A TERAZ SI TO VYPIJETE Ak chcete byť štátnikmi, toto musíte zmeniť. Drsný, ale úprimný odkaz obchodného manažéra politickej elite

0
Matúš Molnár. (Autor: archív M. M.)
Čo by mali politici robiť a čo robia?
 
Politici ako zástupcovia ľudu by mali v prvom rade zastupovať ľud. To znamená, nerobiť to, čo ľud chce, ale to, čo pokladajú za správne a štátnické. Človek sám osebe nevie, čo chce. Národ už tobôž nie. Každý je politikom doma pred TV rovnako, ako je každý trénerom pred majstrovstvami sveta. To, samozrejme, z nich nerobí profitrénerov alebo politikov. Rovnako ako politici nevedia profesionálne murovať, strihať vlasy alebo operovať ľudí. Cesta populizmu, pseudopočúvať národ a hovoriť mu, čo chce počuť, je cesta, ktorá nemá v politike žiadne miesto. A nie je nič horšie ako ostať za pekného a nemať názor. Toto robia politici na Slovensku. A čo by mali robiť? Byť štátnikmi. Byť nestranní. Mali by mať jasnú víziu, kam nasmerovať tento štát. Mali by mať super nápady, byť kreatívni. Mali by byť odvážni a nebáť sa presadzovať nepopulárne riešenia. Mali by byť skvelí rečníci. Mali by byť výborní učitelia, ktorí vysvetlia ľudu polopatisticky, prečo je to a to riešenie pre krajinu a spoločnosť to najlepšie. Mali by byť otvorení novým možnostiam. Nemali by sa báť a nemali by kradnúť.
 
Čo ľudí na Slovensku najviac trápi?
 
Žijeme v geolokalite, kde sa ľudia budú sťažovať vždy a na všetko. Že nám zdochla koza. Že susedovi zdochla koza, čo nás síce teší, ale aj tak to vnímame ako niečo negatívne. Že nie sme hviezdy zo Superstar, a keď už aj sme, tak že to nie je to, čo sme si predstavovali. Sme malý národ a tá malosť z nás trčí ako slama z uší. Dostali sme sa do štádia, kde sme dlhé roky túžili po západnom svete. Kde sa každý bude kúpať v peniazoch, kde si každý cestuje, kde chce, kde nemusí čakať na banány v rade a rifle si už nebude musieť kupovať v tuzexe za bony. Boli sme ako vred, zavretí a čakali sme, kedy to praskne. On praskol a my sme vyleteli obrovskou rýchlosťou vpred. Neprešli sme si pomalým vývojom, ale snažili sme sa dobehnúť zameškané. Každý chcel mať hneď veľa peňazí a piť malibu na jachte. Ale takto to reálne nefunguje. Človek by mal byť stotožnený s tým, čo je a čo robí. Čašníčka by mala byť rada, že je čašníčka, pretože ju tá práca baví. No po pár návštevách pohostinných zariadení zistíte, že to nerobí preto, že ju to baví, ale preto, že potrebuje peniaze, ktoré síce dostáva, ale je ich žalostne málo. Potom je frustrovaná, že nemá malibu na jachte, a dáva vám to pocítiť pri stole. Najviac nás trápi to, čo nikdy nebudeme mať, lebo nevieme prijať samých seba. 
 
Čo by ste politikom odkázali?
 
Pre dobro tejto krajiny, vzdajte to a odstúpte. Neukazujete nám žiadny smer, nevytvorili ste žiaden most, ba práve naopak, chytili ste sa do vlastnej siete. Kde slovo „národná“ má momentálne väčšiu hodnotu ako demokracia. Kde slovo strach prevláda nad bojovnosťou. Čo ste to, pýtam sa, za „politikov“, ktorí sa boja „vreca zemiakov“. Ak sa bojíte vreca zemiakov, nemáte nič z toho, čo som povedal a čo by politik mal mať. Ak to teda nemáte, nemáte čo robiť v politike. 
 
Ako sa pozeráte na prácu súčasnej koalície a jej predstaviteľov? Čo si o nich myslíte?
 
Myslím, že to už bolo všetko povedané. Ako by som chcel, aby sa správal štátnik, tak sa teraz zachovám ja. Vnútorné invektívy na adresu daných pánov si nechám pre seba a skôr sa budem snažiť ľudí naviesť na smer, ktorý pokladám za správny a prospešný pre tento štát. Myslím tým EÚ.
 
A čo hovoríte na opozíciu?
 
To isté, čo na prácu súčasnej koalície, len v obrátenom garde. Táto šachová partia bola od začiatku zahratá veľmi zle, a preto sa v nej aj zle pokračuje. Ak biely hráč v šachu začne hrať neobvykle, čierny hráč tiež pokračuje v hraní neobvykle, preto súčasný stav nedávam za vinu opozícii. Čo jej však už môžem dať za vinu, že sa nechala zviesť po tejto ceste.
 
Váš názor na aktuálnu kauzu Bašternák?
 
Totálne dno, resp. ak sme si pri predchádzajúcich kauzách mysleli, že sme na dne, touto kauzou sme to dno prebili. To, že sa kradne a kradlo sa v minulosti aj viac, nie je ospravedlnenie tejto kauzy. Je to niečo, čo nemá čo hľadať v politike nikdy a nikde. Prečo sa potom táto kauza ospravedlňuje tým, že sa kradlo aj predtým a viac? Absolútny nonsens. Túto kauzu však povýšili do novej kategórie. Keď sa aj zistilo pochybenie, sedieť pôjde človek, ktorý to pochybenie, a síce nelegálnou cestou, ale predsa, našiel. Chvalabohu, za prezidentské amnestie. Človek, ktorý je za toto zodpovedný, dostáva v kúte jednu ranu za druhou a odmieta padnúť. Hecuje sa, koľko vydrží, že je Rocky Balboa, že nepadne. Rozdiel je v tomto prípade iba v tom, že on nie je žiaden klaďas.
 
- Reklama -