Rudolf Pado: La storia infinita

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

Na začiatku vždy stojí politický sen. Túžba zanechať po sebe pomník v podobe niečoho veľkého. Gigantického.

Potom nastúpi emócia strašenia. „Po roku XY … nám hrozí akútny nedostatok elektrickej energie … Slovensko musí posilniť energetickú bezpečnosť …“ Priemerný daňový poplatník SR odkojený na volebných guľášoch a pive, reagujúci na politické PR skratky, zneistie. Nepoznajúc cenu energií na európskom trhu trpí predstavami apokalypsy. Tma, elektrická energia iba medzi 18.00 – 21.00 … Uff, ešte že to múdra vláda preventívne vyrieši …

Oponenti sú mediálne zdevastovaní. Nazveme ich ekoteroristami, pošleme do jaskýň, spochybníme ich integritu … Spoločenskú diskusiu moderujú lobisti. „Aký zadný palivový cyklus? Aké konečné hlbinné úložisko rádioaktívneho odpadu? Aké predražovanie výstavby jadrových zdrojov vo svete?“, to sú detaily, nechajte nás pracovať a nezneisťujte národ.

Veľa rúk vlády stíska veľa rúk zástupcov dodávateľov a zhotoviteľov. Slušivé helmy, kvalitné obleky, strojené úsmevy (v zákulisí možno aj drienkovica) … „Vláda garantuje …konečná cena 2,8 miliardy eur …“ November 2008.

Prešiel čas. „ … v procese výstavby sa vyskytli nepredvídateľné okolností …“ Cena sa šplhá na 3,8 miliardy eur. Národ pokojne podriemkáva – ako vždy, vláda najlepšie vie.

Politické sny, ktoré sme zaplatili my

Medzitým zachraňujeme druhého najväčšieho znečisťovateľa ovzdušia na Slovensku – uhoľnú elektráreň v Novákoch a 1 800 eurami na jedného baníka zadotujeme jeho dvorného dodávateľa nekvalitného hnedého uhlia. „Vláda dala … vláda nedovolí … vláda …,“ uisťuje premiér baníkov. Argumenty o 18 %-nom prebytku elektrickej energie po uvedení tretieho bloku JE Mochovce do prevádzky zanikajú v dotačnom šialenstve. „ … srdcom som baník,“ oznamuje svetu predseda vlády.

Cena dostavby blokov JE Mochovce stúpa na 4,6 miliardy eur. Vraj Fukušima a nové bezpečnostné štandardy pre jadrové zdroje. Trochu som vyľakaný. Tsunami na Slovensku? Pozerám jedným okom k Zemplínskej Šírave a druhým k Liptovskej Mare. Čo keď … „Vláda vie najlepšie …“

Rok 2016. Vláda sa skrýva. Na Mochovce už tiahne len jediný minister. Vo všeobecnej veselosti oznamuje národu niečo o 5,1 miliardách, habká čosi o dividendách (akosi mu zabudli oznámiť, že táto investícia si už nikdy na seba nezarobí) … Zrazu už nie vláda, ale dodávatelia, zhotovitelia … medzinárodná situácia … samotný Vesmír … , môžu za všetky problémy.

Diaľnica Košice – Bratislava do roku 2010, dostavba JE Mochovce za 2,8 miliardy eur, poloprázdne až prázdne priemyselné parky, mediálna prezentácia investorov, ktorí napokon neprišli … politické sny, ktoré sme zaplatili my. Ale o tom, koľko vláda vzala sa už pri volebnom guľáši a pive nehovorí. Rýchlo zjesť navarené a držať hubu. Kráľ je nahý? No a čo? Je to predsa vláda.

Rudolf Pado
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na pado.blog.sme.sk

- Reklama -