Lucia Nicholsonová: List kresťanskému demokratovi

0
Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

Milý pán poslanec Mikloško, milý kolega,

V rozprave k Vášmu návrhu zákona, ktorým ste chceli presadiť trestnoprávnu zodpovednosť a väzenie pre ženy, ktoré podstúpia interrupciu alebo sa nechajú umelo oplodniť, som nevystúpila a trochu netradične sa Vám prihováram prostredníctvom listu. Nevystúpila som nie preto, že by som k predmetnému návrhu nemala čo povedať, ale preto, že som Vám nechcela pridávať na vážnosti. Ani Vám, ani Vášmu inkvizičnému návrhu.

Spomedzi trojice predkladateľov sa obraciam práve na Vás, lebo spolu sedímev ľudskoprávnom výbore. To je výbor, ktorý by sa mal zaoberať ľudskými právami a sedia v ňom poslanci, ktorí by mali mať blízko k ľudským právam. Tak, že ich budú ochraňovať a podporovať, nie tak, že ich budú chcieť istý ľudským „druhom“ odnímať. Aj žena je človek, milý kolega, dokonca aj taká, ktorej príroda a azda aj Váš Boh neumožnili počať prirodzeným spôsobom potomka.

Aj moja priateľka Anna, ktorá 7-krát potratila, kým nepriviedla na svet „dieťa zo skúmavky“, je človek, So všetkými právami na slobodu a slobodnú voľbu vybrať si z možností, ktoré jej ponúka dnešný svet, vrátane modernej medicíny.  Aj jej 5 ročný syn Matúš, jeden z piatich miliónov umelo počatých, je človek. Neuveríte, ale je mimoriadne nadaný, pekne spieva a nemá tykadlá. Anna pracuje so slovami, skladá ich do krásnych viet a tie potom do kníh, je veriaca, aj keď do kostola nechodí, plakala pri správach o teroristických útokoch v Paríži a modlí sa za asýrskych kresťanov na Slovensku.

Je absurdné si predstaviť, že pre Vás je Anna súca za mreže a Matúš je pre Vás niečo, čo ani nemalo vzniknúť. Je to dieťa ako všetky deti, aj ako tie Vaše – deti, vnúčatá, pravnúčatá. Je darom pre svoju mamu a možno raz urobí niečo prevratné, za čo bude spoločnosť vďačiť práve pokroku vedy. Toto je jeden z Vašich argumentov proti interrupciám, nie? Že nenarodené deti by mohli prežiť plnohodnotný život a nikdy nevieme, z koho bude Einstein. A predsa je ten chlapec pre Vás menejcenný, lebo ho rodičia nepočali prirodzene… O koľko prirodzenejšia je záchrana života transfúziou, voperovanie kardiostimulátora alebo umelého kĺbu? Na poslednej predvianočnej schôdzi ste nám zavinšovali ako zástupca seniorov… Viete, koľkí z nich behajú po svete len vďaka pokroku modernej medicíny s kardiostimulátorom alebo s umelým kĺbom? A viete koľkí z nich ľúbia svoje vnúčatá, možno aj zo skúmavky?

Vaším návrhom ste zranili anny a matúšov. A na Slovensku je ich oveľa viac ako si myslíte,stovky detí sa narodí ročne vďaka službám asistovanej reprodukcie. A medzi ich rodičmi je veľa veriacich párov, pán Mikloško. Veria v rovnakého Boha ako Vy.

Desím sa návrhov, akým bol ten Váš. Desím sa toho, že v pléne Národnej rady, ktorá má chrániť občanov a nie ich ohrozovať a kriminalizovať, je 19 poslancov, ktorí Vás podporili. A desím sa toho, že všetkých do parlamentu zvolili tisíce občanov. Len dúfam, že Vám dali hlas lebo netušili, čo ste schopný navrhnúť a obhajovať nielen ako poslanec, ale aj ako člen ľudskoprávneho výboru.

Pán Mikloško, z Vašich vyjadrení viem, že homosexualitu chápete ako chorobu a z vašich občasných fórikov vyplýva, že vrcholom práv žien je, že môžu voliť. Všimla som si, že KDH Vás opäť dalo na kandidátku. Nech už to dopadne akokoľvek, ak ten mandát obhájite, skúste zvážiť výber iného výboru, ako toho, ktorý má byť gestorom dodržiavania ľudských práv pre každého v tejto krajine. Ženy a „deti zo skúmavky“ nevynímajúc. 

Lucia Nicholsonová (SaS)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na nicholsonova.blog.sme.sk.

- Reklama -