Róbert Auxt: Čo tak zaviesť strop na zdravotné podvody?

0
Róbert Auxt (Autor: Archív R. A.)

Strop zrejme nemajú ani podvody a zisky v rámci zdravotníckeho „biznisu“ a určite nejde ako donedávna v prípade zdravotných odvodov o 5-násobok priemernej mzdy. Asi aj preto sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo prihodiť do čiernej diery výdavkov v zdravotníctve extra 50-70 mil. eur na úkor pracujúcich.

Rozprávka o tom ako vláda nemá peniaze má však svoje trhliny. Vláda v roku 2016 očakáva z dôvodu zvyšovania mzdovej bázy vyššie výnosy oproti rozpočtovanej hodnote o 91,6 mil. eur. Inak povedané štát vyberie o 91,6 mil. eur viac ako rozpočtuje (v roku 2016), ale to je mu stále málo a potrebuje ešte viac zdaniť pracujúcich ľudí a doslovne im ukradnúť ďalších 50-70 mil. eur.

Čo je však najlepšie je, že štát v roku 2015 vybral na zdravotných odvodoch od ekonomicky aktívneho obyvateľstva 2,8 mld. eur s tým, že o 4 roky očakáva nárast až na 3,5 mld. eur, čo je extra 700 mil. eur za rok. Pre porovnanie cena novej nemocnice v Bratislave je približne 200-250 mil. eur. V roku 2015 dokonca rozpočet plánuje s celkovým prebytkom verejného zdravotného poistenia 273 mil. eur a to pri celkových príjmoch (odvody + platby štátu) vo výške 4,26 mld. eur a výdavkoch 3,98 mld. eur.

Strop na zdravotné podvody

Skoro každý mesiac vypláva na povrch čudné verejné obstarávanie v zdravotníctve, či je to CT, sanitka, alebo masér. Celý segment firiem, ktorý sa zaoberá CT a magnetickou rezonanciou má dokonca rentabilitu vyššiu, ako 45 percent.

Ministerstvo zdravotníctva dokonca tvrdí, že obnovou nemocníc myslí špecificky najviac napríklad diagnostické prístroje. Inak povedané niekto by rád investoval do sektoru CT prístrojov, ktorého návratnosť je blízka skôr k obchodu s drogami ako poctivým podnikaním.

Na túto investíciu si však musí ukradnúť u 15 tis. osôb, ktoré denne pracujú a museli niečo v živote dokázať, aby sa presadili. Či už ide o manažéra, účtovníka, analytika, alebo právnika niekto im ide ukradnúť peniaze. Slovo ukradnúť myslím doslovne a to z dôvodu, že za svoje vyššie odvody neuvidia kvalitnejšie služby, ale budú napríklad kŕmiť firmy, čo podnikajú so 45 percentnou maržou.

Dodatočne odvody nemajú nič spoločné so sociálnou solidaritou. Odvody sa platia za účelom špecifickej protislužby napríklad vo forme zdravotného ošetrenia. Inak povedané cesta zrušenia odvodového stropu by bol najväčší podvod na platcoch, čo do systému odvádzajú najviac a za peniaze nemajú adekvátnu protislužbu.

Takže skúsme najprv znížiť nehospodárnosť v zdravotníctve a neživme chobotnice.

Zaveďme teda radšej strop zdravotným podvodom!

Róbert Auxt
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na robert.blog.sme.sk.

- Reklama -