Baránek: Fico má stále omnoho viac možností znepríjemňovať život Pellegrinimu ako naopak

0
Odchádzajúci premiér Robert Fico (vľavo) a Peter Pellegrini - poverený zostavením novej vlády (Autor: TASR)
Expremiér Robert Fico sa aj po sneme strany Smer-SD znova vyjadril, že spolu so stranou nikam neodchádzajú a prešiel doslova do protiútoku, ktorý bol nevídaný v čase, keď bol ešte premiérom. Je to zmena taktiky Smeru alebo Fico iba cíti, že môže teraz kritizovať svojich oponentov viac a tvrdšie? 
 
Myslím si, že to nesúvisí s tým, že už nie je premiérom. Skôr s tým, že viac-menej vynútene odišiel z premiérskeho postu. V tom by som videl prapríčinu jeho postoja. Opozícia, samozrejme, k tomu výdatne prospela, ale u Fica pri jeho správaní sa a komunikácii nerozhoduje, aký post zastáva. Či už je poslancom národnej rady, alebo bol premiérom, nikdy si nedával v tomto smere servítku pred ústa a príkladov je dosť. 
 
Fico oznámil, že chce byť šéfom poslaneckého klubu strany. Doslova povedal, že chce poslanecký klub trošku rozbehnúť a vyhrať parlamentné voľby. Smer má stále najväčšiu voličskú podporu, ale tá podľa prieskumov klesá. Podarí sa to Ficovi zvrátiť? 
 
Či sa mu to podarí, to sa nedá povedať. Parlamentné voľby budú o dva roky, ak berieme do úvahy riadny termín. Či budú predčasné, to neviem. Bude to závisieť aj od momentálnej situácie v Smere a od preferencií strany. To, že bude Fico predsedom poslaneckého klubu, je logické, lebo keď sa ako expremiér už dostal do parlamentu, tak bude aspoň predsedom poslaneckého klubu, aby si udržal aký-taký status. Rozhýbať poslanecký klub Smeru to môže, ale politika sa nerobí len v parlamente, robí sa najmä vo vláde a bude preto dosť rozhodujúce, ako sa podarí prepojiť zvýšenú aktivitu poslaneckého klubu s činnosťou vlády. 
 
Ako vnímate správy o údajnom rozpore medzi Petrom Pellegrinim a Robertom Ficom, o ktorom sa začína hovoriť v rámci Smeru. Nie je tento stav zvláštny, keď predseda najsilnejšej politickej strany nie je už zároveň premiérom?
 
Fico má stále omnoho viac možností znepríjemňovať život Pellegrinimu ako naopak, pretože Fico má v Smere stále silnú pozíciu. Je to podobné, ako keď bola Iveta Radičová premiérkou a predsedom SDKÚ bol „Miki“, teda Dzurinda. Formálne je Pellegrini premiérom, ale túto situáciu by som prirovnal k situácii v Rusku, keď bol Medvedev prezident a Putin premiér, ale krajinu riadil Putin. Bola to len striedačka kvôli ústave a Fico si to zrejme predstavoval podobne. Pokiaľ si chce teda Pellegrini zachovať svoju vnútornú integritu a autoritu, tak je logické, že sa dostane s Ficom do konfliktu. Potom môže nastať vrenie v Smere, aj keď má Fico v strane silnú pozíciu. Pellegrini však tiež nie je osamotený. Môže to predznamenávať problémy v Smere. Zaujímavé bude sledovať, či sa to premietne aj do poslaneckého klubu. 
 
Proti predsedníctvu strany Smer sa v podstate postavil už aj exminister Marek Maďarič, ktorý vyzval na obmenu vo vedení. Nie je aj to dôkazom, že Smer sa už teraz delí vo vnútri strany? 
 
Dôkaz určite nie. Môžu to byť náznaky istých pnutí a procesov, ale určite by som nepredbiehal ani netvrdil, že prichádza k štiepeniu. Jednotliví hráči sú si veľmi dobre vedomí, že Smer je stále najsilnejšia politická strana a toto má určite úlohu aj v tom, keby chceli ísť do súboja, pretože to, že je Smer najsilnejšou politickou stranou im prináša obrovské výhody. Preto bude akýkoľvek súboj  limitovaný týmto. Ak by došlo k ďalšiemu prepadu, tak by sa situácia zmenila a to ukážu aj komunálne voľby. 
 
Vydrží podľa vás táto vláda do riadnych volieb pri opakovanom volaní opozície po predčasných?
 
Bude to závisieť od vývoja v Smere. Ak sa podarí úpadok preferencií zastabilizovať a prípadne ich pozdvihnúť, tak predčasné voľby nebudú. Pre nich je, samozrejme, lepšie, aby predčasné voľby neboli, aby mali dostatok času na kupovanie si voličov rôznymi balíčkami a zvýhodneniami. 
 
Vláda oznámila v tejto súvislosti ďalší sociálny balíček v hodnote až pol miliardy eur a ekonómovia  tvrdia, že to je na celom svete bežná taktika, ako „zalepiť“ ľuďom oči. Je to podľa vás tak? 
 
