Csáky tvrdo a bez servítky: S Bugárom to určite nepôjde

0
Dosluhujúci europoslanec a politk SMK Pál Csáky (Autor: TASR)

Od jedného poslanca v Európskom parlamente vás delilo 396 hlasov. Aké nálady sú v strane po tomto pre vás veľmi nešťastnom výsledku?

Nálady sú rôzne. SMK získala prvenstvo v deviatich južných okresov. Výsledok potvrdil správnosť politiky SMK a tá politika je zo strany našich voličov akceptovaná. Mrzí nás ten tesný výsledok, keď nám chýbalo necelých 400 hlasov.

Je to citlivá prehra pre stranu, ale je vyvážená týmito pozitívami. Strana je silná v regiónoch, ktoré sú pre nás dôležité. Samozrejme, začali sme už diskusiu o najbližšej budúcnosti.

Dôvody chcete analyzovať až na Republikovom sneme. Ale aj tak, čo chýbalo k tomu, aby ste mali o štyri stovky hlasov viac? Aspoň z vášho osobného pohľadu.

Táto otázka má dve stránky. Nemôžeme byť moc nespokojní, získali sme o vyše 30 percent viac ako pred piatimi rokmi. Je to veľký nárast, naozaj nás prišlo podporiť mnoho voličov.

To, čo sa nezvládlo, bola veľká účasť voličov a tu je druhá časť odpovede – trošku sme túto situáciu podcenili. Stranícke i regionálne štruktúry považovali za viac menej automatické, že to zvládneme.

Odozvy na moju činnosť europoslanca i na činnosť strany boli pozitívne. každý to bral trošku na ľahkú váhu, podcenili sme mobilizáciu a to sa nám vypomstilo.

Nepočítali sme s tým, že účasť vo voľbách bude v rámci celého Slovenska vyše 22 percent a v niektorých našich subregiónoch máme účasť 16, 17 percent a podobne. Čo je veľmi slabé.

Budeme to analyzovať v prenesení na jednotlivé obce a regióny. Ale celkovo sa nemôžeme sťažovať. Teraz sme dosiahli takmer 49-tisíc hlasov, pred piatimi rokmi to bolo 36-tisíc hlasov. A to je krok dopredu.

Uspokojuje aspoň pocit, že ste porazili konkurenta? Že ste lídrami maďarskej menšiny na Slovensku?

Nezaoberáme sa ich (Most-Híd – poz. autora) problémami, už pred deviatimi rokmi sme hovorili, že ich cesta je nesprávna. Oni sú strana biznisu, politického biznisu a nie strana princípov.

Zdá sa, že čím ďalej, tým viac voličov odhaľuje ich pravú tvár. My sa držím princípov, nikdy sme nepodviedli voličov a to sa nám teraz vrátilo v podobe takmer 50-tisíc hlasov.

József Nagy z Mosta po víkende priznal, že si vie spoluprácu s SMK predstaviť. Beriete to ako výzvu, ako priznanie porážky? 

S pánom Nagyom som mal v Bruseli korektnú spoluprácu. Myslím, že v Moste je viac takých osobností, s ktorými by sa dalo spolupracovať.

Ako jasnú prekážku však vidím egoistické postoje Bélu Bugára, ktorý nechce uvoľniť priestor mladšej generácii.

Keď v SMK nastal v roku 2010 prvýkrát takýto problém, trvalo mi 20 minút, kým som z toho vyvodil osobné dôsledky a odstúpil som z postu lídra.

A tým som si zachoval, nielen podľa mňa, ale aj podľa kolegov, svoje renomé, doteraz mám silnú podporu. Každý druhý volič, ktorý v sobotu odovzdal hlas SMK, ma zakrúžkoval. Beriem to ako poctu.

Takýto krok urobil po roku 2016 aj József Berényi. Pán Bugár by si mal uvedomiť, že on už mesiášom menšinovej politiky maďarskej komunity nebude. Mal by si to uvedomiť a odovzdať miesto mladšej generácii, ako sme to urobili my.

A myslím si, že mladšia generácia v Moste-Híd, aj v SMK by vedela tento problém riešiť, keby nebolo egoistu pána Bugára.

Bélu Bugára ako problém v spolupráci označujete už dlho. Myslíte si, že po volebnom výsledku bugárovcov ste k tomu bližšie? Nahrávajú k tejto spolupráci ich dve percentá?

Nejde však len o matematický problém. Ale ide o psychologický problém. SMK už deväť rokov nie je na Slovensku parlamentnou stranou. A počas týchto rokov sme nestratili podporu, máme verných voličov.

