Baránek pre PL: Rybníček nemôže fungovať ako Kollár alebo Matovič. Do volieb musí ísť s „chlebovými“ témami. S federalizáciou krajiny rozhodne nesúhlasím

0
Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

Čo hovoríte na názov Toska? 

Názov strany je skratkou piatich slov. Ale evokuje to skôr operu Tosca od Giacomma Pucciniho. A tam ani jedna postava vlastne neprežije tie tri dejstvá. Takže z tohto pohľadu je to dosť nešťastný odkaz, pokiaľ to má byť odkaz na operu. Ale to je vyslovene moja špekulácia. Ja sa dosť zaujímam o hudbu, tak preto mi to tak evokuje. Oni možno ani nevedia, že taká opera existuje. Fakt neviem…

Základnou programovou tézou strany je decentralizácia Slovenska a posilnenie právomocí regiónov. Čo si o tom myslíte?

Richard Rybníček je regionálny politik, ktorý sa snaží svoju skúsenosť preniesť do veľkej politiky, čo nemusí byť vždy na škodu. On však zatiaľ toho až tak veľa nepovedal, no ja osobne mám pocit, ako keby chcel federalizovať Slovensko, s čím by som rozhodne nesúhlasil. Na to sme až príliš malá krajina.

Celý tento kantonálny systém je o zmene filozofie štátu, lebo my v strednej Európe nemáme s týmto žiadnu historickú skúsenosť – ani za Rakúsko-Uhorska. Takže by som bol v tomto smere dosť opatrný. Ak som to správne pochopil, celý prenos kompetencií z centrálnej vlády by znamenal, že táto vláda by mala len akési hlavné kompetencie a bola by vlastne federálnou vládou. Je to na dlhšiu diskusiu, no nevidím to ako reálne. Aj vzhľadom na veľkosť krajiny. A tiež Slovensko má na rozdiel od Švajčiarska inú socio-ekonomickú štruktúru.

Silná koncentrácia kapitálu a elít je na západe štátu a smerom na východ je to horšie, pričom sme jednou z európskych krajín, kde sú najvýraznejšie regionálne rozdiely. Toto je špecifikum Slovenska. A toto by mohol byť problém, ako tie peniaze potom prerozdeľovať. Je preto otázne, do akej miery chce ísť pán Rybníček v tej samostatnosti regiónov aj do ekonomickej samostatnosti. Lebo s vyššími právomocami tu musí byť aj ekonomická previazanosť. Alebo že by sa tie dane sústredili v centrálnej vláde, ktorá by ich následne prerozdeľovala? A už je tu chaos. Toto mi je dosť neznáme, akým spôsobom by to chcel nový šéf strany riešiť.

Samotný Rybníček dokonca tvrdí, že VÚC sú skôr príťažou ako prínosom. Súhlasíte s týmto tvrdením?

On musí hlavne dovysvetliť, ako chce nahradiť VÚC, respektíve čo vlastne chce. Lebo z toho, čo zatiaľ povedal, mi to jasné nie je. Povedal doteraz veľmi málo.

A keď sa na to pozrieme celkovo, sú témy ako decentralizácia alebo posilňovanie postavenia regiónov pre domáceho voliča dostatočne atraktívne?

Toto nie sú témy, ktoré mu spravia podporu vo voľbách – toto sú politologické témy. Do volieb musí ísť politik s „chlebovými“ témami, to sa inak nedá. Musíte mať pred voľbami časť agendy, ktorá, takpovediac, skončí v peňaženke voliča. Lebo to je v konečnom dôsledku najsilnejšia motivácia. S veľa vecami, ktoré Rybníček predniesol, môžem súhlasiť. No to sú témy skôr pre think tank.

Richard Rybníček chce zmeniť aj volebný systém. Do NR SR by sa volilo tzv. kombinovaným systémom, čo by znamenalo, že máme dvojkomorový parlament. Je to dobrý návrh? Uvítali by ste takúto zmenu?

Nie je to zlý nápad, no stále to musí byť v jednej komore. Lebo totiž tu je ďalší veľký problém. Na rozdiel od Českej republiky máme jednokomorový parlament. Na zjednodušenie pre čitateľov, u nás druhú komoru parlamentu nahrádza prezident, ktorý má väčšie právomoci ako jeho český kolega. Teraz, keby spravil dvojkomorový parlament na Slovensku, zoberie tie kompetencie prezidentovi a dá ich druhej komore. Lenže prezident je priamo volený a takto volenému prezidentovi prináleží skôr viac kompetencií. Takže toto nie je cesta, ale je teda otázkou, aké kompetencie by mala mať tá druhá komora. Lebo nemôžeme ísť cestou, že si „dovymýšľame“ kompetencie.

Svojich spolustraníkov, respektíve najbližších spolupracovníkov zatiaľ šéf Tosky nepredstavil. Očakávate, že sa v partaji objavia aj nejaké známe tváre?

Sú to len moje hypotézy, takže to neberte ako nejakú bernú mincu. Môžem sa však len domnievať, že chce osloviť časť bývalých štruktúr KDH, prípadne časť bývalých štruktúr SDKÚ. Lebo v Rybníčkovom prípade sa bavíme o tomto politickom priestore. Možno ešte aj niekoho z OĽaNO… Pozitívom takejto strany by mohlo byť, že Rybníček by dal šancu talentovaným ľuďom z regiónov. A nemám na mysli len Trenčín a okolie, ale celé Slovensko. Lebo ten jeden volebný obvod nám spôsobuje aj to, že mnoho schopných ľudí z regiónov sa nieže nedostane do parlamentu, ale ani o nich vôbec nevieme. Pritom tí ľudia tu určite sú. V tomto „povyťahovaní“ schopných ľudí z regiónov by mohol Rybníček urobiť kus dobrej roboty.

Stranu chce Rybníček financovať cez zaslanú transparentnú podporu od fyzických, respektíve právnických osôb. Výška príspevku by bola ohraničená. Ako sa vám pozdáva tento nápad? 

Nie je to zlý nápad, no takto stranu neufinancuje. Alebo inak… Bezpodmienečne bude musieť vytvoriť silné regionálne štruktúry. A na to bude potrebovať veľa peňazí. A aj keď dnes sa dá veľa vecí urobiť vo virtuálnom priestore, jeho strana nemôže fungovať na princípe, ako funguje napr. OĽaNO. Tobôž v takomto zmiešanom volebnom systéme. Naopak, bude musieť vytvoriť fyzické štruktúry, aby ten volič v danom regióne mal kontakt so stranou, respektíve politikom. Toto televízna obrazovka nenahradí. Veď aj americkí prezidentskí kandidáti chodia po celej Amerike a potriasajú si s bežnými ľuďmi rukou. A to nie preto, že by sa im nejako extra chcelo. Vedia ale, prečo to robia. Lebo volič si povie ´áno, on tu bol a videl som ho naživo´.

A v prípade strany, ktorú chce Rybníček vytvoriť, je toto o to dôležitejšie. Ale na to treba ozaj dosť peňazí. Aj lacno dokážete urobiť stranu. Napríklad takú, akú má Boris Kollár alebo Matovič. Lebo tieto strany nemajú po Slovensku štruktúry. Na to im stačia sociálne siete, internetové stránky a aktivisti na sociálnych sieťach. Ale v Rybníčkovom prípade musíte mať po celom Slovensku kancelárie, členov a minimálne dvoch ľudí zodpovedných za chod agendy v danom meste.    

- Reklama -