Cséfalvayová: Nie je trendy hovoriť to nahlas, ale Bugárovi patrí veľký kredit

0
Katarína Cséfalvayová (Autor: TASR)

Povedali ste, že vládu nepodrazíte, a to ste na septembrovej schôdzi aj dodržali. Má vašu podporu až do konca volebného obdobia?

Som pripravená aj naďalej podporiť veci, ktoré boli zapísané v programovom vyhlásení vlády (PVV).

Nepodporila som však viacero poslaneckých noviel aj koaličných, s ktorými sa v predvolebnom období roztrhlo vrece a ktoré majú pramálo spoločné so zodpovedným vládnutím.

Kŕčovité preteky v predvolebnom rozhadzovaní politikom, ktorí v to dúfajú, nepomôžu.

Malo potom zmysel vystúpiť z koalície, keď s ňou hlasujte?

Opakujem, nehlasujem za všetky návrhy. A nehlasovala som za viaceré kontroverzné návrhy ani predtým, rozhodujúcim pre mňa vždy bol kompromis zapísaný v PVV.

Okrem toho, čím viac sme sa blížili ku koncu volebného obdobia, tým viac návrhov, či už spochybňujúcich zahraničnopolitické smerovanie, alebo predstavujúcich záťaž pre verejné financie sa objavovalo. 

Chcela som byť korektná aj voči kolegom, aj voči Mostu-Híd, a z tých nie najlepších riešení, ktoré boli na stole, sa mi toto zdalo najvhodnejšie.

Cítite medzi koaličnými stranami ešte vzájomnú podporu alebo sa začne potvrdzovať, že takto krátko pred voľbami koaličná zmluva neplatí?

Aj pri komunikácii medzi predsedom parlamentu a predsedom vlády o minimálnej mzde a stratifikácii nemocníc alebo nákupoch vojenskej techniky vidieť, že strany sa viac venujú už komunikácii so svojím voličom ako tomu, čo Slovensko naozaj potrebuje.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo som z vládnej koalície odišla, aby som sa cítila slobodnejšia v tomto nevypočitateľnom svete. 

Dlhšie ste váhali o svojej politickej budúcnosti, nakoniec ste posilnili stranu Tomáša Druckera Dobrá voľba. Zvažovali ste iné možnosti?

Ponúk bolo viac a dokonca stále prichádzajú, predpokladám, že aj budú do konca októbra, kým sa uzatvárajú kandidátky.

Čo sa týka Dobrej voľby, v ostatných mesiacoch som dlho uvažovala ako a či vôbec pokračovať v politike a presadzovať princípy a myšlienky, na ktorých mi záleží.

Hľadala som platformu na čo najefektívnejšie presadzovanie hodnôt, za ktorými si stojím, a ktoré sú pre mňa kľúčové.

Nakoniec som sa, ako viete, rozhodla pre Dobrú voľbu. Verím, že bude dobrou voľbou pre všetkých občanov, ktorí veria v európsku budúcnosť Slovenska. 

A to aj preto, že často na uliciach stretávam ľudí, ktorí možno nie sú takí hluční na sociálnych sieťach, ale sú presvedčení, že proeurópska budúcnosť je základným a zásadným predpokladom pre našu slobodu, bezpečnosť a najmä ďalší rast životnej úrovne, rozvoj sociálnych práv, lepšej ochrany životného prostredia. 

S kým ste túto tému počas leta najviac rozoberali?

Mám okruh ľudí, ktorých názory si vážim, ktorí majú bohaté skúsenosti, ale v tomto sa musí človek rozhodnúť sám za seba. Bolo to o tom, či mám motiváciu ostať v politike a či existuje platforma, kde viem presadzovať do praxe svoj pohľad na vec a o ktorú sa môžem oprieť.

Vždy ste zdôrazňovali svoju prioritu v poslaneckej práci a tou je zahraničnopolitická orientácia Slovenska. Ako ste sa dostali zrazu ku klíme a klimatickým hrozbám, ktorým sa chcete venovať v Dobrej voľbe? 

Hovorím už dlhodobo, že zelené témy sú dôležité a zároveň nadrezortné.

To, čo sa deje s našou planétou, má rozhodujúci význam na to, čo sa deje v zahraničnej politike, čakajú nás problémy s vodou, úrodnou pôdou, čo môže spôsobiť aj silné migračné vlny, nebodaj ozbrojené konflikty.

Týmto témam som sa venovala vo svojej akademickej práci.

Už v dizertačnej práci som sa venovala vzácnosti vodných zdrojov a konfliktom o vodu, neskôr som viedla európsky projekt o environmentálnej diplomacii a geopolitike v rámci vedecko-výskumného programu EÚ Horizont 2020.

