Búrlivák Hlina, ktorý zamuroval v pobočke nebankovky ženu, pochodoval za život. Chystám ďalšie akcie, prezradil pre čitateľov PL

0
Alojz Hlina postavil pred Pôžičkárňu múr. (Autor: Radka Turoňová)

Prečo ste tu?

Ja som bol aj v Košiciach. A je to také milé. Som rád, že ľudia v tejto krajine vedia aspoň pre túto vec vyjsť von.

Myslíte si, že je tu viac ľudí z Bratislavy alebo skôr z ďalších častí Slovenska?

Ja som počul taký názor, že sú tu väčšina ľudí z Oravy, takže zaznieva otázka, že prečo to nebolo v Kubíne.

Podporili by ste v parlamente ciele, ktoré pochod presadzuje?

Neviem presne, čo konkrétne myslíte.

Tak jednou z vecí je aj obmedzenie potratov legislatívnou cestou. Zdá sa vám náš potratový zákon príliš liberálny?

Poviem pravdu, neviem, či je príliš liberálny… Oproti zákonu ktorej krajiny?

Tak napríklad oproti Poľsku?

Ticho…

V Poľsku môže byť potrat vykonaný iba v prípade ohrozenia života matky, poškodenia plodu a znásilnenia. U nás je možné vykonať potrat nielen zo socioekonomických dôvodov, ale aj bez udania dôvodu…

Keď to takto formulujete, tak áno. V tom je moc liberálny. Ale viete, dnes je taký deň, že ja by som sa rád vyhol možno aj výčitkám a takémuto politickému komentovaniu. My teraz robíme peknú symbolickú nenátlakovú akciu. Minulý rok bolo 7 500 umelých prerušení tehotenstva a presne toľko stromčekov ideme s Jánom Figeľom zasadiť pri Ružomberku. Mám pocit, že by to mohlo byť také milé. Chceme to robiť každý rok. Samozrejme, dúfame, že tých stromčekov bude menej a menej. Takže aj tie pripomienky, že „už je to len 7 500“ potratov, že sa to prudko znížilo, odmietam. Stále je to veľa.

Ste v poslaneckom klube Kresťanskodemokratického hnutia. Idete s pánom Figeľom sadiť stromčeky. Viete si predstaviť svoju budúcnosť s KDH?

Tak dnešný deň toto (smiech)? Áno, som rád, že sa nám s pánom Figeľom podarilo dohodnúť a že túto akciu robíme. Ale to je bez ohľadu na to, ako veci budú fungovať. A verím, že sa toto sadenie stromčekov stane tradíciou. Aj o rok, aj o dva, a že to bude čoraz menej.

Ste známy svojimi mediálnymi kúskami. Budete sadiť stromčeky. Prednedávnom ste zamurovali vchod pobočky nebankovej spoločnosti v Bratislave. Potom ste pre americký vojenský konvoj vyvesili smerovú tabuľu s nápisom Sýria. Môžeme sa v blízkom čase od vás tešiť na niečo podobné?

Plánov je veľa, plánov je veľa… Upozorniť nejakou tvorivejšou formou na problém v spoločnosti, s tým som nikdy nemal problém. A je to aj dobré, pretože žijeme v takej dobe, keď tlačové vyhlásenie sa číta menej ako nejaká vizuálna akcia. Ale všetko je v línii, nikdy to nie je samoúčelné, že to robíme len preto, aby to bolo, ale aj preto, aby to malo úspech. Takže určite akcie budú.

Koordinovali ste svoju účasť na pochode aj s ďalšími politikmi.

Nie. Ja som tu s rodinou. 

- Reklama -