Analytik o verdikte súdu o ĽSNS: Generálna prokuratúra predviedla politický idiotizmus. Ondrejcsák by si mal dať prečistiť hlavu

0
Na snímke predseda strany ĽSNS Marian Kotleba (uprostred) vychádza z pojednávacej miestnosti NS SR v budove Ministerstva spravodlivosti (MS) SR 29. apríla 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

Ako hodnotíte rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý zamietol návrh Generálnej prokuratúry SR na rozpustenie Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu?

Kotleba dostal vo voľbách 8,04 percenta hlasov. Je to dosť veľká časť obyvateľstva, ktorá je stotožnená s jeho názormi. Vo veľa veciach s ĽSNS nesúhlasím, prekáža mi ich používanie symbolov a numeriky.

Na druhej strane musíme akceptovať aj to, že existuje takýto názorový prúd, že reprezentuje istú časť obyvateľstva a oni reálne neurobili nič také, čím by demontovali demokraciu. V reáli sa nič také nestalo.

Sám by som bol preto proti ich zrušeniu, aj keď s nimi nesúhlasím.

A z pohľadu kvality samotného návrhu na rozpustenie, ktorý podala generálna prokuratúra ešte pred dvoma rokmi? Najvyššiemu súdu neostávala iná možnosť, než žalobu zamietnuť aj preto, že žalobca neuniesol dôkazné bremeno.

Generálna prokuratúra to nezvládla. Dávať tam body ako referendum o vystúpení z NATO či EÚ – veď to sú úplne legitímne otázky. Také referendum bolo aj vo Veľkej Británii a prešlo.

Toto, čo predviedla generálna prokuratúra, bol politický idiotizmus, to sa nedá inak nazvať.

Ako totálne zlyhanie to nazval aj poslanec Martin Klus a prokuratúra sa proti jeho tvrdeniu bránila špeciálnou časťou v tlačovom vyhlásení. Časť kritikov rozhodnutia Najvyššieho súdu hovorí, že legitimizuje pôsobenie fašistov na politickej scéne…

Ako fašistov by som ich rozhodne nenazval. Fašizmus má svoje kritériá. Najvyšší súd ich legitimizoval a sú legitímnou politickou stranou.

Môže toto rozhodnutie nahrať Kotlebovi voličov, ako si to myslia Sulík s Remišovou?

Majú pravdu z polovice. Pre ĽSNS to bola situácia, keď nemohli prehrať. Aj keby prehrali na súde. Založili by novú stranu a nastal by prílev voličov. Málokto si to uvedomuje, že Kotleba teraz zvýšil svoj koaličný potenciál.

Najvyšší súd potvrdil, že je to legitímna strana a po voľbách to bude pre niektoré strany argument, že do takejto koalície môžu ísť.

Kotleba namietal prítomnosť ministra spravodlivosti pred spoločnou budovou ministerstva a Najvyššieho súdu, kde sa rozhodovalo a pred ktorou prebehol pred začiatkom protest.

Nevidel som to, len čítal rôzne interpretácie.

Toto rozhodnutie uvoľní ďalšie peniaze pre ĽSNS na základe volebného výsledku, čo to pre nich v tejto kombinácii znamená?

Momentálne majú pred sebou nazvime to  bezproblémovú budúcnosť.

Zrejme najextrémnejšie voči rozhodnutiu súdu vystúpil štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák, ktorý napísal otázku, či si počkáme na hákový kríž nad hradom? 

Ten by si mal dať prečistiť hlavu. To je nemožné vzhľadom na naše členstvo v EÚ, je to nemysliteľné. Ak by také niečo malo nastať, musela by sa zmeniť celá Európa. Je to neznalosť európskych reálií, je to skrátka hlúposť.

Autor: Ľudovít Kusal

- Reklama -