Môže to tak byť jasné, veď daňové zaťaženie u nás je veľmi vysoké a je jasné, že sa im ľahko rozdáva z niečoho, čo nie je ich a čo majú zásluhou neúmerného zaťaženia najmä strednej vrstvy. Už by som privítal opatrenia, ktoré by posilnili strednú vrstvu, najviac doplácajúcu na ich sociálne balíčky.
 
Či už budú riadne, alebo predčasné voľby, poslanec Ľubomír Galko (SaS) vylúčil národniarov z povolebnej spolupráce: My to musíme po najbližších voľbách dať nielen bez Smeru a ĽSNS, ale aj bez SNS. SNS v reakcii uvádza, že o spoluprácu nikdy záujem nemala. Bola však podľa vás takáto spolupráca niekedy vôbec predstaviteľná? 
 
Aj v politike sa hovorí, nikdy nehovor nikdy. Takéto predčasné vyhlásenia nie sú na nič dobré. Sú to  len také slovné prestrelky a vzájomné vymedzovanie sa, lebo keby sme to dnes zobrali vážne, kto všetko by s kým nemohol spolupracovať, tak asi by žiadna koalícia po voľbách nevznikla. 
 
Novou ministerkou vnútra sa stala Denisa Saková, bývalá tajomníčka rezortu a blízka spolupracovníčka Roberta Kaliňáka. Podľa Roberta Fica je to profesionálka. Opozícia o Sakovej hovorí ako o Kaliňákovi v sukni. Čo na to hovoríte vy? 
 
Myslím si, že obe tvrdenia sú pravdivé. Je to skutočne Kaliňákova predĺžená ruka alebo teda Kaliňák v sukni, ale je to tiež odborníčka. 
 
Premiér Peter Pellegrini a nová ministerka vnútra Denisa Saková sľubujú, že Policajný zbor povedie dočasne niekto, koho verejnosť príjme. Viete si niekoho takého predstaviť, keď vezmeme do úvahy, že Sakovú kritizujú za to, že roky úzko spolupracovala s Robertom Kaliňákom? 
 
Na to, aby bol prijatý verejnosťou, by to musel byť človek, ktorý je všeobecne známy a má vysoký morálny kredit a to som zvedavý, kde takého človeka nájdu. Môže to totiž byť človek s vysokým morálnym kreditom, ale pokiaľ ho nepozná, ťažko ho verejnosť prijme. Respektíve môže, ale iba na základe životopisu. To sú také prázdne reči determinujúce niečo, čo môže a nemusí byť. Musel by to byť odborník na bezpečnosť a políciu s vysokým morálnym kreditom a veľa takých bývalých policajtov alebo odborníkov, ktorí by navyše vyhovovali Smeru, nie je. 
 
Veliť polícii bude dočasný policajný prezident len dovtedy, kým sa podľa novelizovaného zákona nezvolí nový. O kandidátoch však už nerozhodne minister, ale komisia a po nej výbor pre obranu a bezpečnosť NR SR, ktorý vyberie jedno meno a minister ho len menuje. Nie je to okresanie právomocí ministra? 
 
To je úplne zlý postup v tejto situácii, ktorý sa im môže vypomstiť a aj sa vypomstí, pretože policajný prezident musí v prvom rade mať absolútnu dôveru ministra. Takto inštalovaný policajný prezident je nezmysel. Pokiaľ má mať minister zodpovednosť za rezort a navyše silový rezort, v ktorom je jasná hierarchia, tak je nezmysel mu takýmto spôsobom vnútiť policajného prezidenta. To je úplná hlúposť a je to zle. 
 
Nemci sa pýtajú, či sa Slovensko podieľalo za éry Roberta Kaliňáka na odvlečení vietnamského podnikateľa vietnamskou tajnou službou z Berlína do Vietnamu. Kaliňák poprel, že by sa slovenská strana na niečom takom podieľala. Čo si o tomto prípade myslíte? Môže to poškodiť reputáciu Slovenska vo svete, aj keby to nebola pravda?
 
Toto sú veci, ktoré sa vo svete dejú. Nehovorím, že bežne, ale takéto veci sa skrátka dejú. Náhodou jedna z nich vyplávala a skôr je to amaterizmus, že sa to dostalo na verejnosť. Ak by to teda bola pravda. Nemôžeme sa samobičovať za niečo, čo robí množstvo krajín po celom svete. To by sme museli odsúdiť Izrael za to, že uniesol z Argentíny Eichmana, USA by sme museli odsúdiť za to, že zabili Usámu bin Ládina, lebo to urobili na pakistanskom území bez súhlasu tamojších úradov atď. Zámerne spomínam príklady, kde zohrávajú úlohu tajné služby a silové zložky. Takýchto prípadov sa deje vo svete pomerne veľa, aj keď o nich väčšinou nevieme. Kto má v tomto prípade pravdu, neviem.
 
- Reklama -