Arabská jar odštartovala migráciu a umožnila vznik kalifátu. To sú výsledky snáh USA o demokratizáciu krajín, ktoré o to nestoja. Generál Blaško se rozohnil

0
Český generálmajor v zálohe Hynek Blaško (Autor: Archív HB)

Minulý víkend zaútočili USA, Veľká Británia a Francúzsko na Sýriu. Išlo o veľmi obmedzený úder, odvetu za údajný chemický útok. Prezident USA Donald Trump odkázal Emmanuelovi Macronovi, že záujmom USA je čo najrýchlejšie stiahnutie vojakov zo Sýrie a že ďalší útok už nebude. Zdôvodňovali podľa vás dôkazy útok?

Vyšetrovanie zatiaľ neprebehlo a tých pár šotov natočených bohviekým a bohviekde nepovažujem za dôkaz, ale Rusko už obvinili z manipulácie s dôkazmi. Niečo tu nehrá a hlavne nevychádza scenár vyprovokovania konfliktu s Ruskom, pretože prezident Putin sa prejavil ako rozvážny človek a uvedomil si, čo by znamenalo splniť hrozbu odvetného úderu.

Na Západe mnohí tvrdia, že spomínaný úder bol slabý a Donald Trump prenecháva Blízky východ Rusom a Iránu. Podľa českého europoslanca za ODS Jana Zahradila má Sýria funkciu náhradného bojiska medzi USA a Ruskom… Dá sa to takto interpretovať?

Ak by to tak bolo, prečo sa po útoku prezident USA vyjadril, že záujmom USA je čo najrýchlejšie stiahnutie vojakov zo Sýrie? Že by to bola obrana pred možnou ďalšou blamážou?

Prezident Českej republiky Miloš Zeman útok v Sýrii odsúdil. Označil ho za „kovbojskú akciu“ a „hlúposť Západu“, pretože útok proti akejkoľvek krajine môže byť vedený len so súhlasom Bezpečnostnej rady OSN. Udrel klinec po hlavičke?

Som presvedčený, že pán prezident to vyjadril veľmi jasne a pregnantne. Nemám čo dodať.

Miloš Zeman zároveň tvrdí, že Západ úplne nezmyselne „rozvŕtal“ Blízky východ. Spomenul inváziu do Iraku a podporu povstalcov v Líbyi, obe operácie označil za nezmysel. Podľa neho znamená zasahovanie do Sýrie tretie opakovanie tej istej chyby. Má v tomto prípade pravdu?

Aj v tomto prípade vyjadril to, čo si normálne uvažujúci ľudia myslia. Sýria pripomína Irak. Všetci vykrikovali, že Saddám Husajn má zbrane hromadného ničenia, a potom sa ukázalo, že mal veľký prd, ale účel bol dosiahnutý. Krajina rozvrátená, v chaose. A čo taká arabská jar, ktorá odštartovala migráciu a umožnila vznik kalifátu? To sú výsledky snáh USA o demokratizáciu krajín, ktoré o to nestoja a navyše sú tam, kde Európa už bola, v stredoveku, takže ich ani nemožno demokratizovať.

- Reklama -