Politológ: Koľko obetí budú mať opatrenia pre koronu? Ekonomika padne na hubu, ľudia budú zomierať v dôsledku infraštruktúry. Kde sú tieto čísla?

0
politológ Ján Baránek (Autor: archív J.B.)

Veľkú noc odštartovalo vládne uznesenie o obmedzení pohybu.  Koaliční partneri majú medzi sebou názorové spory, ktoré riešili cez Facebook, keď Viskupič volal  v dopravnej zápche pri policajných kontrolách po zdravom rozume, a Sulík sa zamýšľal, prečo počas chrípky ekonomika netrpí a počas koronavírusu áno. 

Ten spor bol od začiatku jasný, že SaS a Za ľudí nesúhlasia s opatreniami. Jediné zvláštne na tom je, že si to odkazujú cez médiá – to je prvá vec. Druhá vec je, že reálny priebeh dal za pravdu SaS. Celé to považujem za zbytočné. Tí,ktorí chceli ísť za rodinami, išli vlastne o deň skôr, čím to opatrenie strácalo na logike. Ten, kto chcel ísť, išiel aj tak, len skôr. Takže čo sa samotného koronavírusu týka, nedosiahlo sa nič a považujem to za zbytočné cvičenie s celým národom. 

Ľudia akoby si to vládne nariadenie nezobrali k srdcu. Videli sme plné cesty deň pred účinnosťou nariadenia, koloval odkaz učiteľky cez edupage, že v stredu ruší online hodinu, lebo pre vládne nariadenie musí odcestovať za rodinou o deň skôr a nebude tam mať internet. 

S tým mali politici rátať, bola to logická reakcia. Mám tu zásadnú výhradu k rozhodnutiu vlády. Až do stredy boli Slováci veľmi disciplinovaní, isteže až na výnimky, ale tie sa nájdu vždy a všade. Národ veľmi príjemne prekvapil svojou autokontrolou, aj zásluhou toho sme jedna z najbezpečnejších krajín na svete. Lenže napriek tej disciplinovanosti  tu zrazu nastal vojenský režim a to si tí Slováci nezaslúžili. A to je zrejme to, kde prekročila vláda hranicu. Ľudia si povedali: zbytočne sme sa snažili, zbytočne sme disciplinovaní, aj  tak tu nasadili vojsko a políciu. Z tohto uhla pohľadu chápem tých ľudí.

Odporúčanie by malo podľa vás teda väčšiu váhu ako vyhrážky pokutami a avizovanými policajtami, a vojakmi, ktorí všetko prísne skontrolujú?

Určite áno. Niekoľkonásobné odporúčanie, niekoľkonásobné prosby od ministra zdravotníctva, premiéra, hlavného hygienika, určite by to  malo väčší význam. Osobne, keby som bol premiér, idem touto cestou a nie cestou  reštrikcií. Už aj mňa to nahnevalo, lebo nosím rúško, umývam si ruky, dezinfikujem a nakoniec ma zamknú. Tak aká je to dôvera? Slováci jasne ukázali, že si zaslúžia dôveru a spätná väzba nenastala. Vláda im odkázala, že dôveru si nezaslúžia. 

Premiér Matovič je takpovediac jedinečný v počte a dĺžke trvania tlačových besied. Mnohí mu to vytýkajú, dajú sa v tom vidieť nejaké plusy?   

Tlačovka šéfa exekutívy, šéfa parlamentu, prezidenta, má byť udalosť. Môže byť aj  každý deň, ale musí niesť nejaké zásadné posolstvo. Nie je to produktívne, ak premiér, a to sa stalo, spraví napríklad v nedeľu tlačovku, na ktorej povie, že večer spraví tlačovku. Tak to už je devalvácia, marginalizácia a devalvácia. To môžu robiť štátni tajomníci, policajný prezident, nižšie postavení členovia exekutívy. Ale keď premiér zvolá tlačovku,to už má byť udalosť a ľudia sa dozvedia, čo urobili a čo treba čakať, odprezentuje sa konkrétna vízia.

Je štátnické, ak premiér neustále kritizuje bývalú vládu za jej konanie v čase koronavírusu?

Nie je  to štátnické. Určite by ľudia lepšie prijali, keby toľko nekritizoval, napríklad aj Pellegriniho, ale vyzdvihol plusy. Takýmto  spôsobom dosahuje premiér pravý opak. Aj opatrenia bývalej vlády boli pozitívne a dobré. Neustála kritika bývalého premiéra stráca účinok a obráti sa proti súčasnému premiérovi. Matovič sám povedal, že ho ľudia volili na boj proti korupcii, a teraz mu prischol koronavírus. Ale keď človek ide do politiky musí predsa rátať so všetkým.

Veľkú noc nám teda odštartovali opatrenia,  na ktorých sa koaliční partneri nezhodli. Aj keď sa  nakoniec veci uzavreli, že je všetko v poriadku, otázka je, na ako dlho? Richard Sulík má dosť odlišné postoje, myslíte, že dôjde postupne k obrúseniu hrán alebo, nebodaj, nie? 

Evidentne je tam spor. Sulík sám povedal, že nestačili hodiny presviedčania.  Budúcnosť závisí od mentálneho nastavenia jednotlivých lídrov a ak nebude dochádzať ku kompromisom, tak sa môžu rýchlo skončiť. Hoci SaS má takú brzdu, že už jednu vládu položili, tak sa snažia, otázka je dokedy.

Zatiaľ vládu veľmi drží Sme rodina, tí nevidia žiadne problémy v tom, čo sa robí, neprepočítavajú ako SaS. 

Ale to, čo povedal Sulík, je ale pravda. Z 800 chrípkových úmrtí  sa nerobí také haló ako z 500 infikovaných na koronu. Možno príde aj v Sme rodina nakoniec k tomu, že začnú uvažovať aj z hľadiska ekonomiky. Mne tu chýba základná informácia: koľko ľudských životov si  môžu vyžiadať také drakonické opatrenia, ako je blackout? Ekonomika padne a na následky infraštruktúry zomrie xy ľudí. Koľko ľudí to bude? Nikde som nezaregistroval tento prepočet. My ideme zachraňovať životy, ale na ochranárov sa vymyslelo také ironické: zabi bobra, zachrániš strom. My sa tiež musíme nejako rozhodnúť. Ak ekonomika padne na hubu, následne sa zvýši počet zomrelých na infraštruktúru, na nedostatok peňazí v poisťovniach, zdravotníctve, na nedostatok liekov, na nedostatok opatery v sociálnych zariadeniach. Toto všetko treba prerátať a ja som nikde takúto analýzu nevidel. A túto analýzu čakám od premiéra, ministra hospodárstva, ministra zdravotníctva. Toto  je kardinálna otázka – koľko obetí si nepriamo vyžiadajú opatrenia pre koronavírus a či stoja tie opatrenia za to?

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -