyslom vyvolaná kríza. Sýria bola v roku 2001 pri návšteve pápeža Jána Pavla II. ním osobne hodnotená ako pre ostatný svet príkladná mierová krajina typická tým, že v nej žijú všetky konfesie v mieri a harmónii. V tom istom roku bol Damask vyhodnotený v rebríčku veľkomiest ako najbezpečnejšie veľkomesto na zemeguli. Americká politika počas uplynulých 14 rokov dokázala Sýriu priviesť do dnešného chaosu a spôsobila aj dnešnú utečeneckú krízu. Hodnotím veľmi negatívne, že USA dnes unikajú z hľadáčika vinníkov krízy, na vzniku ktorej majú oni najväčší podiel. Oni z toho chaosu profitujú a my iba znášame kruté následky.

Ako rolu zohráva EÚ?

Hodnotím veľmi negatívne nečinnosť EÚ, ku ktorej došlo pri ochrane jej južnej hranice. K súčasnej situácii by pri dôkladnom strážení hranice EU vôbec nedošlo a utečenci by sa vôbec nedali do dnešného nezvládnuteľného pohybu. Veľmi negatívne taktiež hodnotím skutočnosť, že Nemecko opakovane vyjadreniami Merkelovej pozvalo všetkých utečencov z vojnových zón, ale aj všetkých obyvateľov utečeneckých táborov, ktorí sa dnes nachádzajú už v bezpečí mimo vojnových zón, do Nemecka. A keď sa dali konečne do pohybu, tak zatvorili hranice a vystavili ostatnú EÚ neriešiteľným problémom a tzv. utečencov vystavili ohrozeniu života a ohrozeniu života a ťažkému strádaniu vystavili aj ich rodiny vrátane maloletých detí.

Túto utečeneckú politiku Nemecka a konkrétne A. Merkelovej v zhode s vyjadrením rakúskeho premiéra Faymanna, ktoré adresoval v nedávnej dobe premiérovi Orbánovi, možno prirovnať k nacistickej rasovej politike. Ďalšie otázniky nad vplyvom nacistickej ideológie v súčasnej nemeckej politike vznikajú aj pre ubytovávanie dnešných utečencov v koncentračnom tábore Buchenwald či pre nadštandardnú podporu súčasného fašistického vedenia Ukrajiny. Taktiež presadzovanie zmluvy TTIP v prospech amerických korporácií a na úkor európskych záujmov vyvoláva podozrenie zo silných vplyvov korporátneho fašizmu na Angelu Merkelovú v súčasnom Nemecku.

Ako by sa mala kríza riešiť?

Riešenie utečeneckej krízy vidím v dofinancovaní utečencov na mieste v utečeneckých táboroch na Blízkom východe, aby ľudia nemuseli utekať a zostali žiť v blízkosti svojich domovov. Podpora zákonnej sýrskej vlády prezidenta Asada môže viesť k rýchlemu ukončeniu vojen v týchto oblastiach a k návratu ľudí do ich pôvodných domovov bez nutnosti migrácie do iných oblastí sveta. V tomto smere už našťastie odvádza obrovskú prácu ruská diplomacia a armáda, a je zrejmé, že tak ako v prípade II. svetovej vojny, úspešné angažovanie Ruska povedie aj na Blízkom východe k rýchlemu dosiahnutiu mieru. Bude patriť veľká vďaka Rusku za úspešné ukončenie aj tzv. utečeneckej krízy v EÚ. V tejto súvislosti bude isto veľmi zaujímavý prejav ruského prezidenta Putina na nadchádzajúcom Valnom zhromaždení OSN. My spolu s národmi sveta  musíme žiadať riešiť príčiny a nie následky.

Ako hodnotíte postoj slovenskej vlády ku kvótam?

Súhlasím s postojom slovenskej vlády, ktorá povinné kvóty odmietla a naďalej odmieta tento diktát cudzích mocností, ktorý by poškodil našu krajinu. Naša vláda ponúka pomoc, ktorú Slovensko vie reálne poskytnúť.

Koho budete voliť?

