Politológ Baránek by nehlasoval za programové vyhlásenie vlády: “Nech nevyzerám ako idiot.” A prečo mu vládna pomoc pripomína Titanic?

0
Ján Baránek (Autor: archív J.B.)

Na svete je programové vyhlásenie vlády, v pondelok o ňom bude rokovať parlament. Dlho sa naň čakalo, je rozsiahle, má 120  strán, a v pondelok popoludní sa o ňom bude hlasovať v NR SR. Nie je tam čas na odbornú ani politickú diskusiu, ale je pravda, že žiadna iná vláda nerobila  programové vyhlásenie počas koronakrízy. Čo myslíte?  

Na to aký je to termín, je  to nedostatok času. Je tam viac vecí,  ktoré by si zaslúžili, aby sa poslanci poradili s odborníkmi. Naštudovať kvalifikovane toľko materiálu v takom krátkom čase je nemožné. 

Možno je to  vnímané ako formálna záležitosť a ráta sa s tým,  že poslanci budú automaticky hlasovať “za”, alebo skutočne čas  bol limitovaný riešením problémov s koronou? 

Stále vieme, že je korona kríza a takisto  vieme, dokedy bolo treba predložiť programové vyhlásenie vlády.  Napríklad tam malo byť určite viac priestoru venovaného práve koronakríze, niečo  tam je, ale je to málo. Takisto by tam malo byť viac napríklad o zdravotníctve, napríklad ako sa  teda vysporiadať so stratifikáciou – či áno alebo nie. Možno potrebujeme menšie nemocnice, aby sme tam mali kvalifikovaný personál s ventilátormi.

Keby som bol poslanec a dajú  mi to dnes, tak sa zdržím hlasovania,  aby som nevyzeral ako idiot. Naštudovať 120  strán za 12 hodín? Je skutočne otázka, či to je vôbec možné. Časovo  je programové vyhlásenie vlády absolútne nezvládnuté. 

Prejdime k pandémii – vláda nemá žiadne analýzy, o ktoré by sa opierala, respektíve by s nimi  pracovala pri určovaní stratégie správania sa. Je to neuveriteľné, ale podľa prvého podpredsedu vlády pre ekonomiku Richarda Sulíka  sa dáta zbierajú ex post, teda nezamestnanosť, straty a ďalšie ukazovatele krajiny sa ukážu až neskôr. Nie sú teda žiadne relevantné odhady, podľa  ktorých by sa dalo predvídať čo spôsobia opatrenia ak budú v praxi ešte pol roka, čo sa stane ak by došlo k blackout? 

Štát by analýzy určite  mal mať, dáta,z ktorých sa dajú  robiť, má určite aj Slovenská akadémia vied, alebo Štatistický úrad a tak  ďalej. Vieme z histórie aj globálnych dát, že čím je väčšia chudoba, tým je vyššia úmrtnosť. Každé  reštriktívne opatrenie, ktoré má dosah na zníženie ekonomiky, sa prejaví napríklad aj na infraštruktúre.  Nebudú peniaze na testy, zdravotnícky materiál… Ak nebude napríklad za čo opraviť cesty, sanitka môže havarovať  – to je taký príklad vyslovene na ilustráciu. Ak vláda vraví, že dáta nemá, tak je to zlyhanie najmä premiéra,ale aj  ministrov financií, zdravotníctva a hospodárstva. Nemôžete kvalifikovane rozhodovať bez takýchto analýz. Opakujem, my tie dáta máme,  len niekto si musí sadnúť, kvalifikovane ich vybrať, kvalifikovane spracovať a dať kvalifikovanú prognózu. A to by si mal premiér podľa mňa vyžiadať.