Považujem preto za prirodzené, uchádzať sa o toto portfólio aj v Dobrej voľbe.

Čiže sa téme budete venovať ďalej?

Téma naberá každým dňom na aktuálnosti, je dobré, že si to čoraz viac uvedomujú aj ľudia na Slovensku. Planéta nám nemusí dať opravný pokus a náhradnú nemáme, preto by to nemala byť téma, ktorá je predmetom politického boja.

Tu potrebujeme, aby politické reprezentácie ukázali zodpovednosť a akcieschopnosť, opretú o výsledky vedy a výskumu.

Aké strany sú podľa vás Dobrej voľbe najbližšie?

Myslím si, že aj Slovensko kopíruje trendy zo sveta a Európy, kde politická súťaž sa už menej odohráva na osi pravica-ľavica a viac je to o zodpovednej politike proti populizmu a extrému.

Dobrá voľba chce byť zodpovednou alternatívou, preto jej najbližšími partnermi prirodzene budú zodpovedné zoskupenia blízko politického stredu, či už s ľavým, alebo pravým odtieňom. Nemyslím, že niektorá strana spektra bude tak dominovať, aby sa dalo uvažovať o nejakej homogénnej vládnej zostave.

Práve odklon od proúnijnej a proatlantickej orientácie v časti politického aj koaličného spektra prispel k vášmu presvedčeniu, že chcete koalíciu opustiť. 

Áno, bol to jeden z momentov.

Aká budúcnosť čaká podľa vás Most-Híd? Bude parlamentná?

To je skôr otázka na politikov, ktorí v Moste zostali.

Sledujete jej neschopnosť nájsť si koaličného partnera na národnostnom princípe vo svojom prirodzenom prostredí? A ako politička maďarskej národnosti si to prajete?

Situácia sa dramaticky mení a bude to tak zrejme až do odovzdania kandidátok, a je možné, že aj potom (medzičasom sa Most a SMK dohodli, že do volieb pôjdu spoločne – pozn. PL.sk).

Prajem si, aby sme v menšinových otázkach ďalej zveľaďovali pokoj a spoluprácu a primárne neriešili, kto je akej národnosti. Podstatné je, aby každý dostal priestor na sebarealizáciu a pokojný život.

Mal by Béla Bugár viesť stranu ďalej?

Napriek tomu, že teraz nie je trendy hovoriť to nahlas, Bélovi Bugárovi patrí veľký kredit za upokojenie slovensko-maďarských vzťahov, čo vôbec nie je samozrejmá vec, a stálo to roky práce a úsilia.

Jeho ďalšie pôsobenie je na ňom samom a rozhodnutí strany. V marci o všetkom rozhodnú ľudia vo voľbách.

Kandidovali ste za Sieť, potom ste boli v poslaneckom klube za Most-Híd a funkčné obdobie dokončujete ako tvár Dobrej voľby. Nie je to možno netradičné?

Spomínala som dôvody, prečo sa aj u nás stranícky systém dynamicky mení. V stranách hrá čoraz menšiu úlohu ideológia, program, sú to čoraz viac skôr personálne únie.

Aj o tom som rozmýšľala v lete, či v tomto prostredí má vôbec zmysel presadzovať svoj pohľad na veci. Lenže je veľmi jednoduché zbaliť sa a odisť, a rezignovať na riešenia, keď ich nevieme hneď presadiť.

Tí najhorší zo všetkých sa ale nedajú znechutiť vôbec ničím, nieto úvahami o čistote a stabilite straníckeho systému.

Aká bude vaša úloha v predvolebnej kampani? Akou formou ju budete realizovať?

Mám svoje témy, ktorým sa venujem, teda bude to najmä o komunikácii s ľuďmi, cestami po Slovensku, kde spolu s kolegami budeme chcieť ľuďom dokázať, že Dobrá voľba je dobrou voľbou nielen v oblasti životného prostredia a zahraničnej politiky.

Dnes dominujú sociálne siete, stále si však myslím, že pohľad do očí a podaná ruka sú zásadné pri budovaní dôvery, neraz dokážu byť prekvapujúco inšpiratívne. Osobné stretnutia budú preto pre mňa ťažiskom a už teraz sa na ne teším.

S akým výsledkom by ste boli spokojná?

S výsledkom, ktorý nám umožní byť konštruktívnou súčasťou síl formujúcich európsku budúcnosť Slovenska a zlepšujúcich životnú úroveň všetkých jeho obyvateľov.

Autor: Ľudovít Kusal

- Reklama -