Zatiaľ ešte s rozhodnutím vyčkávam. Možno budem voliť pána Kotlebu. Jeho nekompromisným postojom pri ochrane našich štátnych záujmov a úspechom v boji proti korupcii v Banskej Bystrici si ma získava. Ale v obhajovaní našich záujmov v EÚ boduje aj pán Fico, ktorý, zdá sa, nabral už veľké skúsenosti na veľkom kolbišti moci. Ak by z jeho vlády vyplynula existencia predpokladu zmeny v situácii s vnútornou korupciou, o ktorú zakopávame stále viac v každej oblasti nášho každodenného života a veľmi plasticky sa to dotýka aj zdravotníctva, tak by mohol byť aj môj vážny kandidát. No a samozrejme oslovujú ma aj nové strany a hnutia, ktoré presadzujú uplatňovanie priamej demokracie. Takže uvidím ešte, ako sa rozhodnem.   

Kto v slovenskej politike najviac škodí?

Nuž ľudia ktorí, sa správajú „čudne“ sú predpokladám zapredaní zahraničným záujmom. Toto si myslím o prezidentovi Kiskovi alebo o strane Sieť. Tu by pomohol zákon, ktorý platí v Rusku a v USA, ktorý zakazuje financovanie politických strán zo zahraničia a to by potom znamenalo ozdravenie našej politickej scény odstránením vplyvu mimovládnych organizácií donorovaných bohato vládou USA a cez USA oligarchov. V USA sa oligarchovia nazývajú zavádzajúco filantropi, ale namiesto o ľudí im ide iba o ich peniaze. Taktiež KDH, ktoré sprofanovalo kresťanskú agendu na dlhé roky, je vážny problém. A otázniky sú aj nad SNS, ktorú podozrivo podporujú mainstreamové médiá. Tiež aj pri hodnotení niektorých nových strán sa zamýšľam nad ich úprimnosťou a účelnosťou.

O daroch

Matovič, Lipšic a Galko na vás podali trestné oznámenie pre podozrenie z brania úplatkov, ako to nakoniec dopadlo?

Dodnes som nepochopil aktivity tohto politického komparzu. Zrejme sa títo zúfalo nepopulárni ľudia pokúšali na mediálne známej osobnosti doktora Liptáka trošku zviditeľniť, ale podľa mňa im to veľmi nepomohlo. Naopak moju pozíciu a aj moje sebavedomie to dosť posilnilo. Mám obrazne povedané teraz papier priamo od Národnej kriminálnej agentúry, t.j. najvyššieho protikorupčného orgánu SR, potvrdzujúci, že úplatky neberiem. Dary samozrejme ako súkromná osoba prijímam, najlepšie uplatnenie vidím v peňažných daroch, ktoré sú dôležitou súčasťou rozpočtu našej ambulancie. Myslím si, že v tejto dobe, keď sa väčšina prostriedkov, ktoré vyzbierajú zdravotné poisťovne od pacientov, stráca v neefektívnych nákupoch zdravotnej starostlivosti poisťovňami a v nemocniciach, je donorský systém financovania ambulancie nevyhnutnou alternatívou pre udržanie kvality praxe ambulantného lekára. Viac som o tom uviedol vo svojej prednáške na septembrovom Európskom fóre primárnej starostlivosti v Amsterdame.

Tvrdili ste, že sa moderátorka Markízy Demešová dopustila pri reportáži o vás mediálnej manipulácie. Môžete to rozviesť?

Pani Demešová mi kládla otázky a ja som odpovedal, takže predpokladám, že dobre počula a porozumela tomu, čo som jej hovoril. Napriek tomu šot do TV Markíza zrežírovala a zostrihala tak, ako je všeobecne známe, čo vyvolalo nebývalý záujem okrem médií aj u orgánov činných v trestnom konaní, poslancov, ale tiež som musel vzdorovať obrovskej negatívnej vlne verejnosti u nás doma aj v zahraničí. Predpokladám, že buď plnila nejaké úlohy od finančných skupín, ktorých som dlhodobým kritikom, alebo možno z jej nadpriemernej ctižiadostivosti potrebovala nejakú kauzu, a preto sa dopustila konania, ktorým mohla poškodiť moju dobrú povesť. Ako sa jej nakoniec jej úmysel podaril, posúďte sami.

- Reklama -