Petícia študentov a absolventov Katedry politológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity proti dlhotrvajúcemu spochybňovaniu jej práce

0
Petícia - ilustračné foto (Autor: pixabay.com)

V pozadí opakovaných dezinformácií o tom, že katedra údajne nevykonáva svoju činnosť, nespĺňa požadované normy, ba že fakticky už zanikla, a tiež neraz osobných invektív proti garantom a ostatným pracovníkom katedry, sa črtá ešte ďalšia oveľa znepokojivejšia skutočnosť.

Je na mieste podozrenie, že dochádza k porušovaniu platných noriem akreditačných konaní, o zmätočné alebo zámerne pokrivené uplatňovanie akreditačných kritérií, a dokonca k zištným snahám katedru zlikvidovať. Na tomto mieste nám neprislúcha pátrať po skrytých motívoch takýchto snáh, ani špekulovať o podieloch konkrétnych osôb. Pokladáme však za svoju povinnosť upozorniť na vzniknutý stav a protestovať proti týmto praktikám. Konanie a spôsob vyjadrovania, o ktorom je tu reč, znepokojivo pripomína až príliš známe metódy aj dikciu z deväťdesiatych rokov, keď vtedajší mocipáni neúspešne usilovali o likvidáciu Trnavskej univerzity.

Upozorňujeme na skutočnosť, že podobné aktivity poškodzujú nielen záujmy jedného pracoviska, ale celej Trnavskej univerzity, a v konečnom dôsledku prispievajú k vytváraniu zhubných precedensov pre ďalší rozvoj univerzitného vzdelávania na Slovensku. V neposlednom rade poškodzujú záujmy, potreby a perspektívy študujúcich, či na štúdium hlásiacich sa mladých ľudí.

Naliehame na Ministerstvo školstva, aby podniklo potrebné kroky na nápravu daného stavu. 

Zároveň vyzývame aj študentov, absolventov a pracovníkov iných univerzít na Slovensku, ktorí sa stretli s podobnými javmi, aby na ne neváhali verejne upozorniť.

Na záver vyslovujeme solidaritu s pracovníkmi Katedry politológie FF TU (druhej najstaršej v danom odbore na Slovensku) ktorí už roky pracujú a odovzdávajú svoje vedomosti na úrovni všetkých požadovaných štandardov, a to napriek obštrukciám hraničiacim so šikanou a zhoršeným podmienkam výkonu svojho povolania. Konáme tak v mene slobodného a kvalitného rozvoja vzdelávania v našej krajine, ktorého podmienkou sú transparentné, odôvodnene prijímané, pre všetkých rovné pravidlá, a jeho prácu musia vykonávať osoby odborne a morálne spôsobilé.

Petíciu môžete podpísať tu.

- Reklama -