Beňová: Cítim sa trochu trápne za niektorých kolegov… O čo ide? Čo očakáva od Fica. A čo od Pellegriniho

0
Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) (Autor: TASR)

Ako vnímate dianie v Smere? Peter Pellegrini sa chystá dokončiť Zodpovednú zmenu v Smere svojou kandidatúrou na post predsedu, predseda Robert Fico sa zasa nechystá odísť z funkcie.  

Myslím si, že najlepšou odpoveďou na všetky otázky, ktoré sú na stole, by bolo čo najskoršie zvolanie snemu, kde by sme si  mohli vydiskutovať všetky veci. Je to určite lepšie ako takéto  pochybnosti, ktoré jedna aj druhá strana svojimi vyhláseniami a postojmi vyvoláva v radových členoch strany, ktorí takisto urobili kus práce pre Smer a teraz sa musia len prizerať, čo sa deje vo vrchných štruktúrach. Podľa mňa by bol najlepším riešením snem a to čo najskôr.

 

Pripúšťate aj rozpad strany? Pellegrini sa ambíciami odchodu pri nezvolení netají a má za sebou čoraz viac ľudí.

Tak dramaticky by som to nevidela. Peter Pellegrini aj ostatní ľudia, ktorí sa zaňho postavili, sú dlhoročnými členmi strany. Peter Pellegrini je v strane od začiatku rovnako ako Peter Žiga. Richard Raši opakovane kandidoval za Smer, je dlho vo vedení strany, takže ja by som to videla skôr na nejakú konštruktívnu diskusiu než prezentáciu úvah typu, keď to nebude takto, tak sa rozdelíme. Takto sa zodpovedná politika nerobí. Zodpovedná politika rieši problémy dialógom. Chápem, že na dialóg treba vždy dve strany alebo ochotu všetkých zúčastnených, lenže keď nie je, reagovať hneď vyhlásením “keď nie, tak odchádzame”, nie je šťastné. Ja som presvedčená, že situácia, ktorá je v strane, je zrelá aj na zmeny rôzneho charakteru a mali by byť urobené v diskusii, a nie takto.

Zľava Peter Pellegrini a Robert Fico, dvaja rivali o budúce miesto predsedu strany. Zdroj: TASR

Robert Fico trochu “ožil” v poslednom čase, keď o ňom nebolo veľmi počuť. Napísal aj komentár o tom, či je Slovensko právnym štátom. Čo si o tom myslíte?

Nemám právnické vzdelanie, nemám pocit, že by Slovensko nebolo právnym štátom, vždy som ho obhajovala v Európskom parlamente bez ohľadu na to, kto bol vo vláde, takže ja budem aj teraz Slovensko obhajovať a nebudem hovoriť, že nie je právny štát. Ak dochádzalo k zlyhávaniu, dochádzalo k zlyhávaniu jednotlivých ľudí, ale nie systému. Systém Slovenska je taký, že Slovensko je právnym štátom a ak niektorí ľudia zlyhali, tak treba urobiť rozhodnutia, ktoré týchto ľudí zo systému vyradia, s tým nesúhlasím.

 

Odchod  dlhoročného poslanca Jána Podmanického zo strany po tom, čo založil platformu s poslancom Kérym a poslancami ĽSNS, tiež nebol pre vás zrejme pozitívnou správou. 

Nie je to žiadna platforma. Nevidím platformu, len štyroch ľudí, ktorí sa spolu postavili a na tlačovej konferencii niečo oznámili. Po tom, čo to oznámili, jeden z tých štyroch ľudí odišiel zo strany, za ktorú kandidoval a ktorá mu bola dobrá, keď bola vo vláde. Nevidím žiadnu platformu. 

 

Budúcnosť poslanca Kéryho vidíte ako?

Mariána Kéryho poznám roky, je v Smere takisto od začiatku. Máme spolu korektný vzťah, povedala som mu svoj názor a on mi vysvetlil svoju pozíciu. Povedal, že ho to mrzí a že sa to nebude opakovať, a tým pádom sme si to vyjasnili. 

 

Spolupráca s ĽSNS je teda preňho definitívne pasé?

Určite áno. Dokonca mi povedal, že to ani nemala byť žiadna spolupráca s ĽSNS, že to mala byť tlačová konferencia, na ktorej mali byť prítomní poslanci aj z iných poslaneckých klubov a že to mala byť skôr konzervatívna tlačová konferencia, na ktorej chceli prezentovať uzatváranie predajní v nedeľu. Ja som Mariánovi povedala, že je politicky neprípustné robiť tlačové  konferencie s ľuďmi kandidujúcimi za fašistickú stranu bez ohľadu na to, či sú konzervatívci, alebo nie sú. Všetko sme si vyjasnili.

 

Pred pár dňami poslal Robert Fico list niektorým poslancom a členom predsedníctva strany. Poukazuje v ňom na vnútorné mechanizmy strany, pričom “ich nerešpektovanie, nerešpektovanie iných názorov, natláčanie strany do bezhodnotového liberálneho priestoru a bezhlavé a politicky naivné verejné vyhlásenia, budem považovať za konanie poškodzujúce záujmy Smeru”, napísal Robert Fico v liste. A zmieňuje sa aj o odsúdeniahodnej politickej naivite, ktorá sa stáva súčasťou práce Smeru. Ako sa cítite, keď reflektujete toto dianie v strane?

Cítim sa tak trochu trápne za niektorých kolegov. Musím povedať, že aj pri čítaní tohto listu niektorým kolegom som sa cítila veľmi trápne. Pripomína mi to obdobie normalizácie. Takéto listy sa nepíšu kolegom, ktorí s vami budovali stranu a urobili všetko pre to, aby ste vy boli za tú stranu trojnásobným predsedom vlády. Robert Fico ako keby zabudol, že tu bol celý rad ľudí, ktorí mu vždy podržali chrbát a stáli za ním aj v situáciách, ktoré neboli  jednoduché. Ja som si od Roberta Fica napríklad v minulosti tiež vypočula veľa kritických poznámok a napriek tomu som sa nikomu nevyhrážala ani som zo strany neodchádzala, ani som nerobila taký cirkus, ako v liste urobil on. Očakávala by som od neho väčší nadhľad vzhľadom na to, ako dlho bol premiérom a  je predsedom strany. Od Petra Pellegriniho by som očakávala, že začne viesť dialóg. Nech sa nejako dohodnú a nech prestanú robiť cirkus na verejnosti obidvaja.

 

Zdá sa, že zámer Smeru byť kritickou konštruktívnou opozíciou, sa nejako vzdialil pre vnútorný súboj. Súhlasíte alebo nie?

Myslím, že Smer má teraz úžasnú šancu aj v tejto chvíli s tou obrovskou podporou, ktorú ešte stále má, byť konštruktívnou opozíciou, a áno, namiesto toho sa vybíjame vo vnútrostraníckych súbojoch. Je to veľmi nezodpovedné voči strane samotnej a hlavne voči voličom.

- Reklama -