Expert na politiku EÚ: Bratislavský samit bol krokom správnym smerom

0
Bratislavský summit o sebareflexiu EÚ a brexite (Autor: TASR)

“Je pozitívne, že sa pri tomto stretnutí nehovorilo iba o brexite a jeho negatívnych dôsledkoch,” vyjadril sa Youngs a dodal, že môže ísť o začiatok dlhého procesu. Účastníci samitu dali podľa neho jasne najavo, že starostiam občanov by sa malo viac načúvať, aj keď zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom by sa to malo robiť.

Výsledkom bratislavského samitu je tzv. cestovná mapa, ktorá predurčuje priority EÚ na najbližšie mesiace. Podľa Youngsa však chýba “hmatateľný proces na zapojenie občanov, nejaké konkrétne nápady, čo by to malo znamenať”.

Politológ sa v tejto súvislosti vyjadril aj k úlohe nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, a to slovami, že bude “veľa závisieť od jej šikovnosti”, ale dôležité rozhodnutia v EÚ je možné očakávať až po jarných prezidentských voľbách vo Francúzsku a neskorších parlamentných voľbách v Nemecku.

“Problémom pre EÚ je to, že ustavične čakáme na také či onaké voľby,” mieni citovaný expert, podľa ktorého nikdy nenastane dvoj- alebo trojročné obdobie, v ktorom by európske spoločenstvo mohlo v pokoji prijímať zásadné rozhodnutia. “Toto je štrukturálny problém EÚ,” dodal.

- Reklama -