Na druhej strane oni (voliči) si vážia princípy a nebrali by nejaké mechanické a technokratické spojenie oboch subjektov len na základe toho, že my chceme získať nejaké hlasy do parlamentu.

Pre nich je to principiálny problém, deväť rokov sú verní princípom. Povedzte mi názov inej politickej strany na Slovensku, ktorá by si po toľkých rokoch držala takúto kondíciu a vernosť.

Toto je ten dôvod, ktorý by si mal Bugár uvedomiť, že on je prekážka, jeho štýl politiky. Naši voliči sa ťažko pozerali na jeho fotky a zobrazenia počas protestov Za slušné Slovensko, kde bol vyobrazený ako had, respektíve ako zradca.

Ak niekto stratí kredibilitu a chce pomôcť, najrozumnejšie je odstúpiť. A vidíme, že je to jeho osobný problém, svedčí o tom aj jeho zisk v marcových prezidentských voľbách.

Cítite od voličov v tejto téme v posledom čase väčšie naliehanie, aby ste sa dohodli?

To je skorá otázka. V strane je skôr dobrý pocit, že sa potvrdilo, že naša cesta je správna. Dobrý pocit máme v tomto vnútornom súperení, keď nám ľudia hovoria, že tá naša cesta je správna. A ich cesta nesprávna.

To spojenie by malo byť založené na princípoch, nie na technokratickom oklamaní voličov, čo niektorí v Moste-Híd preferovali. Takýto spôsob myslenia ich dostal do súčasnej situácie.

Vstúpili do neprincipiálnej koalície so SNS a Smerom a vidíme, aké sú ich problémy, ktoré ich rozsekávajú na kúsky a my toto nechceme opakovať. 

Spýtam sa teda napriamo na váš názor: vy osobne ste za zlučovanie?

Som za hľadanie ciest k sebe, ale na základe princípov.

Parlamentné voľby sú tu o pár mesiacov, aký vývoj v tejto otázke očakávate, prípadne čo musíte spraviť, aby ste o rok prekonali päťpercentnú hranicu?

Už som to spomínal viackrát aj pre maďarské médiá. Pre SMK existujú dve možnosti, cesty. Prvá je hľadanie spolupráce na základe národnostného princípu.

Druhá je hľadanie spolupráce aj so slovenskými stranami na základe toho, že chceme vymeniť súčasnú vládnu garnitúru a odstrániť súčasný štýl vládnutia.

A to by bolo možné na základe zopakovania modelu z roku 1998, kde by niektoré slovenské strany, ktoré sú ohrozené na hranici zvoliteľnosti, sú medzi troma a piatimi percentami, aby sa spojili do predvolebnej koalície a spolu by sme hľadali riešenie.

SMK je k tomuto otvorená. Ak príde pán Kiska s ďalšou stranou, nastane ešte väčšie preskupenie síl na slovenskej politickej scéne a viac slovenských subjektov sa dostane do potreby spolupráce s inými.

Ak nebudeme úspešní s Mostom-Híd, sme otvorení aj takémuto riešeniu.

Ale vy máte aj tretiu možnosť. Ponuku na spoluprácu ste dostali od OĽaNO, ktorá je spoľahlivo nad piatimi percentami. Nie je takáto spolupráca pre vás z týchto troch možností najvýhodnejšia, čo sa týka možného volebného výsledku?

Vnímam tento model jedna ku jednej trošku ako citlivý pre prípadný slovenský i maďarský politický subjekt. Niečo podobné tu bolo v roku 2016 medzi SaS a SMK a nedopracovali sme sa k pozitívnemu výsledku.

Preferujem zoskupenie minimálne troch subjektov, kde dve by boli slovenské + SMK, prípadne piatich subjektov, kde by boli štyri slovenské + SMK. Zatiaľ sme ponuku na uvažovanie o spolupráci dostali len od OĽaNO.

Ale aj pre nich je to citlivá téma a aj pre nich by mohlo byť prijateľnejšie hľadať riešenie v troj- či v päť-koalícii.

A myslíte si, že po tomto víkende a po vašom zisku takmer 50-tisíc hlasov ste si zvýšili svoj koaličný potenciál?

Takto neuvažujeme. Aj predtým sme vedeli, že naša voličská základňa je stabilná. Potvrdili to aj komunálne voľby, i voľby do VÚC. Tá sila je evidentná a stabilná a teraz sa potvrdila na celoštátnej úrovni.

Je to potvrdenie pre našich potenciálnych partnerov, že ponúkame stabilitu volebnej základne a serióznosť. Kým budem v SMK, SMK nikdy nedobehne a nezradí voličov. Toto tiež môžeme ponúknuť okrem našej dlhodobej stability.

Autor: Ľudovít Kusal

 
 
- Reklama -