Ak by bol môj syn gej? Nevadí! Tvrdí pražská primátorka, ktorá chce svadby a adopcie detí homosexuálmi

0
Čelo 35-tisícového davu s primátorkou Krnáčovou a českými osobnosťami (Autor: Marek Kravjar)

Ako vnímate tohtoročný Prag Pride?

Bol to veľmi pekný zážitok. Nie som prvýkrát na tomto pochode a už od začiatku, čo sa Pride organizoval, som bola pri tom. Môj bývalý kolega z Transparency International Czeslaw Walek (pozn.red. organizátor Prag Pride) ma požiadal, aby som prišla a ja som prišla.


Ako ste sa cítili v čele 35-tisícového davu?

Bola to veľmi silná energia. Veľmi pozitívna demonštrácia spolupatričnosti. Dúfam, že si ľudia uvedomili, že keď je niekto iný, tak to neznamená, že je iný. Je to taká výzva k väčšej tolerancii toho, že nie všetci sme sa narodili rovnakí.  Je dobré, že sme sa dokázali zjednotiť v tak veľkej mase a demonštrovať, že je to pre nás dôležité, aby celá spoločnosť na to hľadela ako my.

V dave bolo vidieť aj niekoľko odporcov pochodu. Na rozdiel od Slovenska tu ale nikto nehádzal svetlice, kamene alebo vajíčka.

Praha je iná. Praha je veľmi otvorené a liberálne mesto a ja dúfam a najmä urobím všetko pre to, aby aj takou ostala. Aj Praha si predsa len potrebovala v minulosti vydobyť toto postavenie a nebolo to vždy jednoduché. Minulý rok sme mali narušenia pochodu, ale tento rok to dopadlo dobre, čo mi potvrdila aj polícia.

Vyčítajú vám kolegovia z radnice či strany vašu angažovanosť pre práva homosexuálov?

Zatiaľ mi to nevyčítal nikto, ale možno sa niekto taký objaví. Je to ale môj názor a ja si za ním stojím, pretože to je oblasť ľudských práv a ľudské práva by nemali byť pošliapané.

Myslíte si, že Česko je pripravené na manželstvá homosexuálov a adopcie detí homosexuálnymi pármi?

Ja chcem tomu veriť, že áno. Pred niekoľkými týždňami manželstvá rovnakopohlavných dvojíc boli povolené najvyšším súdom v Spojených štátoch amerických. Ak hovoríme, že sme stredoeurópska liberálna krajina, ktorá je otvorená aj cudzincom a iným myšlienkam, tak si myslím, že je to prirodzený proces, aby sme tolerovali aj to, že sa budú môcť vziať rovnako orientovaní ľudia a možno aj adoptovať deti.


Vy ako žena, matka, ako by ste reagovali, ak by za vami prišiel syn a povedal, mami, som gej?

Práve počas pochodu som hovorila Czeslawovi, že keď boli moji chlapci štrnásť – pätnás roční, tak som im povedala: Chlapci, ak by ste náhodou pociťovali nejakú odlišnosť v sebe, ak by ste si mysleli, že sa vám páčia chlapci, tak mi to kľudne povedzte. Všetko je v pohode a nič sa nemení. Takže ja s tým nemám vôbec žiadny problém. Sú to predsa moje deti a žiaden rodič nemôže odhodiť svoje dieťa len preto, že je iné.

Ste pôvodom zo Slovenska, teda isto sledujete aj slovenskú politiku. Ako vy vnímate postoje našich politikov k týmto témam?

Neviem, či niekto môže definovať, čo v súčasnej dobe rodina je. Či je to muž a žena a deti. Myslím si, že svet sa vyvíja veľmi dynamicky a sú rôzne podoby rodiny. A toto by mali tiež tolerovať a neupriamovať sa len na ten monotematický výklad rodiny. A to, že sme schopní tolerovať inakosť, nás robí aj lepšími ľudmi. A že to slovenskí politici nereflektujú, možno im treba dať viac času.

Takže slovenská spoločnosť na to ešte nie je pripravená?

Ja tam už strašne dlho nežijem, a preto nemôžem posudzovať to, či slovenská spoločnosť je alebo nie je pripravená. Len dúfam, že sa celá spoločnosť, po celom svete, troška spamätá, lebo toto nie je ojedinelý problém, s ktorým v súčasnej dobe bojujeme. Je to aj migrácia, je to aj akceptácia iného názoru, naučiť sa načúvať jeden druhému. To by nás malo posúvať dopredu. Viem, je to ťažké, ale o to sa musíme pokúsiť a nesmieme sa vzdať.

Ste primátorkou hlavného mesta, máte svoje postavenie v strane ANO. Budete vplývať na svojich straníckych kolegov a lobovať za uzákonenie manželstiev pre páry rovnakého pohlavia?

Ako primátorka samozrejme na to nemám legislatívny vplyv, ale pokiaľ sa na mňa obrátia kamaráti a aktivisti v tejto oblasti, tak určite sa od nich neodvrátim a nepošlem ich preč. Práve naopak, budem podporovať ich ambície.

- Reklama -