Roman Bednár: Kresťanský patriarcha zo Sýrie kritizuje utečeneckú politiku kancelárky Merkel

0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

Sýrsky patriarcha Gregorios III. Laham vyhlásil, že Nemecko a kancelárka Angela Merkelová nesú hlavnú vinu na tom, že jeho sýrsku krajinu opustilo také veľké množstvo ľudí. To, akým spôsobom nemecká kancelárka pozýva Sýrčanov do Nemecka je pre nich veľmi lákavá ponuka. Patriarcha Gregorios povedal, že ho ako človeka teší, že Nemci prijímajú priateľsky jeho krajanov,  ale na druhej strane je smutný z toho, že tak „okrádajú“ Sýriu o jej občanov.

Ochota nemeckej vlády a predovšetkým nemeckej kancelárky poskytovať sýrskym utečencom neobyčajne veľkoryso azyl, je podľa Gregoriosa vyjadrením toho, že Nemecko chce za každú cenu dostať isté množstvo Sýrčanov.

Patriarcha vie aj sám veľmi dobre, že časť sýrskych utečencov má naozaj dôvod pre útek zo svojej vlasti pre všeobecne známe príčiny. Na druhej strane je medzi nimi však aj veľa takých, ktorí odchádzajú do Nemecka z iných dôvodov, ako napríklad preto, lebo sú presvedčení, že tam budú mať lepší a ľahší život. Iní zas odchádzajú – predovšetkým mladí – len preto, lebo to považujú za vzrušujúce a neobyčajné dobrodružstvo. Podľa Gregoriosa sa toto utečenectvo a či cestovateľská vlna stala istým spôsobom „epidémiou“, ktorá sa ďalej rozrastá.

Gregorios III.  počas návštevy v Nemecku viackrát zdôraznil, že situácia v Sýrii vôbec nie je taká dramatická, ako ju opisujú západné médiá, ktoré ju zámerne skresľujú. Patriarcha zdôraznil, že bezpečnosť v Sýrii je všade v tých oblastiach, ktoré sú pod kontrolou prezidenta Asada a tam je situácia normálna. Podotkol, že v podstate mnohí z utečencov z miest ako Alepa a Homsu, kde je situácia naozaj zlá a nebezpečná, by mohli prísť do Damasku a do iných bezpečných oblastí Sýrie. Niektorí to aj robia, ale veľká väčšina z nich radšj volí nebezpečnú a riskantnú cestu do Európy, lebo chcú žiť v nemeckom raji, o ktorom majú nesmierne zidealizované predstavy. Sýrsky patriarcha vysoko vyzdvihol a ocenil prezidenta Asada, ako záruku bezpečnosti kresťanov v Sýrii a pripomenul, že Sýria je okrem Libanonu jediným štátom celého obrovského regiónu v Oriente, kde islam nie je štátnou relígiou, a to je veľká zásluha prezidenta Asada.

Patriarcha povedal aj to, že pred krízou, ktorú v Sýrii kriminálnym spôsobom zorganizoval Západ pod zámienkou obhajoby demokracie, a tak zapríčinil celú nesmiernu hrôzu, žilo v Sýrii dva milióny kresťanov, ale teraz „vďaka“ tejto západnej politike ich tam žije už len okolo 1,4 milióna. Ak tento trend bude pokračovať, tak vzniknuté vákuum veľmi rýchlo vyplní islam a kresťanstvo v Sýrii zanikne. Západ takto pomáha islamizácii kresťanstva v Sýrii.

Angele Merkelovej bola priama kritika sýrskeho patriarchu nepríjemná a hoci bolo pôvodne naplánované aj jeho prijatie v kancelárskom úrade, tak ich osobné stretnutie sa napokon nekonalo. Okrem toho jej nevyhovoval aj veľmi pozitívny postoj patriarchu voči prezidentovi Asadovi, ktorého Angela Merkel a jej vláda, ako poslušní vazali USA, už dlho démonizujú.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -