Čudné praktiky v Ústave pamäti národa? Zbavujú sa ďalšieho kontroverzného historika. Po Martinovi Lackovi čaká výpoveď aj…

0
Predseda ÚPN Ondrej Krajňák (Autor: Marek Kravjar)

Podľa našich informácií chce s vami vedenie ÚPN rozviazať pracovný pomer. Prečo?

V roku 2013 nastúpil do funkcie predsedu Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák ako politický nominant strany Smer. Bohužiaľ, bola to veľmi nešťastná voľba. Pán Krajňák nemá ani len elementárne odborné a ešte menej osobnostné predpoklady pre výkon takejto spoločensky významnej funkcie. Svojimi diktátorskými a nedemokratickými metódami vnútorne rozvrátil ústav a osobne sa dostal do otvoreného sporu so Správnou radou ÚPN, Dozornou radou ÚPN, Zamestnaneckou radou ÚPN, ako aj so všetkými odborovými organizáciami v ÚPN. Aby mal pán Krajňák akú-takú podporu v ústave, tak riaditeľ Sekretariátu predsedu Správnej rady ÚPN (pravdepodobne z jeho popudu) založil v ústave v poradí už štvrtú odborovú organizáciu, do ktorej doslova naháňajú zamestnancov. Členstvo v tejto odborovej organizácii sa chápe ako prejav lojálnosti zamestnancov voči pánovi Krajňákovi. Táto „odborová organizácia“ má navonok demonštrovať podporu zamestnancov ÚPN vedeniu reprezentovanému kontroverzným Krajňákom.

Z hľadiska súčasnej krízovej situácie v ÚPN je otázka môjho rozviazania pracovného pomeru na pracovisku v podstate bezvýznamná a zanedbateľná. Avšak aj samotná moja výpoveď svedčí o neprofesionálnosti pána Krajňáka. Na základe pracovného pokynu z apríla 2016 mi bola uložená nereálna a nesplniteľná úloha: za necelé tri mesiace som mal preštudovať v archívoch Slovenskej republiky, Českej republiky a Ruskej federácie 795 000 osobných spisov obetí komunizmu v Česko-Slovensku, vypracovať na základe tohto štúdia analýzu a pripojiť k nej zoznam 795 000 obetí aj s ich podrobnou špecifikáciou. Pritom mi pán Krajňák prikázal, že celý tento výskum mám realizovať len v Bratislave! Uvedená výskumná úloha je úlohou pre celý ústav na 7 až 10 rokov a ja som ju mal podľa pána Krajňáka splniť za necelé tri mesiace. Keďže som úlohu „nesplnil“, dostal som výpoveď zo zamestnania. Šikanovanie zamestnancov ÚPN je hlavnou pracovnou metódou práce pána Krajňáka. Túto skutočnosť konštatoval aj Dozorný výbor ÚPN.

Ako hodnotíte vašu výpoveď v kontexte toho, že len pred pár dňami ÚPN rozviazal pracovný pomer s historikom Lackom?

Som toho názoru, že rozviazanie pracovného pomeru s Martinom Lackom bolo neopodstatnené a je len ďalším dôkazom šikanovania zamestnancov ÚPN zo strany pána Krajňáka. Pán Krajňák totiž zaviedol cenzúru do časopisu Pamäť národa. Svojvoľne a nekvalifikovane zasahuje do výskumu a do interpretácie výsledkov výskumu. Vyštudoval filmovú réžiu. Nikdy nerealizoval základný výskum, nenapísal žiadnu vedeckú štúdiu alebo monografiu. A čo je ešte horšie, nedokáže stmeliť a viesť kolektív, vytvoriť na ústave pracovnú atmosféru a svoj rešpekt si u zamestnancov vynucuje šikanovaním. Proti nedemokratickým metódam pána Krajňáka písomne protestovali aj členovia redakčnej rady časopisu Pamäť národa.

Akou formou sa prípadne budete brániť?

Nič iné mi nezostáva, než, podobne ako aj moji kolegovia, aby som sa obrátil na súd. Pán Krajňák prehráva súdne spory so zamestnancami. Napriek tomu ho táto skutočnosť absolútne nevyrušuje. Spolieha sa totiž na to, že v prípade prehratého súdneho sporu nebude finančne sankciovaný za očividné porušenie Zákonníka práce. Spolieha sa na to, že nie on, ale daňoví poplatníci sa vyzbierajú poškodenému zamestnancovi ÚPN na ušlú mzdu.

Momentálne ste vraj na PN-ke… Je to pravda? ÚPN mal vraj problém doručiť pánovi Lackovi výpoveď, nie je aj vaša PN-ka náhodou nejakým manévrom odvrátiť tento stav?

Moju výpoveď zo zamestnania som si osobne prevzal. V súčasnosti pán Krajňák oslovuje odborové organizácie v ÚPN v súvislosti s ďalšou mojou výpoveďou a žiada ich o súhlas. Pokiaľ ide o doručenie výpovede pánovi Lackovi, ktorý bol na schválenej služobnej ceste na východnom Slovensku, je zarážajúce, že výpoveď mu nebola doručená poštou, ale trojčlenným komandom, ktoré za nim vyslal pán Krajňák. Komando najprv prepadlo jeho matku, keď hľadalo kolegu Lacka. Následne sa vypravilo služobným autom ÚPN za ním na východné Slovensko, aby mu výpoveď zo zamestnania osobne doručili. To sú absurdné, násilnícke a nedemokratické metódy bez akejkoľvek úcty k človeku. Svedčia o totálnom zlyhaní pána Krajňáka vo funkcii predsedu Správnej rady ÚPN. Od 30. augusta 2016 som dočasne práceneschopný a po skončení PN riadne nastúpim do práce. Nechápem preto, ako by som mohol odvrátiť svoju výpoveď zo zamestnania. Nerozumiem celkom otázke.

- Reklama -