“Homofób roka” Chromík z Aliancie za rodinu pre PL.sk: Nehovorili sme, aby niekoho stiahli z kože. My sme si to však zažili

0
Anton Chromík (Autor: SITA)

Za posledný rok ste sa stali mediálne známou osobnosťou, ako to ovplyvnilo váš osobný život?

Hovorieva sa, svetská sláva poľná tráva, táto štipka rozumu vie stačiť na to, aby som sa ako človek nezmenil. Oveľa viac však bojujem o to, aby som mohol robiť slobodné rozhodnutia.

Neuškodili vaše aktivity v rámci AZR vašej advokátskej kariére?

Ak by ma zaujímala odpoveď na túto otázku, nikdy by som nešiel do obrany rodiny a manželstva. Dôležité pre mňa je to, či je to dobré, alebo zlé. Podľa toho sa rozhodujem, či vezmem  prípad, alebo sa zapojím do niektorej aktivity. A doposiaľ som nehladoval ja ani moje deti, takže som so svojou advokáciou spokojný.

Ako zahýbalo s členstvom a aktivitami AZR nakoniec neplatné referendum?

Výborne, ľudia sa angažujú ďalej, a prípady ako rozhodnutie Najvyššieho súdu v USA, rozhodnutie Oliari vs Taliansko a írske referendum len potvrdzujú, že bol najvyšší čas na referendum. Ľudia dostali možnosť prejaviť svoj názor a to je vždy dobré.

Ako ste financovaný?

Z drobných darov našich dobrodincov zo Slovenska. Nie sme prilepení na žiadnych grantoch zo štátu či finančných skupín.

Môžete ozrejmiť vzťah medzi AZR a americkou konzervatívnou kresťanskou organizáciou Alliance Defending Freedom?

Oslovili nás pred referendom. Alliance Defending Freedom je právnická organizácia tretieho sektora a napísala Amicus brief (teda podporné stanovisko), keď dal pán prezident Kiska podanie našich otázok na Ústavný súd. Ich právnik Roger Kiska mal v tom čase tlačovú konferenciu v tejto veci. Pokiaľ viem, zastupujú viacero prípadov pred Európskym súdom pre ľudské práva. 

Ako by sa rodinná politika na Slovensku mala podľa vás zmeniť?

Rodina v súčasnosti nie je centrom politiky. Je príveskom, skoro posledným príveskom ministerstva, kde je na prvom mieste práca, potom sociálne veci a na koniec rodina. Preto sa rodina vníma viac cez problémy, nie ako riešenie. Chýba podpora rodín aj vízia zastavenia demografickej smrti národa. Čína prišla na to, že ich politika jedného dieťaťa ich zničila, rozkývala generačné váhy, pomer medzi pohlaviami, a nasleduje starnutie obyvateľstva. Ľudia chcú mať deti, ich želanie sa im však nedarí naplniť.

V čom je podľa vás vládny akčný plán pre LGBTI ľudí zlý?

Je toho veľmi veľa, pozrite si to na portále podpisem.sk. Ide o silne kontroverzný dokument, kde sa plán pridáva k najradikálnejšiemu manifestu požiadaviek LGBTI lobby (k Jogjakartským princípom) a ktoré  boli odmietnuté aj OBSE.

Tvrdíte na svojej webovej stránke, že nepochopiteľným pre vás zostáva plánované rozširovanie trestnosti ústnych prejavov pre tzv. homofóbne a transfóbne prejavy. Môžete toto tvrdenie rozviesť? 

Plán chce zaviesť  trestnosť ústnych prejavov. Na takéto obmedzenie slobody prejavu existujú vždy vážne okolnosti, napríklad holokaust, prenasledovanie pre vieru. Ide o silne antihumánne režimy, ktoré musia byť odsúdené. Na Slovensku sme tolerantní k homosexuálne cítiacim osobám. Nemusíme súhlasiť s ich životným štýlom, ale  ubližovanie vieme odsúdiť. Tu ide o kriminalizáciu názorov a ako “homofób roka 2015”, viem o čom hovorím. Bohužiaľ, nikoho z druhej strany netrápi, ako vedia nálepkovaním ublížiť. Pritom tu nikto z Aliancie nenosil tričko JBM na… (odporcovia referenda rozvešali bilbordy s nápisom JBM Alianciu za RDN, pozn. redakcie), nehovorili sme, aby niekoho stiahli z kože a pod. My sme si to však zažili a bolo ešte horšie. A potom tu príde niekto a  žiada špeciálnu úpravu trestnosti prejavov len na tých druhých, nie na seba, samozrejme.

Mnohých zaujímajú vaše politické ambície a sympatie. Povedali ste v minulosti, že neplánujete vytvárať politickú stranu, platí to aj naďalej?

Chceme ovplyvňovať politikov, aby si vážili názory svojich voličov, ak tak budú robiť, nepotrebujeme robiť ich prácu.

Ktoré politické strany sú podľa vás na strane rodiny, a ktoré, naopak, nie?

Na strane rodiny sú všetky tie, ktoré vedia povedať jasné slovo, ako budú hlasovať a vedia sa zastať rodiny, manželstva a detí bez zbytočných úhybných manévrov a podľa týchto slov budú robiť politiku pre rodiny.

Uznávanie homosexuálnych manželstiev je vo svete trendom. Len v roku 2015 homosexuálne manželstvá uznali USA, Írsko, Fínsko, Luxembursko, Slovinsko. Neobávate sa, že história nie je na vašej strane?

Myslím, že svet nie je USA, vo väčšine sveta toto nie je trendom, práve naopak. Oveľa viac krajín v posledných rokoch zakotvilo manželstvo muža a ženy do svojich ústav. História je na našej strane, pretože opak v dlhodobom horizonte nie je životaschopnou alternatívou.

Prezradíte, čo má AZR v pláne najbližšie?

Pracujeme na mnohých veciach, jedným z nich boli návrhy opatrení family mainstreamingu pre politické strany, chceme, aby si rodiny mohli dovoliť mať viac detí. Chceme, aby sa politici vyjadrili, či to s rodinou myslia vážne a ako budú hlasovať v dôležitých veciach. Ako chcú pomôcť rodinám a budovať prorodinnú kultúru.

- Reklama -