Najnovšie sa ozývajú pendleri,  ktorí namietajú uznesenie krízového štábu a vlády, že majú mať potvrdenie o negatívnom teste na COVID-19,  ktoré nemá byť staršie ako 30 dní. Vraj to zaťaží ich rozpočet a cítia sa ako menejcenní občania štátu. Premiér Matovič v nedeľu uviedol,  že nech sa ešte s testami neponáhľajú… Z vášho pohľadu ide o premyslené nariadenie?

Tu by som skôr  išiel na komparáciu opatrení štátu, kde má pendler bydlisko. Ak  sú tam podobné pravidlá ako na Slovensku, potvrdenie by som nevyžadoval. Ak by štát fungoval  ako trebárs Švédsko, tak určite áno. Ak sú ale opatrenia v Maďarsku porovnateľné so slovenskými, tak potvrdenie asi netreba. Podobne to platí s Rakúskom. Isteže, ak  by Česi úplne uvoľnili pravidlá, tak rozumiem, nech českí pendleri potvrdenie majú, inak by som to neriešil.

Vážny problém je aj s Domovmi sociálnej starostlivosti,  kde sa konečne po troch týždňoch podarilo presadiť najskôr aspoň testovanie nových klientov  a klientov vracajúcich sa z vonku, trebárs z nemocnice… Ale – ale ono to stále nie je uvedené do  praxe. Premiér to avizoval ako hotovú vec, ale celý proces je retardovaný byrokratickmi postupmi,  keď sa napríklad v tomto prípade čaká na usmernenia, ktoré má vypracovať ministerstvo zdravotníctva… Najnovšie sme sa dozvedeli,  že teda budú testovať aj zdravotníkov. Prečo v Česku za 24 hodín stihli všetko vyriešiť a Slovensko je také liknavé?

Nerozumiem tomu. Máme mimoriadnu situáciu a preto si predstavujem okamžité jednanie. Zbytočne sa Európska  únia rozčuľovala, že Orbán a vláda dostali od parlamentu jeho právomoci… Presne kvôli tomuto ich dostal, aby sa veci zbytočne nenaťahovali a aby vláda okamžite mohla  obísť byrokraciu a rozhodnutie, ktoré prijme, je realizovateľné na druhý deň.

Sťažujú sa aj  podnikatelia a živnostníci, že  minister práce Krajniak sľuboval náhrady za ušlý zisk a ďalšie opatrenia, že nech nikto nemá strach, že viacmenej každý bude uspokojený a dodatočne sa preveria prípadní špekulanti, ale že teraz ide o hladký priebeh, aby boli ľudia spokojní… Lenže celý proces je podľa podnikateľov prebyrokratizovaný a dostať sa reálne k nejakému príspevku od štátu je problém. Ťažko veriť potom, keď vás politici ubezpečujú,  že všetko bude v poriadku a nefunguje to.

 Presne tak. Vláda stále rozpráva o nejakej pomoci a ani ja nepoznám nikoho, kto by  ju aj dostal. Naopak, poznám tých, čo ju nedostali a hlásia, že skrachovali. Vidím pre  budúcnosť a zmenu dve možnosti: buď ísť na maďarský model a nech ten parlament odovzdá časť právomocí  vláde, ktorú síce teraz nemáme, lebo ešte neschválili programové vyhlásenie, ale bude… Vtedy by vláda dokázala obchádzať byrokratické prekážky.  Alebo potom spravme to, čo Donald Trump a síce nech vláda pustí helikoptérové peniaze, teda že každý dostane 1000 – 1500 eur. 

Je to  mimoriadne zvláštne  – počujete z úst vládnych predstaviteľov takpovediac recept na ďalšie fungovanie, ale nedá sa k nemu dostať.

Isteže, keď  Krajniak niečo povie, na druhý,  tretí deň to musí byť zrealizované. Toto pripomína Titanic. Tam mali tiež záchranné člny, ale kým sa  k nim ľudia dostali, tak sa utopili. Je to presne to isté, každý deň počúvame na tlačovke čo bude a ľudia z toho stále nič nemajú… 

Lucia Balichová

- Reklama -