Toto by nikto nečakal. Smerák na pódiu vedľa kádeháka, kádehák vedľa exkomunistu, teraz národniara a došiel aj kandidát Mosta-Híd. A toto ich spojilo

0
Michal Horský, politológ a publicista (Autor: Veronika Žilková)

Michal Horský je uznávaným politológom, ktorý pravidelne hodnotí politické dianie na Slovensku a je jedným z najčastejšie citovaných politických analytikov. Jeho publikácia s názvom Politické hry detailne opisuje vývoj na politickej scéne za posledné roky a začína sa udalosťami, ktoré viedli k pádu vlády v roku 2012, až do súčasného predvolebného obdobia.

Totálny amaterizmus či detské hry?

Na otázku, prečo dal knihe názov Politické hry, politológ odpovedá: „U veľkej väčšiny čitateľov evokuje tento názov starorímske príslovie chlieb a hry, ktoré sa viaže k politike. Ale ja sa v tých rozhovoroch z posledných rokov, ktoré sú súčasťou knihy, snažím poukázať aj na to, že spôsob robenia politiky našich politických elít je často taký paradoxný, že buď ide o totálny amaterizmus, alebo sú to detské hry,“ vyjadril sa autor knihy Michal Horský a dodal, že tento spôsob tvorby politiky občania ťažko znášajú, pretože to nepovažujú za pravú hodnotovú demokratickú politiku.

Väčšina politikov je nepoučiteľná

Politológ vysvetlil, čo ho viedlo k napísaniu ucelenej publikácie. „Aktívnej publicistike sa venujem posledných desať rokov. Uvedomil som si, že rozhovory, ktoré som za ten čas poskytol pre médiá, majú stále svoju platnosť, trvácnosť a sú pravdivé, tak som sa rozhodol za pomoci mojich spolupracovníkov vydať túto knihu,“ povedal pre PL.sk politológ a jedným dychom dodal, že väčšia časť našich politických elít je nepoučiteľná, politici opakujú tie isté chyby, a preto je dobré, že občan si môže dnešný stav na politickej scéne porovnať s tým, „ako som to videl ja pred piatimi rokmi“.

Súčasťou knižnej publikácie Politické hry je aj rozhovor, ktorý politológ Michal Horský poskytol pre Parlamentné listy 21. 9. 2015. „Nádej nám vždy ostáva. Aj takto vidím budúcnosť Slovenska v odpovediach na otázky, na ktoré som odpovedal v rozhovore pre parlamentnelisty.sk.“

Podľa Michala Horského je jednou z najväčších chýb politických strán to, že iba zriedka vznikajú zdola, teda z pocitov ľudí. „Politici často zakladajú strany ako svoje vlastné eseročky. Keď ju opustí zakladateľ strany, tak sa nevie pozviechať,“ myslí si politický analytik. Ako príklad uviedol Mečiarovo HZDS či Dzurindovu SDKÚ. Politológ sa ďalej vyjadril, že na Slovensku je málo strán, ktoré sú skutočne etablované. Podľa neho sú to predovšetkým tie, ktoré apelujú na sociálne, náboženské či národné témy. „Niektoré z tých strán vyzerajú ako z 19. storočia a niektoré z nich už možno predbiehajú aj 21. storočie,“ doplnil.

Bizarná štvorka

Knihu uviedli do života hneď niekoľkí predstavitelia politických strán. Politológ si vybral štyroch politikov zo strán, ktoré majú podľa neho „nejaké idey“. Za vládnu stranu Smer krstil knihu minister obrany Martin Glvač, za kresťanských demokratov zase bývalý predseda strany a najmä neúspešný kandidát na prezidenta Pavol Hrušovský, za Most-Híd Ivan Švejna a bizarnú štvoricu uzatváral bývalý komunista a po revolúcii hneď nacionalista, dnes podpredseda SNS Anton Hrnko.

„Krstní otcovia“ sa vzácne zhodli na tom, že vznik takejto knihy je pre spoločnosť veľkým prínosom aj napriek tomu, že s niektorými názormi politológa nesúhlasia.

Glvač: Od Michala Horského som dostal poza uši

„Vo vrcholovej politike som štyri roky a od politológa Michala Horského som v jeho komentároch už viackrát dostal poza uši. Ale som rád, že táto kniha vznikla. V mnohých veciach sa nezhodneme, môžeme o nich polemizovať, ale aspoň to otvára priestor na diskusiu,“ povedal jeden z krstných otcov, minister obrany Martin Glvač.

Hrnko: Aj keď má iné názory, vážim si ho

Národniar Anton Hrnko si zaspomínal na časy, keď sa zoznámil s Michalom Horským. „S pánom Horským som sa zoznámil na začiatku 90. rokov. Bolo to obdobie, keď sa delili peniaze, majetky a idey. Aj keď mal iné názory ako ja, vždy som si ho vážil,“ vyjadril sa.

Hrušovský: Knihu by som premenoval

Bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský má podobný názor ako jeho predrečníci. „Ja by som túto knihu nenazval politické hry, ale politické konšpirácie. S mnohým, čo Michal napísal, sa dá súhlasiť, polemizovať, ale aj nesúhlasiť,“ skonštatoval Hrušovský.

Švejna: Jeho komentáre majú hlavu aj pätu

Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna sa vyjadril, že Michal Horský je pre neho politológom, ktorý stojí na čele politických analytikov. „Jeho komentáre majú hlavu a pätu,“ dodal.

Víťazi a porazení

O víťazoch a porazených, férovom, ale aj nečisto vedenom politickom zápase v posledných rokoch, ako ich videl a hodnotil politológ Michal Horský. Politika je neustála hra o moc a možnosť slúžiť verejnému blahu. Obvykle si pamätáme jej víťazov, ale nezabúdame ani na tých, ktorí v nej prežívajú trpké waterloo. Pokiaľ sú obete a straty zanedbateľné, pokiaľ spoločnosť napreduje, oba póly politiky patria do demokratickej politickej tradície a kultúry. Voľby, kampane a vzájomné súperenie politických strán tvoria živý organizmus politiky. Ak sú však zbavené ideálov a hodnôt, zostávajú iba prázdnou hrou či ohlodanou kostrou. To je stručný obsah knihy Politické hry.
 

Michal Horský (1943) –  pamiatkar, publicista, politológ. V šesťdesiatych rokoch poslucháč a absolvent filozofie a histórie v Univerzite Komenského, aktivista vysokoškolského hnutia a výkonný redaktor časopisu Echo bratislavských vysokoškolákov 68. V období normalizácie pamiatkar. V rokoch 1990 – 92 člen Snemovne národov Federálneho zhromaždenia. V roku 1992 spoluzakladal Trnavskú univerzitu a jej Katedru politológie. Po roku 2000 aktívny publicista, komentátor a politický analytik.
 
- Reklama -