Beňová pre PL: Čo som mala Kaliňákovi odtrhnúť hlavu?

0
Monika Flašíková-Beňová. (Autor: TASR)

Ako hodnotíte konferenciu?

Hodnotím ju veľmi pozitívne, pretože kolegovia z Nemecka, Rakúska a z Českej republiky ma len utvrdili v tom, ako má vyzerať moderná sociálnodemokratická strana v členskom štáte Európskej únie. Vystúpenia pána Gabriela, Sobotku či pána Drozda súviseli s tým, o čom na Slovensku hovorím už dlhšie. Čo sa týka druhej, pracovnej časti, boli tam naozaj dobré vystúpenia. K tomu, čo sa mi na konferencii nepáčilo, som sa otvorene vyjadrila. Išlo o to, že návrh programových téz bol rozdaný až priamo na samotnej konferencii a diskusia preto nemohla byť dostatočne obšírna. Tá nás ale ešte čaká a bude na ňu dosť času na decembrovom sneme.

Prekvapila vás nejaká z týchto téz?

Nečítala som ich ešte tak podrobne, aby ma nejaká z nich vyslovene prekvapila. Ak ma v nich niečo prekvapí, tak s mojou kanceláriou určite pripravím protinávrhy či pripomienky. V súčasnosti ale ešte neviem zadefinovať, k čomu konkrétne.

Očakávalo sa, že na konferencii sa bude preberať aj vaša súčasná kritika strany. Tá ale úplne neprišla. Ani z vašej strany a ani zo strany Smeru. Prečo?

A v čom neprišla? Povedzte mi konkrétne, čo som nepovedala? Bola som veľmi otvorená a povedala som presne to isté, čo som povedala aj za posledné štyri mesiace.

Konkrétne myslím kritiku ministra vnútra Roberta Kaliňáka a kauzu Bašternák…

A čo som mala prísť k nemu a odtrhnúť mu hlavu? Celé moje vystúpenie som sa snažila ladiť do takého tónu, aký poznám aj z iných konferencií aj mimo Slovenska, kde sa diskutuje konštruktívne a kolegovia si navzájom neodtrhávajú hlavy a nehryzú si do žíl na krku. Povedala som, že sa treba porátať s podozreniami z korupcie a klientelizmu, a nemala som potrebu niekoho konkrétne menovať, pretože tieto kauzy sa netýkajú len jedného ministerstva.

Čo hovoríte na pána Borisa Zalu, ktorý si v strane dočasne prerušil členstvo? Chýbal na konferencii?

Podľa mňa to bolo zbytočné. Konferencia bola naozaj konštruktívna, Boris tam mohol prísť a vystúpiť. Spolu s nami Smer zakladal, takže sa mi nepáči, že si zvolil takúto cestu, ale som človek, ktorý rešpektuje názorovú slobodu a aj to, že sa takto rozhodol.

Myslíte si, že pán Zala bude v Smere chýbať?

To naozaj nedokážem odhadnúť.

A vám ako človeku?

Nemám problém sa s Borisom stretnúť, keďže spolu pôsobíme v Európskom parlamente. Síce pôsobíme v iných výboroch, no keď potrebujeme prebrať otázky, ktoré idú prierezovo cez výbory a týkajú sa všeobecných politických otázok Európskej únie, tak si vždy nájdeme čas na stretnutie.

Na konferencii ste sa vyjadrili, že strana po 17 rokoch zastala. Aké kroky by ste uskutočnili, aby ste ju dostali z tejto stagnácie?

Tým, že nanovo zadefinujeme programové tézy. Mali by sme si povedať, že pred 17 rokmi sme dačo predložili a pripravili, nasledovala veľká ľavicová fúzia a dnes máme rok 2016 a čaká nás rok 2017. Urobme si analýzu toho, čo sa stalo, ako dopadli posledné voľby, kde je náš volič a prečo niektorí voliči odišli od strany a prípadne volili alebo sa pridali k inej strane. Toto je tá analýza, o ktorej hovorím, a na základe nej si pripravme programové tézy. Len ich nerobme z brucha a nechoďme do priestoru, ktorý je už preplnený. Konkrétne mám na mysli konzervatívno-národný či konzervatívno-nacionalistický priestor, pretože ten je preplnený všetkými ostatnými stranami. Smer je v súčasnosti jediná ľavicová strana.

Na konferencii vystúpila aj bývalá europoslankyňa Katarína Neveďalová a otvorila otázku homosexuality. Mala by sa strana Smer venovať aj tejto problematike?

Nemyslím si, že otvorila otázku homosexuality. Otázka homosexuality existuje, odkedy existuje ľudstvo samotné.

Myslím v súvislosti so stranou Smer…

Hovorila o zavedení registrovaných partnerstiev na Slovensku. Pokiaľ viem, Smer je vo vláde, v ktorej ani Most-Híd takúto agendu nepodporuje, a SNS ju dokonca striktne odmieta. Nepredpokladám, že ak by s touto agendou prišiel Smer na zasadanie vlády, že by bola úspešná… Čo na zasadnutie vlády, ani na koaličnom zasadnutí by nebola úspešná.

Myslíte si, že v portfóliu Smeru takáto agenda chýba?

Nie, nemyslím si, že táto agenda chýba v portfóliu Smeru. Podľa mňa chýba v portfóliu celej Slovenskej republiky.

- Reklama -