Vladimír Skalský: Práve sa skončili Dni slovenského zahraničia v Rumunsku

0
Vladimír Skalský (Autor: archiv praha.eu)

Kultúra vyše 15-tisícovej slovenskej komunity v Rumunsku sa v uplynulých dňoch prezentovala v rámci Dní slovenského zahraničia v Rumunsku, ktoré usporadúva Svetové združenie Slovákov v zahraničí každý rok v inej krajine. V minulosti sa konali už v Maďarsku, Poľsku, na Ukrajine, v Srbsku, Česku, ale aj v Izraeli. Tentoraz na pozvanie predsedu Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku a zároveň poslanca rumunského parlamentu Adriana Miroslava Merku zavítali Slováci z celého sveta do Oradei a okolia. Na úvod usporiadal veľvyslanec SR v Bukurešti a honorárny konzul SR v Oradei Miroslav Jabloncsik recepciu pri príležitosti štátneho sviatku – Dňa ústavy. Na hrade v Oradei sa tohto podujatia zúčastnili aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda Snemovne rumunského parlamentu Florin Iordache či štátny tajomník MZVaEZ SR Lukáš Parízek. Počas recepcie sa uskutočnilo aj rokovanie predsedu NR SR Andreja Danka s delegáciou Svetového združenia Slovákov v zahraničí, vedenou jeho predsedom.

Poďakovali sme sa za to, že sa problematika Slovákov žijúcich v zahraničí dostala medzi priority vlády a teraz očakávame konkrétne kroky, najmä nápravu v oblasti grantovej politiky, kde objem podpory klesol hlboko pod úroveň sľúbenú uznesením vlády, či pomoc pri zriadení Centra slovenského zahraničia v Bratislave.

V Rumunsku si Slováci dokázali viac než desať generácií udržať identitu

V rámci Dní slovenského zahraničia sa krajania z celého sveta zúčasnili aj na seminári, kde s miestnymi diskutovali o problémoch jednotlivých slovenských dedín v Rumunsku, na veľkom folklórnom kultúrnom programe, Dni slovenskej kultúry v Oradei, ale navštívili aj slovenské lokality. Okrem Oradei to boli dediny Nová Huta, Gemeľčička, Bodonoš, kde funguje jedno z dvoch slovenských lýceí v Rumunsku, Šarany, kde sa konal slovenský odpust a následný detský kultúrny program, Boromlak, Čerpotok a Siplak.

Je pre nás všetkých inšpiratívne, že v Rumunsku si Slováci podobne ako v ďalších slovenských lokalitách na Dolnej zemi, teda v Rumunsku, Maďarsku a Chorvátsku, dokázali viac než desať generácií udržať slovenskú identitu, slovenský jazyk. V rumunskom pohorí Bihor navyše vo veľmi ťažkých životných podmienkach. Napĺňa nás to hrdosťou. Budúci rok sa Dni slovenského zahraničia plánujú vo Švédsku.

- Reklama -