Čaputová nie je natoľko tvrdohlavá, ako bol Kiska, hodnotí 100 dní prezidentky sociológ

0
Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

Prezidentka Zuzana Čaputová je najdôveryhodnejšou političkou na domácej scéne. Podľa posledného prieskumu agentúry Focus jej dôveruje až 56 percent ľudí, premiér Pellegrini je na druhom mieste s dôverou 46 percent. Ste špecialistom na politické reakcie ľudí, čím si zaslúžila prezidentka podľa vás túto dôveru občanov?

Hlavne by som tieto dáta nepreceňoval. Dôvod je jednoduchý – ťaží z postu, ktorý obsadila.

Keďže sa nedostala do žiadnych vnútropolitických konfliktov, pretože jednak na to nebol dôvod a jednak sa venuje skôr zahraničným povinnostiam, tak občania ju vnímajú ako niekoho, kto sa vymyká z toho priemeru slovenských politikov, ktorí neriešia zahraničné problémy, ale riešia domáce a tým pádom sa dostávajú do konfliktov a do sporov.

Takže percento dôveryhodnosti by som nevidel ako niečo, na čom má sama nejakú veľkú zásluhu alebo ako niečo, čo by signalizovalo nejaké politické body pre domáce podmienky.

Ľudia veria skôr úradu? Bývalý prezident Andrej Kiska tiež valcoval prieskumy dôveryhodnosti, v súčasnosti je tretí s 32 percentami v prieskume Focusu za Čaputovou a Pellegrinim, ale jeho strana má oproti tomu oveľa nižšie čísla.

Presne. Pokiaľ bol Andrej Kiska prezidentom, mal podstatne vyššie čísla, ako má dnes. On sa pritom nezmenil, stále je to ten istý človek. Pokiaľ človek zastávajúci hlavu štátu nevytvára dojem problematického jedinca, ľudia mu veria. 

A táto pozícia je napríklad veľmi komfortná pre Zuzanu Čaputovú. Situácia sa môže zmeniť, keď si prezident začne všímať reálne problémy, preto by som tie čísla naozaj nepreceňoval.

Zasa nemožno povedať, že by si prezidentka Čaputová nevšímala domáce problémy. Vyjadrila sa k podozrivým konverzáciám podnikateľa Mariana Kočnera, z Prezidentského paláca vyzvala na odchod štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú a chladnou ju nenechalo ani odsúdenie poslanca za ĽSNS Mazureka za jeho protirómske vyjadrenia o „cigánskom terore na východe”. Podľa Zuzany Čaputovej ako krajina potrebujeme mať veľmi jasné medze slobody prejavu. „Takéto výroky boli za tou medzou,” uviedla na rozdiel od napríklad predsedu Smeru – SD Roberta Fica, podľa ktorého Mazurek povedal len to, čo si myslí celý národ.

Treba rozlišovať vyjadrenie názoru a nejaký reálny skutok, čin, rozhodnutie, ktoré majú reálne následky. To, že ona povedala svoj názor, tak áno, povedala, ale na veci to vplyv nemalo.

Pokiaľ by nieže povedala alebo skôr rozhodla o niečom, čo by si všimli určití ľudia a neboli by z toho nadšení, to by bolo iné. Takýchto krokov som veľa nenapočítal, dokonca si neviem na žiadny spomenúť.

Jednu kritiku sme zaznamenali pred dvoma dňami zo susedného Česka. Bývalý europoslanec Ivo Strejček (ODS) sa nechal počuť, že nová euro-nemecko-nadšená slovenská prezidentka Čaputová” už dosť odrába na rozdrobení V4.

Myslím si, že z hľadiska postojov Zuzana Čaputová sa vo vzťahu k V4 nebude veľmi líšiť od exprezidenta Andreja Kisku, napriek rôznym názorom tá V4 dosť dobre držala pokope.

A treba si uvedomiť, že zahraničnú politiku nerobí prezidentka, ale vláda.

Voľby sú tu o pár mesiacov. Môže nastať podobná situácia, akú sme tu už zažili, že premiér a prezident budú navzájom doslova v averzne pôsobiacom vzťahu ako politická dvojica Fico  Kiska?

Osobne si myslím, že je ťažké predpovedať výsledok volieb, ktorý je vo hviezdach. Ľudia sa môžu rozhodnúť a v posledných rokoch sa aj rozhodujú na poslednú chvíľu, lebo nemajú pevnú väzbu na politické subjekty, ktoré kandidujú.

To, čo sa dnes javí ako povedzme najpravdepodobnejší variant, sa môže akokoľvek ešte obrátiť.

V každom prípade si myslím, že nech sa voľby skončia akokoľvek, vzťah premiéra a prezidentky už nebude v takej rovine, ako sme boli v minulosti svedkami. Ukazuje sa, že Zuzana Čaputová nie je natoľko neústupčivá a tvrdohlavá, ako bol prezident Kiska.

Myslím si, že Zuzana Čaputová sa bude vedieť skôr dohodnúť s akoukoľvek vládou, ktorá vzíde z volieb.

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -