Psychiater zhodnotil psychický stav Grety. Novinár z Respektu sa rozpálil do biela

0
Greta Thunbergová (Autor: TASR)

Dievčina sa netají tým, že trpí Aspergerovým syndrómom. To podľa Matýsa znamená, že jej chýbajú niektoré schopnosti, ktorými inak ľudia bežne disponujú. A prejavuje sa to na jej myslení aj správaní.

Greta Thunbergová vystúpila na summite OSN a vynadala svetovým lídrom, že jej ukradli detstvo, že nerobia dosť v boji proti klimatickej zmene, a preto musela ona začať štrajkovať a ísť tisíce kilometrov cez more, aby politikom povedala, že ich mladí ľudia sledujú a už im nedovolia otáľať v boji proti klimatickým zmenám.

Po jej prejave Matýs konštatoval, že ide o mladú, nezrelú dievčinu s autistickými problémami bez akéhokoľvek sociálneho cítenia. Krátko povedané, podľa odborníka ide o mladú študentku s vážnou psychickou poruchou. Prečo vážnou? Pretože autisti nie sú schopní rozpoznať, čo je dobro a čo je zlo. „Oni nechápu, čo je spravodlivosť,“ zdôraznil Matýs v rozhovore pre server Info.cz. Písali sme TU.

A práve proti slovám Matýsa sa Třešňák ohradil.

„Ubehlo tuším niečo vyše dvoch rokov, keď som sa na tomto mieste ohradzoval proti výrokom šéfa Asociácie detskej a dorastovej psychiatrie a tiež šéfa detskej sekcie Psychiatrickej spoločnosti Jaroslava Matýsa v Reflexe, kde sa dehonestujúcim spôsobom vyjadroval o rodinách detí s poruchou autistického spektra (ďalej PAS).

Následne vznikla proti Matýsovi petícia, ktorej požiadavku odborná spoločnosť vyriešila akýmsi dohovorom. V neformálnych rozhovoroch mi známi psychiatri hovorili, že jeho pozícia v odborných štruktúrach je bohužiaľ príliš silná,“ píše.

„Ja však dúfam, že po tom, ako dal doktor Matýs teraz o PAS ďalší rozhovor na Info.cz, tá pozícia musí zákonite slabnúť. O ľuďoch s PAS a ich rodinách totiž nielen znovu hovorí zraňujúcim spôsobom, bez rešpektu a elementárnych ohľadov. Preukazuje navyše odbornú zaostalosť za súčasným stavom vedeckého poznania PAS a tiež nerešpektovanie základných etických pravidiel lekárskej profesie,“ poukazuje Třešňák.

„Nechcem z tohto príspevku urobiť elaborát, takže len pár bodov, čo mi na spomenutom rozhovore o klimatickej aktivistke Grete Thunbergovej pripadá mimo normy slušnosti a odbornosti: spôsob hodnotenia vnútorného života človeka, ktorého pozná doktor Matýs len z televíznych záberov, je od odborníka na duševné zdravie neakceptovateľný. Opiera sa len o fakt diagnózy, dojmy a predsudky, pletie do toho svoje ideologické hodnotenie mladej generácie. Greta T. je rovnako ako ktokoľvek iný jedinečná bytosť, nie exemplár diagnózy,“ pokračuje.

„Paušalizujúce výroky o PAS – typu ,Oni nerozpoznajú, čo je dobro a čo je zlo.‘ ,Oni nechápu, čo je spravodlivosť.‘ ,Neprežívajú smútok ani radosť‘ – sú lživé, silno stigmatizujúce a poškodzujú verejný obraz ľudí s PAS,“ podotýka Třešňák.

„Tvrdenie, že ,normálny‘ človek verejne neprizná svoju diagnózu, ide proti všetkým destigmatizačným snahám súčasnej psychiatrie,“ uvádza ďalej.

„Zaviňovanie rodičov je historickým rezíduom diagnózy PAS, ktoré ukazuje, že odborné uvažovanie MUDr. Matýsa zostalo väzieť hlboko v minulom storočí,“ dodáva.

„Summa summarum – pán doktor Matýs svojim pacientom nerozumie, dotýka sa ich dôstojnosti a nectí etické pravidlá. Vzhľadom na jeho oficiálne funkcie v oblasti duševného zdravia očakávam silnú reakciu odborníkov,“ uzatvára Třešňák.

Zdroj: Facebook/Petr Třešňák

 

- Reklama -