Milý Tom, nenavážaj sa do Parlamentných listov, keď Ti chýbajú argumenty

0
Igor Matloň (Autor: Maňo Štrauch)

Možno o tom ani nevieš, ale prednedávnom som prešiel z Trendu do slovenskej edície Parlamentných listov na post šéfredaktora. Je to spravodajsko-publicistický portál, ktorý je otvorený širokému spektru názorov ľudí z politického, spoločenského a ekonomického prostredia. Výnimku tvoria iba informácie a názory, ktoré nie sú v súlade s platnou legislatívou SR. A priznám sa, že práve názorová otvorenosť tohto na Slovensku ešte stále mladého média bola jedným z hlavných dôvodov, prečo som sa do tohto projektu rozhodol vstúpiť.

Neviem, či si bol už v tom čase na Slovensku, ale po roku 1989 sa politici razantne dožadovali plurality názorov. Veľmi dobre si to pamätám, lebo som vtedy začínal pôsobiť v Slovenskom rozhlase a pri vysielaní som si na tomto slove išiel jazyk vylámať. Prešli takmer tri dekády a tento niekedy až mantricky používaný výraz sa vrátil do slovníka cudzích slov.

Prečo Ti ale píšem? V našej redakcii sme prijali zásadu neútočiť na kolegov z novinárskej obce, lebo si ctíme pluralitu názorov. Mimochodom, slobodu slova zaručuje aj naša ústava. Nedá mi však nereagovať na Tvoj komentár v denníku Sme „Nedobytný prievan z východu“, kde si si okrem iného bez akejkoľvek argumentácie obtrel ústa aj o Parlamentné listy. Citujem Ťa: „Chmelárove citáty (v súvislosti s daňovou kauzou prezidenta Andreja Kisku – pozn. autora) priniesli tituly ako parlamentnelisty.sk a hlavnespravy.sk, ktoré viac ako iné médiá rozdeľujú svet a respondentov na priateľov a nepriateľov Ruska. Ale zase vo svojich správach o trošku menej dbajú na rozdiel medzi podstatnými a nepodstatnými vecami.“

Išlo zrejme o Tvoju reakciu na články z Parlamentných listov, ktoré sme publikovali TU a TU. Chcem Ťa upozorniť, že v rámci názorovej rôznorodosti sme okrem reakcií politilóga Eduarda Chmelára publikovali aj ohlasy politikov Dušana Jarjabka, Ľuboša Blahu, Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Ľubomíra Galka, Gábora Grendela, Borisa Kollára, Milana Krajniaka či generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára. Neskôr sme vydali aj článok verejnoprávnej TASR, v ktorom okrem Chmelára vystupuje aj publicista Juraj Hrabko, bývalý komentátor denníka Sme.

Mimochodom, túto správu TASR prebral aj portál Aktuálne.sk, ktorý patrí do portfólia Vášho spoluvydavateľa. O Chmelárových názoroch na kauzu prezidenta Kisku informovalo aj ďalšie periodikum s Vami majetkovo prepojené Pluska.sk či portál Čas.sk. Ďalej sa mi už nechce hľadať. Tak, ak Ťa môžem, Tom, do budúcnosti požiadať, skús aj v tomto zachovať objektivitu.

To je však len formálna, aj keď veľmi dôležitá stránka veci. V texte Tvojho komentára si nás obvinil, že viac ako iné médiá rozdeľujeme svet a respondentov na priateľov a nepriateľov Ruska. Nehnevaj sa na mňa, ale to je podobná hlúposť ako fáma, že sme platení z ruských zdrojov. To môžu tvrdiť len ľudia, ktorí sú leniví pozrieť sa do obchodného registra, kto sú naši vlastníci, ktorí nás platia. Dozvedel by sa, že sú to dvaja mediálne známi českí podnikatelia.

Skús si niekedy aj prečítať, o čom skutočne píšeme. V tomto prípade o Rusku. Nájdeš tam naozaj rozličné názory na túto krajinu a jej predstaviteľov. Podľa mňa vyvážené. Súdiš, ale žiadnu hlbšiu analýzu článkov na našom webe si si neurobil. Prečo si si napríklad nevšimol (alebo nechcel všimnúť), že sme prednedávnom v pohode publikovali viaceré kritické články o Rusku, vrátane názoru poslanca NR SR Petra Osuského, ktorý nazval Rusko benzínovou stanicou prevádzkovanou mafiánmi?

Ešte raz opakujem, že v Parlamentných listoch má každý právo na svoj názor, pokiaľ je v súlade so zákonmi tejto republiky. Ako som už spomínal, našou prioritou je otvorenosť všetkým názorom a pri nej aj ostaneme. Aj keď nie každému sa to musí páčiť. Domnievame sa, že čitateľ si vie iba na základe informácií z mnohých uhlov pohľadu veci zanalyzovať a z týchto faktov si potom sám kriticky vytvoriť vlastný názor. Nepodceňujme ľudí.

A vieš, čo je dnes na Slovensku skutočne podstatnou vecou, keď to už spomínaš v komentári v súvislosti s nami? Osobne sa necítim byť majiteľom pravdy, ale podľa mňa napríklad aj to, aby ľudia rôznych názorových prúdov dokázali navzájom spolupracovať. Aby sa vedeli zhodnúť na konštruktívnych a efektívnych riešeniach problémov, ktoré nás trápia. Trebárs aj na tom, aby sa tu ďalšie generácie mali ešte lepšie ako my. V tom sú im slovenskí politici naozaj zlým vzorom. Jednota v rôznosti (veď každý človek je iný) im veľa nehovorí.

Namiesto toho sa dnes nálepkuje. Kto niekomu nesedí do jeho ideologického portfólia, je nejako označený. Bez argumentov a dôkazov. História sa opakuje. Spomínaš si? Stredoveký hon na čarodejnice, žlté hviezdy na kabátoch počas druhej svetovej vojny, nepriatelia socializmu. Nálepky, nálepky a zasa nálepky. To všetko sme tu už mali. Teda neviem, či aj Vy v Kanade.

A chceš vedieť, aký máme v redakcii názor na to, keď niekto na Slovensku porušuje zákon? Či už ide o vysokopostaveného činiteľa alebo obyčajného človeka. Jednoducho padni, komu padni. Zákon platí pre všetkých rovnako. Teda pokiaľ súd nevynesie ortieľ, že skutok sa nestal.

Milý Tom, prajem Ti pekný deň.

Igor Matloň

šéfredaktor PL.sk

P. S.: Ak sa naozaj nazdávaš, že rozruch okolo neoprávnene zaúčtovaných nákladových položiek na prezidentskú kampaň Kiskovej firmy KTAG vyvolali ruské zdroje, podlož to faktmi. Pokiaľ viem dobre čítať, Yegorov „postupne dávkovaný útok“ proti slovenskému prezidentovi smeroval z ukrajinského e-mailu. Ak by si podobnú špekuláciu dovolili novinári z nejakého iného média (ani forma komentára nemôže všetko ospravedlniť), dovolím si zasa ja špekulovať, že Vy by ste ho v pohode označili za konšpirátora.

 

- Reklama -