Roman Bednár: Ako Pentagon klame Kongres a verejnosť USA a rozkradá miliardy dolárov

0
Roman Bednár (Autor: Roman Bednár)

Carterove ministerstvo „zničilo“ dubióznym spôsobom v priebehu piatich rokov 125 miliard dolárov, a to nezákonne aj zatajilo. Bob Woodward patrí k najúspešnejším investigatívnym žurnalistom v USA a odhalil niekoľko obrovských škandálov americkej politiky. Okrem iného odhalil dobre známy Watergate-Skandal zo sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia, z obdobia vlády prezidenta Richarda Nixona.

Pritom už dávno, v roku 1961, varoval niekdajší americký prezident Eisenhower politikov i amerických občanov pred nebezpečným vplyvom militaristicko-priemyselného komplexu – mienil tým Pentagon – ktorý nadobúda nekontrolovateľnú moc a stáva sa z neho štát v štáte. Jeho výstrahy – hoci ich neskôr opakovali viacerí významní politici i niekoľkí odvážni americkí a dokoca i britskí investigatívni žurnalisti – však nepriniesli žiadne politické opatrenia, ktoré by túto „mocnosť“ zrazili na kolená. Naopak, politika USA v priebehu času bola čoraz viac ovplyvňovaná „vodcami“ a generálmi Pentagonu a v posledných rokoch čoraz viac aj diktovaná.

Nedávno sa ale predsa len aspoň naznačovalo, že trochu svetla ožiari temné finančné machinácie, ktoré sa konajú utajovane pred Kongresom i verejnosťou v útrobách molocha, menom Pentagon. Kontrolórom Kongresu sa podarilo po prekonaní obrovských prekážok a intríg zo strany Pentagonu vypracovať pomerne podrobnú správu o interných praktikách Ministerstva obrany USA, ktoré spôsobujú „miznutie“ miliard v jeho tajných kanáloch. Pritom ide o takmer 70 miliónov na deň!

Niekoľko dní pred odovzdaním veľmi obsiahlej, niekoľko sto strán obsahujúcej správy prešetrovaciemu orgánu Kongresu, však zmizla, stratila sa, bola niekým zničená. Aj to je Amerika – zlatý model „demokracie“, exportovanej do sveta ako „slovo božie“.

Americké noviny uviedli aj to, že militaristický komplex USA dostáva od Kongresu pravidelne gigantické sumy, ktoré sú určené na takzvané tajné vojenské operácie (niekde vo svete) a miznú aj v nekontrolovateľných „kanáloch“, napojených na Pentagon.

Tak zmizlo v priebehu posledných štyroch desaťročí asi 6,5 biliónov dolárov! Zodpovední nemajú ani potuchy a ani žiadne dokladovanie o tom, čo sa s peniazmi stalo. Neuveriteľné – bieda obyvateľstva USA narastá, polovica občanov USA nemá ušetrený ani jediny dolár, ale biliónové sumy miznu v americkej „zemi nikoho“.

Aj preto ľudia volili Donalda Trumpa, ktorý už dávnejšie okrem iného povedal, že si posvieti na byrokratický aparat Pentagonu a dá preskúmať jeho finančné toky.

Ozaj, prečo to nespravil už Obama, ktorý bol veľkým ctiteľom prezidenta Eisenhowera?

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com

- Reklama -