Petr Robejšek rozobral nemecké voľby: Merkelová utrpela debakel, len to neprizná. A ťaženie odporcov migrácie zďaleka nekončí…

0
Petr Robejšek, český politológ, ekonóm, komentátor a publicista žijúci v Nemecku (Autor: Archív: PR)

Podľa Robejšeka je výsledok nemeckej CDU spôsobený sčasti migračnou politikou Angely Merkelovej. Prečo však vyhrali aj strany, ktoré zastávajú podobnú politiku ako Merkelová, je jednoduché. Majú totiž charizmatických vodcov, čo je v Nemecku veľmi nevídané.

Merkelová nemení svoj postoj a Robejšek si myslí, že je to preto, že podľahla predstave, že má pravdu, pretože jej to tvrdí jej okolie. „To sa jej ani nedá vyčítať, to je, povedzme, psychologický fenomén, ktorý sa zrejme zmocní každého,“ podotkol a dodal, že prekonať túto predstavu dokáže len v prípade, že príde o úrad.

„Ten fenomén dobre poznáme, poznáme ho z Československa, Českej republiky, všetci boli vlastne v rezistencii voči komunistom, až keď stratili moc,“ povedal politológ. Zatiaľ však v Nemecku taká situácia nenastala, ale pozícia Merkelovej je výrazne slabšia, než bola. „Pomenovanie pre výsledok CDU je debakel,“ komentoval Robejšek výsledok nemeckých volieb.

„Tým, ako sa oslabila v Nemecku, je, samozrejme, oveľa slabšia aj na európskej scéne,“ komentoval súčasný mocenský status Merkelovej a dodal, že najpravdepodobnejším nástupcom vo funkcii kancelára je minister financií Wolfgang Schäuble. Robejšek následne dodal, že dúfa, že v Nemecku nedôjde k nejakému atentátu, ktorý by potom úplne zmenil situáciu.

„Ja by som si ich odpustil, pretože tieto nálepky pravica či ľavica už pred dlhším časom stratili význam,“ okomentoval označenie strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). „Táto strana je strana protestná, strana monotematická, a keď jej to niekto vyčíta, tak má krátku pamäť, pretože keď začínali Zelení, boli tiež takíto monotematickí,“ povedal Robejšek s tým, že každá nová strana musí byť monotematická, aby zaujala. Poznamenal zároveň, že bola oveľa vyššia volebná účasť ako predtým.

A čo za ňou stálo? „Nepochybne nespokojnosť s kurzom, ktorým idú tie etablované strany,“ povedal Robejšek s tým, že to bol práve hnev, že vlastne niet koho v Nemecku voliť, ktorý vyhnal voliť viac ľudí.

Celý rozhovor si môžete vypočuť TU.

„Tak, aby som to povedal veľmi populisticky, len sa pýtam, ako dlho máme čakať, a hlavne ženy, ako dlho majú čakať a strpieť opakovanie toho, čo sa dialo v Kolíne, než sa (imigranti) integrujú,“ povedal Robejšek s tým, že nemeckí občania vrátane neho sa obávajú veľkého množstva ťažko identifikovateľných ľudí, ktorí prichádzajú z iného kultúrneho prostredia.

AfD podľa neho profitovala z kritiky médií, ktorým zrejme mnohí občania už prestávajú veriť, a preto ju následne volia. Keďže konajú v rozpore s tým, čo im oficiálne kanály tvrdia.

„No ja si myslím, že skoro na 99 % nebude prijatá,“ okomentoval Robejšek dohodu EÚ a Turecka. „Ja by som povedal, že je to viac-menej nemecko-turecká dohoda,“ poznamenal a dodal, že by ho to absolútne neprekvapilo. Vlastne by sa podľa neho z dlhodobého hľadiska nezmenilo vôbec nič, ale Merkelová by si zachovala tvár.

Vzostup Marine Le Penovej, Donalda Trumpa, Mariana Kotlebu a mnohých ďalších má podľa Robejšeka na svedomí fakt, že sa všeobecne ignorujú rôzne skutočnosti, ktoré teraz vyplávali na povrch, a tak nahrávajú týmto novodobým politikom.

autor: spa

- Reklama -